Ukraine: Stadig flere deserterer fra den imperialistiske krig

Det ukrainske regime har ligesom det russiske og hviderussiske reageret hårdt mod krigstrætte soldater, der deserterer eller mod folk, der flygter til andre lande for at undgå at blive kanonføde i den imperialistiske krig. De bliver stillet for en krigsret og der venter dem hårde straffe. De fortjener vores solidaritet!

Af den tyske netavis Arbeit Zukunf.

Den 29. maj rapporterede Arbeit Zukunf, at russiske nationalgardister har nægtet at gå i krig i Ukraine. Medlemmer af de russiske specialstyrker Omon nægtede også at gå i krig. (Se: Russische Nationalgardisten verweigern Kriegseinsatz)

Titusinder siges at have forladt Rusland til andre lande for at undgå militærtjeneste. Der er også meldinger fra Hviderusland om, at flere tusinde er flygtet til nabolandene for at undgå at skulle til fronten. (Se: „No Means No“ – Kriegsdienstverweigerer gibt es in Russland, in Belarus und auch in der Ukraine)

Det er godt dette sker! Disse mennesker ønsker ikke at give deres liv for et imperialistisk system, for de rige oligarkers krig.

Men selv i Ukraine er der tusinder eller flere, der ikke vil dø for deres regerende oligarker. På trods af hård militærlovgivning flygtede titusindvis af ukrainske mænd til udlandet. I Ukraine bliver desertører og militærnægtere retsforfulgt med hårde straffe. (Se: Ukraine: Menschenrechtsverletzungen bei Rekrutierung, Kriegsdienstverweigerung und Antikriegsaktionen)

Men det afskrækker ikke folk. Og selv blandt folk, der gik frivilligt i krig, breder desillusionen og krigstrætheden sig. Officielt indrømmer den ukrainske regering, at 100 soldater dør hver dag! Et højt tal! Men selv de borgerlige medier tvivler på dette og antager, at der er væsentligt flere. Af hensyn til krigspropagandaen er der megen forfalskning.

Hvor desperat situationen er, er nu blevet kendt gennem en video af en gruppe ukrainske soldater fra 115. deling af 3. bataljon i Sverodonetsk. “Vi er blevet sendt til den sikre død… Og vi er ikke alene om t tænke sådn, vi er mange,” siger en soldat. Serhiy Lapko, som var udstationeret i Luhansk, og udtalte sig til Washington Post om, at militærlederne ikke tog noget ansvar og var ligeglade med soldaterne i frontlinjerne. “De tager kun æren for vores præstationer. De giver os ingen støtte.” Udrustningen er dårlig. “Træningen” varede en halv time. Nogle gange fik de en kartoffel om dagen til rationer. De sårede bliver ikke transporteret væk, fordi der mangler biler. Som et resultat af dette vil mennesker dø unødigt igen og igen.

(Se: Jetzt desertieren auch ukrainische Soldaten)

Det er soldater, der har meldt sig frivilligt. Men de er trætte! De optræder ikke som modstandere af krigen, men er nationalister. Men de oplever konkret, hvad oligarkernes styre betyder for dem. De er billig kanonføde for de magthavere, der tjener millarder på krigen. Og det fører aktuelt til at flere flere ukrainske soldater spontant deserterer. De vil ikke give deres liv for en ansvarsløs herskende klasse, der kun beriger sig selv.

Uanset hvilken bevidsthed de handler med, handler de korrekt! Selvfølgelig ville det være bedre, hvis de gennemskuede det kapitalistiske system. Men det kan ikke være målestokken. Alle, der vender ryggen til den imperialistiske krig, hvad enten det er i Rusland, Hviderusland, Ukraine eller her i Tyskland, fortjener vores støtte. Kapitalen selv tvinger med dets brutale, umenneskelige holdning til eftertanke. I den gradvist udviklende konfrontation med dette system vil disse menneskers bevidsthed også ændre sig.

I denne sammenhæng har vi gentagne gange rapporteret om kamphandlinger fra arbejdere fra Italien, Grækenland og Hviderusland mod våbenleverancer fra Rusland og NATO. Også her er den spontane modstand mod krig og oprustning tydelig!

Så denne krig giver chancen for, at mennesker, der er skuffede og efter at have gennemgået helvede i denne imperialistiske krig, til sidst vil rejse sig mod deres egne magthavere og krigsmagere. Det vil da kunne ske, at de vender deres våben mod dem, der vil sende dem i døden.

Det ukrainske regime har ligesom det russiske og hviderussiske, øjeblikkeligt reageret hårdt. Soldaterne blev straks arresteret og bliver nu stillet for en krigsret. Der venter dem hårde straffe. De fortjener vores solidaritet!

Deres sager, uanset om de er fra Rusland, Hviderusland eller Ukraine, skal offentliggøres bredt og og forbindes med organisering af omfattende solidaritet!

Vi kræver:

Frigiv alle desertører og militærnægtere i Rusland, Hviderusland og Ukraine!
Asyl til alle desertører og militærnægtere!
Folkenes solidaritet – mod den imperialistiske krig!
I stedet for at slagte hinanden, så stå sammen op imod de imperialistiske herrer!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne