USA tramper på kvinders rettigheder – afskaffer fri abort

Onsdag d. 31. august gennemføres demonstration for frie abortrettigheder. Se
“My Body, my choice” – March for frie abortrettigheder
Læs eller genlæs indlægget om kampen for retten til fri abort:
“Alle ved at det er et klassespørgsmål. Overklassen har altid kunne ”ordne det diskret”. De kvinder, der har penge, kan betale sig til læge-og hospitalshjælp under trygge forhold i et privatiseret sundhedsvæsen for de rige…Et demokrati, der ikke kan sikre kvinder grundlæggende rettigheder – som at bestemme over sin egen krop – er ikke demokrati.”

Af Dorte Grenaa, Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Overalt i USA går kvinder på gaden i demonstrationer og protester i dag og de kommende dage for kravet om fortsat ret til fri abort. De har vores fulde støtte og solidaritet. Det er en fundamental ret for kvinder. ”We won’t go back – vi vil ikke gå tilbage til før den frie abort” er svaret på højesteretsdommen i torsdag. I Phoenix, Arizona blev kvinder i går mødt af politistyrker og tåregas, som en forsmag på at statsmagten vil forsvare sit forbud med vold.

For millioner af kvinder børn og familier bliver konsekvenserne katastrofale. Kvinder vil blive mishandlet og igen forbløde under kvaksalvernes hænder i sidegaderne. Børne- og mødre dødeligheden vil stige. Børn som ingen magter at tage sig af skal kæmpe for at overleve i et samfund med millioner af fattige, hjemløse og arbejdsløse. Højesteretsdommen gælder ikke kun abort, men vil også ramme retten til prævention og retten til sex og ægteskab med en person af samme køn.

Vi genkender det.

Det er ”verdens bedste demokrati” – ”vogteren af vestens værdier”, som vores statsminister Mette Frederiksen altid kalder det, når regeringen skruer op for den økonomiske og moralske støtte til USA’s krigsmaskine.

Kapitalismen højeste form for demokrati i fuld funktion. 9 politisk udpegede højesteretsdommere, der sidder på livstid, kan beslutte over millioner af kvinders liv og fremtid. Kan erklære krig mod kvinders rettigheder.

Alle ved at det er et klassespørgsmål. Overklassen har altid kunne ”ordne det diskret”. De kvinder, der har penge, kan betale sig til læge-og hospitalshjælp under trygge forhold i et privatiseret sundhedsvæsen for de rige. Mens – i de 13 stater hvor lovgivningen med forbud har ligger klar til at bliver eksekveret, lever millioner af kvinder i områder under jordmødre, under fødeklinikker og lægehjælp, uden nogen form for mor-barn omsorg eller social beskyttelse.

Det er arbejderklassens kvinder, der bliver ramt. De fattigste, de udstødte, kvinder fra ghettoerne, de unge, de farvede. Den sociale krise i USA selv vil yderligere vokse og modsætningerne i samfundet blive yderligere skærpet.

Når kvinders ret til selv at bestemme over deres krop, til fri abort tages fra dem, som det sker i USA med Højesterets dom i torsdags, så er det de mørke reaktionære kræfter der rykker frem mod befolkningens krav om forandring.

Dette er ikke bare endnu en genoplivning af de trætte religiøse argumenter om, hvornår livet starter. Det er en direkte reaktion på den fremtrædende rolle som kvinderne har spillet i nogen af de største demonstrationer i gaderne – Kvindemarchen 2017 og George Floyd bevægelsen i 2020” udtalte American Party of Labour d. 4. maj, da det kom frem at denne højesterets dom var på vej.

Og der er ingen tvivl om, at samtidig med at kravet om fri abort er et krav, der gælder alle kvinder, så hænger kampen for kvinders rettigheder og for fri abort uløseligt sammen med udviklingen af klassekampen og er en del af denne.

Det er ikke tilfældigt, at fri abort blev lovliggjort både i USA og Danmark i 1973 efter årtiers kamp. Magthaverne var presset af en omfattende international social bevægelse for forandring og et nyt samfund – ikke mindst blandt ungdommen, og den anti-imperialistisk bevægelse mod Vietnam-krigen, den nye kvindebevægelse.

Det er heller ikke tilfældigt, at de seneste års massive folkelige bevægelser og kampe i Latin Amerika for forandring, samtidig har mobiliseret millioner af unge kvinder til at blive ved med at gå på gaderne til deres krav er opfyldt – og at sejre for at afkriminalisere abort er vundet i f.eks. Columbia, Argentina og Brasilien.

Højesteretsdommen i USA viser også, at så længe arbejderklassen og flertallet af befolkningen ikke har magten i samfundet, så længe det fortsat styres af en lille rig overklasse, hvis eneste mål er mere profit at blive større og rigere på bekostning af mennesker, natur og klima – så længe kan hårdt tilkæmpede rettigheder tages væk med et pennestrøg.

USA’s præsident Joe Biden kalder hyklerisk dommen for ”en tragisk fejltagelse”. Men han og hans Demokratiske parti har, i alle de år de har haft magten intet gjort for at sikre kvinders ret til abort. Tværtimod har det Demokratiske parti ustandselig brugt abortspørgsmålet som et argument for at stemme på dem, så Republikanerne ikke skulle fjerne retten til abort. I den ene valgkampagne efter den anden er de progressive bevægelser og kvindebevægelserne, som Womens March blevet spændt for deres valgkampagner. Også et snyltertrick vi kender herhjemmefra.

Stem på os – ellers bliver det værre. Så knoklede de og stemte på Demokraterne – og det blev værre, når det gjaldt retten til abort. Den er nu blevet fjernet.

Vi kan ikke stemme os til forandring. Vi kan ikke aflevere ansvaret for vores liv til dagens politikere. Det er ikke vores stemme ved valget, der er afgørende, men det vi gør mellem valgene for at sikre en forandring, et revolutionært brud med det kapitalistiske system til gavn for de få på toppen.

Et demokrati, der ikke kan sikre kvinder grundlæggende rettigheder – som at bestemme over sin egen krop – er ikke demokrati.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater