“Der er nye tider på vej” – Interview med Katrine Vilien om “8. marts – kvindeoprør”

“Ligeløn nu, anerkendelse af kvindedominerende fags betydning for samfundet og anerkendelse af handling kan ikke vente”, siger sygeplejerske Katrine Vilien bl.a. i dette interview. Hun opfordrer alle til at bakke op og være med 8. marts.

Katrine Vilien er sygeplejerske og medinitiativtager til ”8. marts – kvindeoprør”. Hun er medstifter og nyvalgt forperson i Foreningen af Danske Sygeplejersker, aktiv i ligelønsbevægelsen og i samarbejdet Fælles sag på tværs af fag, der startede på initiativ af SOSU-hjælpere og assistenter.

KPnet: Du er sygeplejerske og aktiv i sygeplejerskernes kamp og nu også medinitiativtager til “8. marts – kvindeoprør”. Hvad er idéen med initiativet og hvilken betydning håber I at det kan få?

Kvinder skal stå sammen og kæmpe endnu engang for lige løn og italesættelse af historiens betydning for manglende anerkendelse af kvinders arbejde og dets betydning for vores samfund.

Denne kamp er gammel, men ikke mindre aktuel, og vi har lige nu momentum til at følge op på det sidste års debat, og den bevågenhed vi har fået, det er denne bevågenhed vi handler på.

Vi i 8. marts initiativet, ønsker at stå sammen på tværs af fag, for at vise at dette er en fælles kamp for alle kvinder og alle dem som mener at kvinder har ret til ordentlig løn, anerkendelse af kvalifikationer og værdi for samfundet. Hvis den offentlige sektor vil rekruttere dygtige kræfter, må de også betale for det. Hvis man altså går ud fra den forudsætning at man vil beholde et stærkt offentligt sundhedsvæsen.

KPnet: Hvordan vil du nærmere beskrive kampen for bedre arbejdsforhold og kvalitet for brugerne i den offentlige sektor. Og hvorfor er det en kvindekamp?

Det er fortsat primært kvinder der bestrider opgaver i den offentlige sektor. Værdien af kvinders arbejde er desværre fortsat vurderet lavt — hvorfor er vi f.eks. ikke lige så meget værd som dem der passer på vores penge? Eller traditionelt mandsdominerede faggrupper som lærere, med samme uddannelsesniveau. Der tales i disse tider meget om omsorgs fagene og mange udenfor fagene forbeholder sig retten til at fortolke hvad vi kan og vurderer hvor meget vi er værd.

Vi kvinder ved det godt selv hvad vi er værd og 8. marts vil vi gerne italesætte det og give mulighed for alle dem som mener, at det er på tide at rette op på de forhold som holder de  som er kvindedominerede nede i løn og anerkendelse, får mulighed for at vise deres solidaritet og opbakning.

Alle er velkomne er på denne dag.

Vi har valgt kvindernes internationale kampdag for at få fokus på det faktum at kvinder i 2022 stadig ikke har ligestilling i løn og arbejdsforhold. Historien er vigtig for forståelsen af manglen på vilje og forståelse for at vi endnu ikke har fået rette op dette forhold.

Jeg håber at alle kvinder medbringer en søn, en mand, en far, en partner, en bror eller bare en anden person for hvem dette er logisk at vi skal støtte op om ligestilling på løn, på anerkendelse og på det faktum at vi stadig har brug for at tale denne sag på en kampdag.

Personligt er det vigtigt for mig at debatten også fortsætter efter den 8. marts, og at vi på 8. marts kan give andre mod til at tale for sagen. Jeg håber på at jeg kan være med til at få kvinder til at stå sammen og mænd til at bakke op om at forandre vores holdninger til de kvindedominerede fag.

Det arbejde der udføres, er så utrolig vigtigt for vores velfærdssystem. Omsorgsfagene har til alle tider været et sikkerhedsnet under vores samfund. En forsikring og en forebyggelse af sygdom og sundhed. Vi har oftere og oftere i de sidste måneder og år givet køb på denne forebyggelse og forsikringen forsvinder, hvis ikke vi anerkender det arbejde og dem som arbejder der i fremtiden.

Derfor er 8. marts initiativet en af de vigtigste begivenheder at deltage i, hvis du spørger mig.

Sammen på tværs af fag og for at sikre at fokus på ligeløn og betydning af historiens manglende anerkendelse af kvinders arbejde i den offentlige sektor, skal skabe grobund for forandringer. Kvinder i dag forlanger dem – nu er det på tide!

Jeg bekymrer mig for velfærden, for kommende generationer, hvis ikke der reageres fra politisk side nu.

Jeg håber at et initiativ som dette kan være med til at skabe den opmærksomhed, som vigtigheden af emnerne kræver.

Ligeløn nu, anerkendelse af kvindedominerende fags betydning for samfundet og anerkendelse af handling ikke kan vente.

Se 8. marts – kvindeoprør på facebook

Planlagte demonstrationer

København

Aarhus

Odense


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne