Hvilke våben dræber det ukrainske folk?

Man kunne tro, at russerne kun dræber ukrainere med russiske våben; Rusland rangerer trods alt som nummer fem blandt landene med den største krigsindustri. Men det er ikke ligefrem tilfældet. Fra 2015 til 2021 solgte ti europæiske lande den russiske regering missiler, bomber, torpedoer, militærskibe og angrebstanks. Frankrig solgte 44 % af disse våben og Tyskland 35 %.

Uddrag fra artiklen “Kapitalisme og krig – Ukraine 2022”
Af Luiz Falcão, Det Revolutionære Kommunistiske Parti – PCR, Brasilien

Borgerlige analytikere udviser et overraskende hukommelsestab og hævder, at ”Rusland ikke er helt kapitalistisk, og den russiske herskende klasse er ikke et borgerskab”. Løgnen holder ikke fem meter. Putin er ligesom Macron, Biden og Scholz en borgerlig politiker til tjeneste for den russiske kapitalistklasse, den klasse, der udbytter de russiske arbejdere og ejer industrier, gas, banker, og dominerer alle russiske partier undtagen de revolutionære partier, der er under jorden.

Denne løgn smuldrer også, når man spørger, hvem der drager fordel af denne krig, og hvem der beriger sig selv fra endnu et blodbad i verden.

For midt blandt mennesker, hvis kroppe er knust af bomber, findes en lille gruppe mennesker, der øger deres formuer: ejerne af krigsindustrierne i de store kapitalistiske lande. Denne gruppe, også kaldet det militær-industrielle kompleks, er den mest magtfulde lobby i den amerikanske kongres, i det russiske, tyske og franske parlament og også i Kina. Ejerne af krigsindustrien ejer banker, investeringsfonde, flyindustrien som Boeing, bilindustrien, farmaceutiske laboratorier, og endda co-producerer film for at påvirke verdens offentlige mening til at betragte krig som uundgåelig.

Man kunne tro, at russerne kun dræber ukrainere med russiske våben; Rusland rangerer trods alt som nummer fem blandt landene med den største krigsindustri. Men det er ikke ligefrem tilfældet.

Fra 2015 til 2021 solgte ti europæiske lande den russiske regering missiler, bomber, torpedoer, militærskibe og angrebstanks. Den samlede værdi af dette salg til Putin indbragte de europæiske private virksomheders kasser 346 millioner euro. Frankrig solgte 44 % af disse våben og Tyskland 35 %. Resten blev eksporteret af Italien, Østrig, Bulgarien, Tjekkiet, Kroatien, Finland, Spanien og Slovakiet.

Åh, vidste de ikke, at Rusland, som annekterede Krim i 2014, ville invadere Ukraine? De er hyklere. Køber noget land bomber og missiler til at sætte i spisestuen eller opbevare i stormagasiner? Nu begræder de Ukraines død og ødelæggelse, som ville være langt færre, hvis disse europæiske kapitalistiske gribbe ikke havde solgt våben til den russiske kapitalistiske regering.

Derudover mødtes Putin siden november 2021 med Tyskland, Frankrig og USA og advarede om, at Rusland ikke ville acceptere Ukraines indtræden i NATO, da det på alle sider var omgivet af tropperne fra den amerikansk-europæiske militæralliance.

I virkeligheden er de regeringschefer, der i dag viser en tilsyneladende rædsel over krigen, de samme, der fremmede lignende barbarier i Afghanistan, Syrien og Irak og den 26. marts støttede Saudi-Arabiens bombning af Yemen, der dræbte snesevis af mennesker.

Disse regeringschefer fejrer på deres hemmelige møder de muligheder, som krigen åbner op for nye militære ordrer. Hvorefter de retfærdiggør våbenkapløbet med den berømte sætning: ”Hvis du vil have fred, skal du forberede dig på krig.”

Der er mere: Våbenindustriens lagre har nået det største omfang nogensinde, selv med krigens afslutning i Afghanistan; stigende brændstofpriser vil gøre det muligt for private olieselskaber at opnå større profitter, og store råvarevirksomheder vil drage fordel af stigende fødevarepriser.

Jo tættere verden kommer på en tredje verdenskrig, jo mere vil produktionen af bomber, missiler, synlige og usynlige militærfly og fremstillingen af atomvåben stige, og en lavine af dollars vil gå i lommerne på de milliardærer, der ejer aktier i disse virksomheder. Selvfølgelig vil materielle og menneskelige ressourcer blive ødelagt, og den økonomiske, sociale, politiske og sundhedsmæssige krise vil blive dybt forværret. Men kapitalismen har ikke udviklet sig for at garantere bedre levevilkår for folkene eller for at opbygge en verden med fred, men for at undertrykke og udbytte mennesker.

Som rapporten fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), der blev offentliggjort den 6. december, viser, oversteg den samlede værdi af våbensalget 531 milliarder dollars sidste år. USA, som er det land, der allermest fremmer krige og invasioner i verden, er den største våbensælger, der kontrollerer 39 % af markedet og ejer de fem største våbenvirksomheder i verden. Kina tegner sig for 13 procent af den globale våbeneksport, i alt 66,8 milliarder dollars, og har fem virksomheder blandt verdens 100 største. Indien og Kina er de to lande, der køber flest våben fra russiske virksomheder, der tjente 15 milliarder dollars, og som vi har set, har Frankrig, Tyskland og Italien solgt våben til Rusland. Der er ikke noget fædreland her, der er dollars og guld, og overskuddet stiger, efterhånden som krigene vokser.

Oversat fra Unity & Struggle og bragt i APK’s politiske og teoretiske magasin Enhed og Kamp 2,2022.

Læs hele artiklen i Enhed og Kamp nr. 2 – 2022

Abonnement på Enhed og Kamp – online eller i papirudgave


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne