Blokade og sult er en del af Saudi-Arabiens og USA’s krig mod Yemen

Med verdens opmærksomhed rettet mod Putins invasion af Ukraine, forsætter Saudi-Arabien med at bombe Yemens Saada-provins, og lukke ned for landets import af bl.a. brændstof. Saudi-Arabien og dets allieredes krig i Yemen har siden 2015 dræbt titusinder og fordrevet millioner og ødelagt over 85% af landets infrastruktur, med USA’s støtte.

Siden 2015 har Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, støttet af USA, ført en ubarmhjertig krig mod deres fattige naboland Yemen i et forsøg på at genindføre den pro-saudiske regering, der blev væltet af en folkelig opstand. Urolighederne gav plads til et væbnet oprør ledet af houthierne, som Saudi-Arabien beskylder for at være en iransk stedfortrædergruppe.

Den langvarige krig har ført til presserende, udbredte humanitære kriser og udviklingskriser og resulteret i betydelig skade på økonomien, den fysiske infrastruktur, levering af tjenesteydelser, sundheds- og uddannelsessystemer samt den sociale struktur. Det har også forårsaget hundredtusinder af dødsfald. Mens mange af disse er resultatet af krigens direkte vold, skyldes andre krigens indirekte virkninger, herunder mangel på mad og forringede levevilkår.

FN meddelte for nylig, at Yemen står over for den værste humanitære krise i verden. 80 procent af Yemens 29 millioner mennesker har nu brug for hjælp til at overleve.

Ved at sammenligne den nuværende virkelighed i Yemen med et scenarie, hvor der aldrig har fundet nogen konflikt sted, kan der gives et skøn over det samlede dødstal – antallet af dødsfald forårsaget både direkte og indirekte af konflikten. Ved at gøre dette estimerer FN, at krigen i Yemen fra 2015 til udgangen af 2021 har kostet 377.000 dødsfald – hvoraf næsten 60 procent er indirekte og forårsaget af problemer forbundet med konflikten, som manglende adgang til mad, vand og sundhedspleje.

Disse dødsfald består i overvældende grad af små børn, der er særligt sårbare over for underernæring. I 2021 døde et barn under fem år hvert niende minut på grund af konflikten. Dette er en betydelig forværring af den humanitære krise siden opgørelsen i FNs rapport fra 2019, Assessment the Impact of War on Development in Yemen.

Når man sammenligner Yemens nuværende situation med et scenarie uden konflikt, har landet samlet mistet 126 milliarder dollars i potentielt bruttonationalprodukt (BNP) siden 2015. Derudover er 15,6 millioner mennesker blevet skubbet ud i ekstrem fattigdom og 8,6 millioner mennesker sulter.

USA støtter Saudi-Arabiens bomber og blokade af Yemen

Kæmpe demonstration i Saada holder Amerika ansvarlig for olieblokaden af ​​Yemen

Barack Obama og efterfølgende amerikanske regeringer har ydet Saudi-Arabien afgørende støtte til at opretholde krigen mod Yemen. Det fortsætter selvom Biden, da han tiltrådte som USA’s præsident, lovede at “denne krig er nødt til at slutte”. Det seneste år har Saudi-Arabien bl.a. strammet blokaden af havnebyen Al-Hudaydah, hvor ca. halvdelen af Yemens import af kommercielt brændstof kommer igennem. Det har bl.a. betydet rationeringer, hvor det kun er tilladt at fylde 20 liter benzin på pr. køretøj.

Under et feltbesøg i Yemen i marts sidste år slog Verdensfødevareprogrammets administrerende direktør, David Beasley, alarm og sagde, at de alvorlige virkninger af brændstofmanglen omfattede udbredte strømafbrydelser på hospitalerne. ”Og nu, for at føje til al deres elendighed, er det uskyldige folk i Yemen nødt til at håndtere en brændstofblokade,” sagde han. ”Yemens folk fortjener vores hjælp. Denne blokade skal ophæves som en humanitær handling. Ellers vil flere millioner komme i krise.”

Mens krigen i Ukraine raser, er alle andre konflikter i verden fortsat. I Yemen som i Ukraine er blokader og udsultning en fast integreret del af krigens værktøjer, men i de krige som USA og Vesten støtter er det helt i orden, ingen forstyrrer mens der tjenes mia. på salg af våben til diktaturet i Saudi-Arabien og deres blodige krig mod deres naboland.

 

Mass rally in Saada holds America responsible for oil blockade on Yemen

Saudi coalition continues attacking Yemen’s Saada province


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne