Klassekrigen mod Europas arbejdere er i gang

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg vil ikke høre på ’Klynken og klagen’. Han kræver, at europæerne betaler prisen for at ’hjælpe Ukraine’, dvs. at krigen optrappes og forlænges. Det samme siger statsminister efter statsminister. – Folk er nødt til at acceptere, at det bliver en hård og dyr vinter. Budskabet er, at dyrtid, inflation, rentestigninger er den pris, vi alle skal betale for at være ’solidariske’ med EU og NATO.

Af Revolusjon, Norge

Klassekrigen mod Europas arbejdere er i gang

NATO-chefen kræver, at europæerne betaler prisen for krigen i Europa. Han vil ikke høre ’klynken og klagen’. Statsminister Støre følger dette op og lover norske arbejdere en hård vinter. Vi har allerede fået en forsmag herpå: Dyrtid. Lønkomité. Lønnedgang. Midlertidighed og angreb på strejkeretten.

Og – Norge er kun i startgruppen. I andre europæiske lande er offensiven kommet længere. Ukraine og Storbritannien er eksempler på, hvad arbejderklassen og fagbevægelsen har i vente, når kampen mod krigspolitikken og dyrtiden står for døren.

Kostbar sejr for SAS-piloterne

Den to uger lange SAS-strejke har ført til, at alle de 450 piloter, der blev afskediget under pandemien, får deres job tilbage. Sejren har stadig en meget bitter eftersmag og kan skabe farlig præcedens.

Den aftalen, der er indgået med SAS-ledelsen betyder, at piloterne endnu en gang accepterer en lønnedgang. Aftalen giver en lønnedgang på fem procent det første år. Derefter vil piloterne på papiret få en normal lønudvikling i takt med inflationen. Men aftalen betyder også, at piloterne giver afkald på deres ret til at genforhandle og strejke de næste fem år.

Sejr for et vigtigt princip om jobsikkerhed er således ’købt’ med lønnedgang og en meget forlænget overenskomstperiode. Derfor er det langt fra givet, at piloterne vil acceptere dette forhandlingsresultat. Hvis de siger nej, kommer der endnu en strejke i SAS.

Storbritannien giver strejkebrydere juridisk beskyttelse

Storbritannien har netop indført en lov, der legaliserer organiserede strejkebrydere. Industri- og energiminister Kwasi Kwarteng praler på Twitter med, at det ikke længere er forbudt for virksomheder at ansætte vikarer under konflikter. – Vi vil ikke lade fagforeninger stikke en kæp i hjulet på vores økonomi, siger han.

Den reaktionære britiske Tory-regering er den mest aggressive i hele Europa, når det kommer til at eskalere krigen i Ukraine og konfrontere Rusland militært. Hvis udenrigsminister Liz Truss overtager som ny premierminister efter Boris Johnson, får Storbritannien en krigsmager og fagforeningsknuser af Margaret Thatcher-typen som regeringschef.

Nultimerskontrakter i Ukraine

Parlamentet i Ukraine har tilsluttet sig et lovforslag, hvor arbejdskøberne får ensidigt  ret til at opsige overenskomstaftaler. Zelenski-regimet ophæver fagforeningernes ret til at repræsentere arbejderne. Der er indført nultimerskontrakter, og 70 procent af arbejdsstyrken er undtaget fra arbejdsmiljølovgivningen. Nultimerskontrakter betyder, at arbejderne tilkaldes med kort varsel og ikke får løn mellem opgaverne. I små og mellemstore virksomheder anbefaler loven individuelle ansættelseskontrakter i og afskaffer fagforeningernes ret til at gøre indsigelse mod opsigelser. Den gamle lov er i modstrid med principperne om et selvregulerende marked og moderne personaleledelse, hævder repræsentanter for regeringspartiet, som også hævder, at dette er en naturlig vej at gå for et fremtidigt EU-medlemskab.

Ændringerne af loven har været planlagt længe før den russiske invasion af landet. Lignende forslag blev forkastet af fagbevægelsen i 2020 og 2021. Fremstødene handler om at tiltrække udenlandske investeringer og give landet et ’moderne’ europæisk arbejdsmarked. Arbejdsorganisationen ILO og den europæisk fagbevægelse har tidligere kritiseret lovforslagene som et brud på internationale standarder i på arbejdsmarkedet.

Obligatorisk natarbejde i Rusland

De russiske myndigheder bruger krigen til at indføre ekstraordinære love, som pålægger virksomheder at producere varer og tjenesteydelser, der er nødvendige for ’specialoperationen’ i Ukraine. De nye love betyder, at arbejdere uden videre kan pålægges overarbejde, natarbejde og ekstraarbejde i ferierne, dog med lønkompensation.

Den største russiske faglige hovedorganisation, Føderationen af Uafhængige Fagforeninger i Rusland FNPR, har suspenderet sit medlemskab af den reformistiske faglige internationale ITUC (som LO i Norge også er medlem af). Det skyldes uenigheder med ITUC om den igangværende krig i Ukraine.

Macron holdt hånden over Uber

Avisen The Guardian har afsløret 124.000 dokumenter, der viser, hvordan app-tjenesten Uber gennem aktiv lobbyvirksomhed har overtalt statsledere og mediebaroner til at tillade virksomheden at operere frit og omgå restriktioner i lovgivningen. Uber er berygtet for sin ’forretningsmodel’, som forudsætter, at chauffører ikke har fast ansættelse og i de fleste lande ikke er beskyttet af arbejdsmiljølovgivningen, så de i realiteten er uden rettigheder. Virksomheden hævder, at det har ’revolutioneret taxamarkedet’ ved at underbyde og undergrave det eksisterende taxamarked under dæknavnet ’deleøkonomi’.

Uber-ledelsen havde fri adgang til den nuværende præsident Emmanuel Macron, da han var økonomiminister, viser dokumenterne. De viser også, at Macron gik meget langt for at hjælpe virksomheden gennem juridiske forhindringer, bl.a. gennem hemmelige aftaler med partier i nationalforsamlingen. Virksomheden har også haft tæt kontakt med statsledere som Joe Biden og Olaf Scholz.

Norge fremmer løsarbejde

Og, mindre kendt, med Erna Solberg, som i sin regeringstid sørgede for, at Norge og Finland var de mest Uber-venlige lande i Europa.

Brugen af såkaldte ’selvstændige’ i stedet for egne ansatte, er også udbredt i andre dele af transportsektoren. Klassekampen har i en serie afsløret, hvordan det statsejede Posten Bring tvinger chauffører til at køre på tvangsvilkår og for egen regning foliere deres biler med Brings eget logo, men uden at have noget af den beskyttelse, der føler med at være ansat.

Disse eksempler viser, hvad den europæiske arbejderklasse har i vente i fremtiden. Kapitalisterne forbereder sig på at møde de protester og strejker, der vil komme, når dyrtid som følge af krigspolitikken ikke gør det muligt for arbejdende folk at få enderne til at mødes.

Nej, vi vil ikke betale for imperialisternes krig

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg vil ikke høre på ’Klynken og klagen’. Han kræver, at europæerne betaler prisen for at ’hjælpe Ukraine’, dvs. at krigen optrappes og forlænges. Det samme siger statsminister Jonas Gahr Støre i Norge. – Folk er nødt til at acceptere, at det bliver en hård og dyr vinter, siger han til norske aviser sommeren 2022. Budskabet er, at dyrtid, inflation, rentestigninger og en vanvittig energipolitik, der i værste fald efterlader folk uden elektricitet, er den pris, vi alle skal betale for at være ’solidariske’ med EU og NATO.

Vi hverken ’må’ eller vil betale den pris for at hjælpe krigs- og elprofitørerne. Arbejderne skal forberede sig til kamp. Den samlede europæiske kapital, inklusive den norske, erklærer krig mod arbejdere, bønder, ungdom og alle ’almindelige mennesker’. Socialdemokraten Støre lover os en hård vinter. Det kommer oven på en overenskomst, hvor de reformistiske LO-ledere sikrede en kraftig reduktion af reallønnen. Klassesamarbejde på kapitalens præmisser betyder kapitulation og nederlag.

Arbejderklassen vil og skal vælge kampens vej. Organisering af modstand og klassekamp er nødvendigt og det eneste, som dur i mødet med den varslede efterårsoffensiv mod vores velfærd og vores rettigheder.

Se original artikel fra ‘Revolusjon’, Norge her: Klassekrigen mot Europas arbeidere er i gang

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne