Coronavinterpakken – endnu en provokation

Regeringen og dens støttepartier har med den nye aftale på finansloven om midlertidig ekstra hjælp til hospitalerne landet endnu en provokation overfor alle de offentlige ansatte i sundhedsvæsnet. Ingen stigning på grundlønnen, midlertidige tillæg for overarbejde, ansættelse af billigere arbejdskraft fra 3. verdenslande.

Coronavinterpakkens enlige milliard kroner skal forhandles mellem regionerne og fagtoppen. Men resultatet er givet på forhånd. Kun midlertidige tillæg for overarbejde. Hele raden med Finansminister Nikolaj Wammen (S), forkvinde for Danske Regioner Stephanie Lose(V), forkvinde for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Riisgaard (S) og Forbundskvinde for FOA Mona Striib har alle på forhånd gjort drejebogen for forhandlingsresultatet blandt dem selv klart.

Alle lægger de ansigtet i de rette hykleriske folder og udbryder – vi ved godt, at det ikke løser problemerne på langt sigt, men det får os igennem en akut krise denne vinter. Akut krise!! Krisen i sundhedsvæsenet og hospitalerne har de kendt til i årtier. Som de selv har været med til at skabe og forværre med deres nyliberale nedskærings- og privatiseringspolitik.

Dansk Sygeplejeråds forkvinde Grethe Christensen istemmer koret og takker for pengene. Og for vennernes forsøg på at få hende af krogen, ved at lade som hun ikke er en del planen med aftalen – at få lagt sygeplejerskernes og de øvrige offentlige ansattes kamp ned og skabe splittelse.

Enhedslistens Mai Villadsen, der er med i aftalen, tillader sig endda at takke sygeplejerskerne og deres kamp ”jeres ord og opråb, det gør at vi handler nu”. Hallo – det er lige præcis den handling, der er kæmpet for ikke at få. Ikke flere midlertidige lappeløsninger – højere grundløn, ligeløn, flere ansatte og uddannet, stop for overarbejde og overbelægning. Enhedslisten har vist lyttet mere til Socialdemokratiets ønsker og krav end til sygeplejerskerne og de offentligt ansattes ønsker og krav.

Vi laver en forhandlingsløsning, så alle får noget og vi gør det af respekt for den danske model, lyder det fra støttepartierne SF, Radikale og Enhedslisten. Hallo – hvad med respekten for de offentligt ansatte og deres arbejde, hvor er den henne? Hvor var den henne ved regeringsindgrebet i overenskomstkampen? Og hvad er det med at alle får noget – alle kommunalt ansatte er på forhånd helt lukket ude.

For at løse manglen på ansatte og personaleflugten fra hospitalerne er det en del af aftalen, at der skal importeres hurtigere og mere arbejdskraft i sundhedsvæsnet. Det er en politik som skiftende socialdemokratiske og Venstre-regeringer har forfulgt gennem tre årtier nu – og som følges globalt af regeringerne i de rige lande. For at holde lønningerne og udgifterne til uddannelse nede, så importeres billigere arbejdskraft fra de fattigere lande. En forretning der skal øges med den konsekvens, at de fattige lande betaler uddannelsen, drænes for sundhedspersonale og lønnen holdes nede i lande som Danmark.

Coronavinterpakken er som at sætte en finger i hullet på en dæmning, hvor vandet er ved at bryde igennem. Den viser hvor presset regeringen, politikkerne og fagtoppen er og hvor nødvendig det er at kampen for det offentlige sundhedsvæsen, de ansatte og patienterne fortsætter og styrkes.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater