Uden omsorg dør vi – kræv omsorgen tilbage

Sygeplejerske Katrine Vilien

1. maj på Den Røde Plads i Fælledparken. Tale af Katrine Vilien, sygeplejerske.

Da jeg i nat skulle skrive denne tale, da sygeplejersker jo arbejdes bedst under pres, måtte jeg give fortabt. Jeg havde simpelthen ikke energi til at fortælle jer den samme sang en gang til.

I stedet har jeg valgt at I skal høre om omsorgen der forsvandt.

Den omsorg som skal sikre os alle og er det som i fordums tid gjorde os til Verdens lykkeligste land.

I dag har vi i Danmark givet køb på omsorgen.

For hvad betyder omsorg. Hvorfor er den så vigtig?

Den er vigtig, fordi den holder sammen på os. Uden omsorg dør vi. Der er skrevet tykke bøger om det og det er uomtvisteligt.

Hvorfor har vi så ikke passet på den, og sikret at dette er en ret som alle har?

Det virker på mig som det rene idioti. Jeg kunne tale længe om hvorfor jeg mener vi har tabt den. Men det er ikke min hensigt i dag. Jeg ønsker kun at tale om hvordan vi får den tilbage, for det vi har brug for er handling, handling, handling.

Vi brug for at passe på vores omsorgsgivere.

Vi har brug for at de kan arbejde professionelt, i ordentlige rammer og til en løn som matcher den kvalitet og vigtighed som de udgør for vores velfærd og samfund.

Vi har brug for at sætte vores pris på dem over alt andet.

Derfor skal uligelønnen udlignes, og regnestykket er ikke mit. Normeringerne skal op, vi skal ansatte flere i det offentlige, som udgør en reel forskel for at borgere føler sig set, hørt og taget hånd om.

Vi skal igen yde den omsorg som giver tilbage. Som gør os til verdens lykkeligste folk. Det regnestykke er mit, for jeg ved faktisk noget om omsorg. Jeg har studeret det på tæt hold, jeg har læst om det og jeg har ydet det, og jeg kan mærke hvad det gør ved mennesker at mine forhold nu gør at jeg ofte ikke har tid eller mulighed for at give den.

Som sygeplejerske var og er jeg parat til at give den en ekstra skalle for mine medmennesker, for mit land og for den befolkning som for år tilbage var verdens lykkeligste land.

Hvorfor er mine politikere så ikke villige til at passe på mig?

Hvorfor vil de ikke yde omsorg for dem som er limen?

Professionel omsorg ydes af højt kvalificerede og højt uddannede mennesker og lige som alt andet af kvalitet koster det noget. Så derfor vil jeg på vegne af de professionelle omsorgsudøvere sende en besked til Christiansborg.

Jeg fralægger mig ansvaret for den mangel på pleje, omsorg og behandling som vores sundhedsvæsen og velfærdssamfund lider under i dag. Jeg fralægger mig ansvaret fordi jeg med god samvittighed ved at det ikke er min skyld at vi er endt her. Jeg fralægger mig ansvaret fordi jeg og mine andre omsorgsgivere ved at vi har råbt om hjælp længe i årtier.

Men jeg vil love jer noget, hvis I vil lytte og handle, så vil vi bakke op.

Denne omsorgs, velfærds og lønkriger giver aldrig op.

Så lad os sammen genindføre den livsvigtige omsorg, der er limen i vores velfærdssamfund.

Tak for i dag.

Se flere artikler fra 1. maj 2022


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater