Krigsmodstanden på banen nu!

Med Ruslands overfald på Ukraine må krigsmodstanden på banen og sige fra! Naturligvis. Rusland er en imperialistisk magt, der nu i den heftige rivalisering med USA, NATO og EU har sluppet krigens frygtelige kræfter fri. Det må fordømmes.
Krigsmodstanden må også på banen nu, for at fordømme og tage afstand for den danske krigsoprustning- og deltagelse, der forgår i hidtil uset skala. Krigstrommerne har bemægtiget sig dagsordenen og skattekronerne og danske politikere opildner den brandfarlige konflikt, der risikerer at udvide sig til en endnu større krig.

Leder i Håndslag 1, 2022

Krigsmodstanden på banen nu!

Der er meget der i disse tider undergår en voldsom forandring – og det går hurtigt. I den verserende konflikt omkring Ukraine har vi nu nærmest dagligt fået at vide, at nu kommer russerne. Joe Biden er dukket op på al verdens TV-skærme med budskabet om, at nu var det ganske vist. Russiske tropper indleder angrebet på Ukraine den og den dag – næsten med klokkeslets angivelse. På danske TV-skærme har krigsminister Jeppe Kofod så fulgt trop og som musen sagde til elefanten, da de sammen gik over broen: »Ih hvor vi gungrer!« Dernæst har den ene ’ekspert’ efter den anden stemt i på den samme melodi.Ingen tvivl om at situationen er alvorlig. Særdeles alvorlig. De imperialistiske magter er stødt åbent sammen. Putin plejer sine interesser – USA og Danmark deres. Men ikke den almindelige befolknings interesser, hverken på NATOs eller Ruslands side. Rivaliseringen handler om indflydelsessfærer, overherredømme, markeder og krigsindustri for landenes og alliancernes store virksomheder.

Krigsretorikken og militariseringen spreder sig næsten som en militær variant af omikron i lyset af ’truslen fra øst’. Krigstrommernes høje buldren har bemægtiget sig dagsordenen og skattekronerne. Det blødende sundhedsvæsen, uddannelsessektoren, omsorgssektoren må undvære.

Det er en kendsgerning at Danmark har skruet voldsomt op for oprustningen og dansk militærdeltagelse i NATO’s aktioner i en grad, der for blot få måneder siden syntes utænkelig. Den oppiskede krigsstemning har gjort det muligt. Og det koster!

Det amerikanske institut for propaganda, opstillede i forbindelse med 2. Verdenskrig en række grundprincipper for effektiv propaganda, nemlig følelses-argumentation (det onde/det gode), vedholdende gentagelse, påstand (forenklet/slogan), generalisering, autoritetsudsagn (eksperter), frontdannelse (ansporing til adfærd).
Nazisternes kunne bare det dér. Før hvert større angreb iværksattes en pressekampagne beregnet på at svække deres ofre og forberede det tyske folk psykologisk på angrebet.

Det er blot en månedstid siden Mette Frederiksen lancerede en ny sikkerhedsstrategi. Her forklarede hun, at der skal bruges masser af penge på våbenindustrien og at Danmark skulle være med i kernen af NATO. Penge til krudt og kugler er der nok af.
En uges tid efter fulgte regeringen op med at Danmark og USA nu vil indlede forhandlinger om amerikanske baser, våben og soldater på dansk jord. Senere kom det frem, at det faktisk var fremført fra amerikansk side allerede for et år siden og forhandlet lige så længe!
USA er nemlig ved at omgruppere sine baser i Europa og forlanger derfor militærbaser både i Danmark og Norge.
Det er et direkte brud og angreb på national suverænitet, at give en fremmed magt adgang til selv at udføre krigshandlinger fra dansk grund. Det er at lægge landet åbent for en fremmed stormagt og gøre Danmark til et direkte militært redskab for USA-imperialismens interesser. Det vil forstærke faren for at Danmark bliver krigsskueplads i en kommende krig.
Selvom Mette Frederiksen erklærede, at atomvåben ville blive holdt ude af aftalen, er det det rene blålys. Dertil kender vi historien for godt. Alle USAs baser er også i praksis en del af USAs atomvåbenprogram.

Ingen problemer løses gennem krig med vores nabolande, problemet er de kræfter der ønsker og forbereder krigen for egen vinding. Vi må sige nej til krigsoprustningen, til at blive inddraget i krig – med danske tropper eller som slagmark og bombemål.

Det er nu at krigsmodstanden må på banen. Der må opbygges en bred og slagkraftig bevægelse, der kan forhindre denne udvikling. Der har allerede været demonstrationer i flere byer under den samlende parole: »Ingen amerikanske baser – Ingen fremmede tropper på dansk jord!« og flere demonstrationer er vej.

Slut op i protesterne mod amerikanske baser og udenlandsk militær på dansk jord.

Håndslag 1/2021

Se også Håndslags hjemmeside

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater