Enhedslisten fyrer en minister – men holder hånden under regeringen

Med deres mistillidsvotum til transportminister Benny Engelbrecht har Enhedslisten igen demonstreret deres dobbelte strategi, nemlig at lyde radikale og kampvillige, mens de på samme tid holder hånden under en nyliberal og krigsgal regering. Det er en gratis omgang for både regeringen og Enhedslisten.


Benny Engelbrecht har pga Enhedslistens udtrykte mistillid måttet gå af som transportminister efter at have tilbageholdt beregninger af CO2-forurening ved det planlagte gigantbyggeri af nye motorveje, og løjet om at beregningerne eksisterede. En politisk handling, som er meget kendetegnende for en regering der i alt væsentligt står på arbejdsgivernes side, og gerne manipulerer med fakta for at sikre motorvejslobbyen. Men er dette spørgsmål virkelig det mest centrale politiske spørgsmål? Og hvilken betydning vil ministerens afgang overhovedet få?

At ofre en transportminister preller af som vand på en gås for regeringen. Det vælter ikke engang transportforliget eller stopper byggeriet af de forurenende motorveje. Det eneste der sker er, at Enhedslisten pisker støv op, hvor regeringens generelle politik kan gemme sig.
-Vi har ikke længere tillid til transportministeren, udtaler Mai Villadsen. Underforstået: Vi har tillid til regeringen som sådan.

Alene i de seneste uger har vi kunnet se Enhedslisten demonstrere sin holden hånden under regeringen på to dybt afslørende politiske områder.

Er løgnen måske mindre end Benny Engelbrechts, når Mette Frederiksen påstår, at NATO-oprustning sker for at sikre fred og demokrati? Mens hun lægger brænde på de imperialistiske modsætninger mellem stormagterne, og går i offensiven for dansk og amerikansk imperialisme – og for et militariseret EU.

Til hele denne militære offensiv er der kun kommet forblommede udtalelser fra forsvarsordfører Eva Flyvholm. I følge hende skal der da tages hånd om Putin, men Enhedslisten vil foretrække at man bruger gasledningerne som pressionsmiddel. Tankegangen flugter regeringens: Vi skal støtte og styrke ’vores’ imperialister med det ene eller andet middel. Ved at være støtteparti for regeringen accepterer Enhedslisten en krigsgal sikkerhedspolitisk strategi, ja, de er tilsyneladende ikke engang uenige på en måde så det kan høres og forstås. De berører på ingen måde det grundlæggende, at imperialisme fører til krig, tværtimod støtter de en NATO-regering, mens de fremstiller sig selv – og af medierne får rollen – som repræsentanter for fredsbevægelsen.

Et andet aktuelt eksempel er regeringens aftale for ’at øge arbejdsudbuddet’. Den har regeringen lavet med et alternativt flertal, bestående af SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Og her er det de fattigste der igen skal betale. Bl.a. ved at kontanthjælpsmodtagere mister den grønne check.

I følge regeringens egne beregninger mister børnefamilier på kontanthjælp 500 kroner årligt, mens skattelettelser i toppen giver en økonomisk gevinst til folk med højere funktionærløninnger på godt 3.000 kr. Kontanthjælpsmodtagerne kan jo bare arbejde, forklarer Peter Hummelgaard, så får de 5000 kr i præmie. Og ser helt bort fra, at der ligger grunde bag det manglende arbejde i form af sygdom og andet.

Røde linjer?

Netop øget ulighed blev jo slået op som Enhedslistens ’røde linje’, da de indgik støtteaftalen med regeringen. Hvad sker der nu?

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen er ‘rasende’.

– Den her aftale er bundhamrende asocial, for den betyder, at de familier, der har allermindst mister penge, samtidig med at der bliver givet skattelettelser i toppen og til alle dem, som er i arbejde, siger Mai Villadsen til DR.

Er det så blevet for meget nu? Nej, elastikken strækkes bare lidt mere:

– Vi kommer til at sætte prisen op i de kommende forhandlinger om ydelsessystemet. Der skal kompenseres for det her forhold. For det kan ikke passe, at en socialdemokratisk regering tager endnu flere penge fra kontanthjælpsmodtagere, som er blevet slået på af blå blok i årevis, siger Villadsen til DR.

Og til spørgsmålet fra DR’s journalist:

Så for at I kan blive ved med at støtte regeringen, så skal de kommende ydelsesforhandlinger føre til, at kontanthjælpsfamilier mindst skal have 500 kroner mere om året?

– Sådan kan man ikke gøre det op. Vi har hele tiden sagt, at de her ydelsesforhandlinger skal trække i den rigtige retning. Og der er ingen tvivl om, at vi kommer til skærpe kravene i forhandlingslokalet det næste stykke tid, siger Mai Villadsen.

Ja, det står klart, at Enhedslistens sande kampplads ligger i forhandlingslokalerne, hvor de slås for minimale ændringer i regeringens politik, mens de sikrer at den overordnede nyliberale og krigsophidsende politik kan gennemføres.

På den ene side slår de sig op som arbejderklassens og bevægelsernes repræsentant og betegner sig som et socialistisk parti, mens de kanaliserer klassekampen ind i støtten til en nyliberal regering. Hermed bliver de et værn mod udviklingen af en konsekvent kamp mod den førte arbejderfjendske politik.

Ministerokaden er nu gennemført. Mette Frederiksen benyttede sig samtidigt af lejligheden til at fjerne en ‘slidt’ Trine Bramsen fra posten som forsvarsminister.

Mette Frederiksen rokerer rundt på tre ministerposter
Altinget 4. februar 2022

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne