Ecuador: Arbejdsmarkedsreformer forsøges gennemført via dekret

Med én stemme udtrykker regeringen og arbejdsgiverne i Ecuador, at de ønsker at ændre arbejdslovgivningen gennem dekret og unddrage sig den procedure for vedtagelse af love, der er fastsat i forfatningen og i reglerne for Den lovgivende forsamling, Nationalforsamlingen.

Dette er den “demokratiske” handling fra en regering, der ignorerer debatten og afviser de forslag, der er blevet rejst af faglige organisationer og arbejdere repræsenteret i FUT, der har fremlagt et udkast til ny arbejdslov. Dekret 457 er udtryk for dette dikat, der vil tillade korte opsigelsesfrister i den offentlige sektor til skade for arbejderne og deres familier.

Republikkens præsident, Guillermo Lasso, har genoptog den politiske mulighed, at “regere pr. dekret”, da hans lovgivende blok kom i mindretal. Regeringens svaghed er blevet demonstreret endnu tydeligere, gennem udnævnelser af myndigheder fra det nye flertal, der bl.a. består af social-kristne, correistas, Pachakutiks “oprørere”, “dissidenter” på den demokratiske venstrefløj, men det fortsætter med at overholde kravene fra Den Monetære Fond og ignorerer juridiske reformer, som blev bekræftet med godkendelsen af dekret 457, midt i den nationale strejke.

Med den nye sammensætning af de styrende organer vil Nationalforsamlingens stilling ikke ændre sig på grund af forsamlingsmedlemmernes egen klasseholdning, der fortrænger flertallet af det ecuadorianske folks behov og kontrollen med korruption her og i andre dele af statsapparatet. Den seneste kendte sag var højtstående embedsmænds salg af offentlige embeder i det regerende parti.

En gammel ambition fra borgerskabet, har været indførelsen i landets lovgivning af en række arbejdsreformer, der krænker arbejdstagernes rettigheder, som tilbage i oktober 2019 blev stoppet gennem de daværende kampe. Men da regeringen er blokeret af Nationalforsamlingen, hindres arbejdsgivernes mål nu, fordi de ikke har de nødvendige stemmer; stillet over for denne omstændighed ser regeringen sig tvunget til at genoptage brugen af dekret.

Se også

Folkets kamp i Ecuador har vundet en sejr
KPnet 8. juli 2022


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater