Overskuddet eksploderer – Reallønnen falder – Lad os stoppe lønrøveriet!

At overskuddet eksploderer for storkapitalen mens reallønnen falder for arbejdere og arbejdende er ikke kun et tysk fænomen. Det gælder for Danmark,  Europa og globalt hvor alle kapitalismens krise forhold udnyttes til stadig større profit for de største virksomheder i ly af pandemi, økonomisk krise og krig. Et økonomisk kapitalistisk system der betyder en aktuel voldsom stigende inflation, hvor uligheden når nye højder og kalder aktuelt på øget modstand og lønkamp.

Af Arbeit Zukunft, Tyskland

Livet bliver hurtigt dyrere og stadig vanskeligere for mange mennesker. Mens vi stadig havde en inflation på 7,3% for marts, var den 7,4% i april, og tendensen stiger! I mellemtiden erklærer selv borgerlige økonomer, at inflationen vil fortsætte, og at den endda kan accelerere.

Da priserne på energi (elektricitet, og varmeomkostninger) svinger over gennemsnits inflationen, og fødevarepriserne ofte er endda langt over gennemsnittet, bliver det stadig vanskeligere for mange mennesker at betale for basale behov såsom bolig og mad. Bæltet er allerede strammet ind og skal strammes endnu et hak.

Næsten 14 millioner mennesker i Tyskland levede ved udgangen af 2021, for en indtægt under den officielle fattigdomsgrænse, dette tal stiger i øjeblikket måned for måned. For børn, der skal bo på Hartz IV ydelser, er der 121,10 € om måneden, så ca. 4 euro dagligt til mad og drikke! Sund mad? Umuligt! For lejligheden er der € 14,28 pr. måned. Dette er nok til 1,5 m² i mange byer! Børnevenlig overnatning i en skotøjsæske?

Med den nuværende inflation bliver dette endnu mere åbenlyst. Åh ja: fra den 1. januar 22 var der en regulering af fattigdomsydelserne på 2 Euro / måned! Velfærdsstat? Latterligt!

Krise og krig: Gode tider for profit!

På den anden side rapporterer store virksomheder om overskud. I maj skrev arbeit-zukunft.de, at våbenselskabet Rheinmetall var i stand til at øge sin aktiekurs med 64,5%. I mellemtiden er Rheinmetalls aktiekurs steget med 144%. Og forresten: Rheinmetall kræver 70% mere fra Ukraine for levering af infanteri kampvogne end fra Jordan. Dette kaldes uselvisk “hjælp”! En rig krigssejr! Selvfølgelig vil Rheinmetall gerne levere flere kampvogne.

Men ikke kun Rheinmetall og andre våbenproducenter nyder i øjeblikket godt af det. Allerede under coronapandemien steg de ti rigeste tyskeres formue fra 144 mia. euro i marts 2020 til 256 mia. euro i november 2021. Mens lønningerne er skrumpet, mange har været nødt til at få enderne til at mødes med korttidsarbejde, har disse mennesker beriget sig med krisen. Og sådan fortsætter det med krigen i øjeblikket. Mercedes-Benz annoncerede udlodningen af udbytte på 5,35 mia. euro. BMW og VW melder om 4 mia. euro. Olieselskaberne brugte først og fremmest krigen i Ukraine til massivt at øge deres profitter. I første kvartal af 2022 rapporterede Shell et overskud på 6,7 mia. euro, i alt 4,7 mia. euro og ExxonMobil 5,3 mia. euro. Og det fortsætter muntert.

Kapitalismens sande ansigt

Krise og krig viser kapitalismens sande ansigt! Det er rigtigt, at regeringen hver dag lover, at den ønsker at “fordele byrden retfærdigt” og “afbøde socialt udsatte”. Tomme løfter! Det er det, vi bliver spist af med! Der er 9-euro billet og brændstof pristilskud, der er en energi fast sats og lignende. Men alle ved, at det aldrig er nok. Der er et par beroligende piller. Selvfølgelig ved de, der ønsker at bedrage os, også dette.

De tal, vi bringer her, er ikke hemmelig viden. Selvfølgelig kender regeringen dem og endnu mere detaljeret og bedre. Men det får dem ikke til at gribe ind over for virksomhederne, mod storkapitalen. Tværtimod! For virksomhederne er der tilskud og skattelettelser, mens selv små selvstændige og iværksættere frygter for deres eksistens. Markedet er “justeret”, koncentrationen af kapital drives fremad.

Som Bertolt Brecht sagde i 1934:

„Reicher Mann und armer Mann

standen da und sahn sich an.

Und der Arme sagte bleich:

Wär‘ ich nicht arm, wärst du nicht reich!“

 

“Rig mand og fattig mand

stod der og så på hinanden.

Og den fattige mand sagde blegt:

Hvis jeg ikke var fattig, ville du ikke være rig!

Det er derfor bydende nødvendigt at bekæmpe dette og tage arbejdernes, arbejdstagernes og folkets interesser i egne hænder. Kamp for højere lønninger, pensioner, og sociale ydelser er nødvendige. Kapitalen giver ikke noget frivilligt!

Med kapitalismen ud i katastrofe?

Der er ikke kun inflation, krise og krig. Samtidig accelererer ødelæggelsen af miljøet og klimakrisen. Det bliver mere og mere tvivlsomt, om den næste generation stadig vil finde en Jord, der er muligt at leve på. Med en global krig ville ødelæggelsen af folks levebrød blive en realitet endnu hurtigere. Kapitalismen skaber i sin stræben efter profit elendighed, sult og død verden over. For de riges fortjeneste, for at genopdele verden mellem de rivaliserende stormagter USA-NATO-EU og Rusland-Kina, må titusinder af mennesker miste livet, millioner er på flugt. Hver dag dør 15.000 børn af sult!

Et misantropisk system! Et destruktivt system! Et system, der er på vej mod katastrofe hurtigere og hurtigere!

Derfor er det ud over lønkampen også nødvendigt at rejse sig til kamp for afskaffelsen af dette system, for et andet, socialistisk samfund – uden udbytterne og krigsanstifterne i øst og vest!

Oversat fra

Profite explodieren! Reallöhne sinken!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne