“Uden forsvarsforbeholdet kan unge blive udsendt under EU-kommando” – en snak med unge fra Århus

KPnet har mødt Magnus og Ragna der læser på Århus universitet, og for første gang skal stemme om EU. De har i modsætning til mange af deres kammerater taget stilling til hvad de vil stemme den 1. juni, og er endt på at forsvarsforbeholdet skal bevares.

For de unge er folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet svært at blive klog på, der er jo stort set ingen reel offentlig debat, kun en lang række partier der mener stort set det samme. Og tager man f.eks. DR’s valgtest er den stærkt manipulerende.

Ragna forklarer, at hun helt ærligt ikke har sat sig ind i hvad EU’s militære missioner laver nede i Afrika, eller hvad det kan udvikle sig til i fremtiden, men hun har bidt mærke i at regeringen for bare få måneder siden udtalte at forbeholdet ikke begrænsede Danmark, heller ikke i forhold til krigen i Ukraine. Så hun konkludere at der reelt ingen grund til at opgive forbeholdet.

Jeg tænker at når der ikke er en grund, så skal vi hellere bevare forbeholdet, og fastholde de rettigheder forbeholdet giver Danmark til at stå udenfor. Det der opgives er tabt, og svært at rulle tilbage.

Det er også lidt mærkeligt at politikerne ikke vil lytte, men bliver ved med at prøve på at komme helt med i EU, selvom folk jo har stemt nej hver gang de er blevet spurgt. Hvor svært kan det være at forstå at det ikke er et folkeligt ønske at få mere EU.

Helt sikkert vil mange af mine medstuderende tro, at afstemningen handler om at stemme ja eller nej til Ukraine, det er næsten sat sådan op når afstemningen er udskrevet midt i krigen. Uden en engageret oplysende debat de næste uger tror jeg det ender med at mange unge bare vil gøre som flertallet af de store partiet anbefaler. Eller blive helt væk fordi de tror det ikke er så vigtigt at sætte sig ind i det.

Magnus supplerer:
– Jeg er meget enig, selvom der er en folkeafstemning er det ikke EU-politik der fylder mest lige nu. Blandt vores kammerater vil mange gerne hjælpe Ukraine, og tror på politikerne fra de store partier når de forklarer det bare handler om at sende et signal. Det er efter min mening ikke grund nok, der skal meget mere tungtvejende argumenter til at opgive det vi har. Og det er der ikke.

– Forsvarsforbeholdet giver sikkerhed for at unge ikke bliver udsendt under EU-kommando, uanset hvilket folketing der kommer i fremtiden, og det er jeg mest tryg ved at bevare. Det betyder også noget at det kommer til at koste ekstra, der er jo virkelig brug for flere penge til f.eks. uddannelser. Så det bliver et nej fra mig.

De unge stemmer skal på banen

Forbeholdene er en torn i øjet på våbenfabrikanter og EU-politikerne, og står stadig som resultat af den store folkelige sejr ved Nej’et i 1992. Del gerne dine gode grunde til at bevare det danske forsvarsforbehold – hvorfor stemmer du NEJ til EU’s militære union.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne