Enhedslisten og SF forsøgte at censurere NATO væk 4. maj

På markeringen af befrielsesaftenen d. 4. maj 1945 – “4 maj fakkeltog mod krig og oprustning” – blev flere af talerne udsat for forsøg på censur fra medlemmer af Enhedslisten og SF i arrangørgruppen. Man måtte ikke tale for et nej til forsvarsforbeholdet, NATO måtte ikke nævnes og våbenbevillingerne til Ukraine måtte ikke kritiseres.

Hvor Mette Frederiksen regerings og Ukraines præsident Zelenskeyj hånd i hånd hånede den danske modstandskamp den 4. maj på befrielsesdagen med deres krigspropaganda, så blev modstandsbevægelsen og dens indsats hædret på Vesterbro i København med fakkeltog og stærke taler mod krig, oprustning og fascisme. Det blev holdt under den traditionsrige overskrift ”Istedgade overgiver sig aldrig”, en henvisning til Folkestrejken i 1943, der gjorde op med regeringens samarbejdspolitik med nazisternes besættelsesmagt.

Markeringen mod krigens og reaktionens mørke kræfter er mere aktuel end nogensinde siden 2.verdenskrig. Det var derfor også helt uhørt, at repræsentanter fra SF og Enhedslisten forsøgte at censurere talerne på forhånd og sikre sig, at de ikke skulle tale mod NATO, mod EU’s militær Union og mod de danske krigsbevillinger, de selv har stemt for i Folketinget.

  • I dagene op til blev to talere flere gange kontaktet med besked om, at de ikke skulle nævne NATO ved navn, men i stedet for kalde militæralliancen NATO for den ”den vestlige alliance”! De måtte heller ikke opfordre til at stemme nej 1. Juni til folkeafstemningen om deltagelse i EU’s militære Union, fortæller en af arrangørerne i 4.maj komiteen på Vesterbro, Hjørdis fra KPiD.
  • Ud af EU og ud af NATO har altid været en del af arrangementets grundlag. Vi har i arrangørkredsen intet besluttet om at EU og NATO ikke må nævnes.

Heldigvis lod talerne, Lizette Lassen fra Tid til Fred-Aktiv mod Krig og Emil Olsen formand for murersvendene i Nordjylland, sig ikke skræmme af Enhedslistens og SFs manøvrer.

Men det viser at bag facaden på partier, der ynder at bryste sig med at være ytringsfrihedens store fortalere, går de ikke i vejen for at praktisere censur for at fremme deres egen politik. Det er ikke den form for ”demokratisk dialog og samtale” der er brug for til at styrke kampen mod krig, oprustning og fascisme, fremfor blot som loyalt støtteparti at please regeringens krigspolitik.

Det er forsøg på at splitte den nødvendige enhed mod den konkrete krigspolitik, mod udvidelsen af de aggressive militæralliancer EU og NATO og mod den konkrete krigspolitik som den danske regering fører. Og der er brug for præcis det modsatte.

Der er brug at nogen tør tale højt imod den farlige udvikling vi står midt i , for at man viser sin modstand og opbygger en stærk bevægelse.

Læs også

En hån at lade Zelenskyj tale på befrielsesdagen

Her kan du høre de to talere

Lizette Lassen, Tid til Fred-Aktiv mod Krig

Emil Olsen formand for murersvendene i Nordjylland


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne