Aktionsdag 23. marts i Ecuador: Til kamp mod ny privatiseringslov

Regeringen i Ecuador har vedtaget en lov, der åbner for omfattende privatisering af den offentlige sektor. Loven åbner desuden for at danne frizoner, hvor regler og rettigheder på arbejdsmarkedet bliver sat ud af kraft. Loven er, som Lasso-regeringens hele politik et kæmpe angreb på arbejdere, på befolkningen, på kvinders rettigheder. Den 23. marts er udråbt som aktionsdag med kravet: Loven skal trækkes tilbage!

Oversat fra En Marcha, Ecuador


Den 23. marts er udråbt som aktionsdag mod den anti-folkelige Guillermo Lasso-regerings politik. Faglige organisationer, som udgør Enhedsfronten af Arbejdere (FUT) og sociale organisationer i Folkefronten (FP), står bag mobiliseringen til dette.

De vigtigste krav til nationalforsamlingen er tilbagetrækning af loven om frihed til ”grønne” investeringer, styrkelse af aktiemarkedet og digital transformations standarder, der vil åbne vejen for privatiseringer og tillade flere offentlige tjenester, herunder at social sikkerhed kan uddelegeres til private virksomheder. Det vil være en stor trussel mod de offentlige sektorer, da ingen iværksætter vil investere, hvis ikke de kan tjene penge på det.

Nelson Erazo, formand for Folkefronten, fremhæver desuden at denne lov vil tillade frizoner, hvor der vil opstå så mange undtagelser fra den almindelige arbejdsmarkedslovgivning, at det gør arbejdet usikkert og farligt og tillade arbejdsgiverne i endnu højere grad at udnytte arbejderne og de ansatte.

Til forsvar for det ecuadorianske Den offentlige Social sikrings sektor (IESS), nævner José Villavicencio, formand for centralorganisationen for arbejdere i Ecuador (UGTE), at en anden af de vigtigste krav fra de folkelige organisationer er: “Vi kræver, at gælden betales til IESS og en tredelt opbygning af institutionens bestyrelse”.

Kvindeorganisationer og feminister har fordømt dobbeltspilleren Lassos tale. Da han var præsidentkandidat, tilbød han at respektere landets sekulære karakter og nu, som republikkens præsident har han nedlagt delvis veto mod den lov, den søgte at sikre, at gravide kvinder, efter en voldtægt kunne få en abort. Det betyder at unge piger og kvinder, vil blive dobbelte ofre. Så mange kvindeorganisationer vil deltage i aktioner af 23. marts.

Lærere repræsenteret af National Union of Educators (UNE) har meddelt at de deltager med kravet om at Lasso-regeringen ratificerer den udligning og omkategorisering, der var godkendt af Nationalforsamlingen, for at overholde dommen afsagt af forfatningsdomstolen.

Ungdomsorganisationer og uddannelsesorganisationer (FESE og EUSF) deltager i denne aktionsdag, med krav om en indtægt til at leve af og at staten leverer de ressourcer til universiteterne, der er fastsat ved lov.

Disse tiltag er blevet støttet af andre sociale grupper som f.eks. ris producenter fra forskellige kantoner Guayas, Manabí, Los Ríos og Loja. Med fokus på de høje omkostninger ved at dyrke landbrug og den lave pris på korn, samt det uopfyldte løfte om en kampagne til støtte for landbrugssektoren med lån til lav rente.

Hver gang forringer regeringens handlinger det ecuadorianske folks rettigheder, og handlingerne står i skærende modstrid med arbejdernes, de unges, kvindernes og bøndernes ønsker og håb.

Regeringens økonomiske politik sigter mod at uddybe vores lands afhængighed af imperialisme, som i øjeblikket betyder store prisstigninger på basisvarer.

De forskellige kollektiver og organisationer gennemfører aktioner i hver enkelt provins eller kanton. I byen Quito er der planlagt at gennemføre en mobilisering fra Caja del Seguro (hovedsædet for IESS), om eftermiddagen.

 

Link til En Marcha

Oversat fra En Marcha, Centralorgan for Ecuadors kommunistiske parti marxist-leninister, PCMLE

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater