Kan danske journalister kræves retsforfulgt i USA for whisteblower afsløringer?

Ron Ridenour, herboende amerikansk journalist opsummerer i denne artikel den danske efterretningsskandale om ulovlig flytning og fængslinger af prominente systemfolk til engelsktalende læsere i det amerikanske medie CovertAction Magazine. Sagen hvor den danske stats underlæggelse under og tætte samarbejde med USA stod afklædt. Og siden er yderligere bekræftet med regeringens ønske om at give tilladelse til amerikanske tropper og våben på dansk jord. Vil også danske journalister kunne blive udleveret til USA, som Julian Assange for at videregive politiske sandheder? Ron Ridenour har boret i dette spørgsmål.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har gennemført ulovlig aflytning i Danmark i samarbejde med USA i årevis, og i bestræbelserne på at lukke sagen totalt ned retter staten i stedet skytset mod enhver form for åbenhed om de faktiske forhold og om USA’s diktater til Danmark. I den forbindelse står både den tidligere chef for FE, Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen anklaget efter §109 i straffeloven, landsforædder paragraffen.

Claus Hjort Frederiksen har f.eks. været så åbenmundet, at han under sagen med FE offentligt har bekræftet nogle af de forhold om ulovlig aflytning fra USA gennem Danmark, som Edward Snowden afslørede i 2013. Det blev således også bekræftet, at den ulovlige aflytning ikke skete skjult for den danske stat, men i samarbejde med det danske efterretningsvæsen, og med en skriftlig aftale, som alle danske forsvarsministre skal underskrive når de tiltræder.

Hele sagen er også en kraftig indskærpelse til mulige whistleblowere om straffen for at sige sandheden.

Udlevering til USA ?

Vil privatlivets fred, der er indskrevet i grundloven – herunder sikring af journalistiske kilder – være beskyttet i Danmark i dag?

Juridiske eksperter stiller spørgsmålstegn ved dette, og Ron Ridenour skriver:

– På denne bggrund er det så sandelig ironisk at danske medier hverken har dækket Englands udleveringsretssag mod den australske Julian Assange, eller støttet ham offentligt. USA’s regering har længe afvist, at Assnge er ‘udgiver’ men ændrede kurs midtvejs i retssagen. USA hævder nu, at Assange er udgiver, og hævder dermed, at journalister verden over kan blive retsforfulgt i USA for at rapportere om ‘USA’s nationale sikkerhedshemmeligheder’.

Læs artiklen her
Danish Defense Intelligence Chief Is Jailed by Social Democratic Government—Possibly to Protect U.S. Spy Programs

Se også artiklen
“American soldiers in Denmark is a ‘logical extension’ of NATO cooperation,” Says Denmark’s Prime Minister


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne