Den fjerde coronabølge udstiller rådden fagtop

I denne uges podcast fra Oktober Radio i Århus taler vi om en uge der igen udstillede et råddent overenskomstsystem for de offentligt ansatte. Det startede med at statsministeren med et dybt suk appellerede til at sundhedspersonalet påtog sig ekstra arbejde, gratis naturligvis. Hvilket udløste en massiv vrede. Mona Striib fra FOA kom statsministeren til undsætning. Fagbossens budskab er klart: Strejker og ballade skal ikke kunne betale sig.

Den kæmpe store mobilisering under OK18 kunne have givet resultater, men blev nedlagt af fagtoppen da den indgik et råddent forlig

I mandags indkaldte regeringen til pressemøde om det stigende coronasmittetal. Og statsministeren sukkede dybt og sendte en opfordring til sundhedspersonalet om, at de “igen må yde en ekstra indsats”, altså stoppe protesten og tag frivilligt overarbejde igen. Den melding faldt ikke i god jord.

De seneste måneder efter regeringsindgrebet, har sygeplejersker hver uge afholdt en stribe lokale punktstrejker, som har været med til fastholde en arbejd-efter-reglerne-aktion. Bl.a. et konsekvent stop for ekstravagter og frivilligt overarbejde.

Flere steder er sygehusledelserne ved at gå i panik eller er begyndt at tvinge ansatte til at tage overarbejde. Ansatte på sygehuset i Herning fortalte om at de næsten ikke tør møde på arbejde, fordi de ikke ved hvornår de får fri. Problemet er at overenskomsten giver al for meget fleksibilitet til arbejdsgiverne og ringe beskyttelse mod mængden af tvunget overarbejde der kan pålægges.

Tirsdag indkaldte statsministeren Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, til et lukket møde. Ingen ved jo hvad der blev talt om, men det at DSR overhovedet stiller alene op til et lukket møde, er med til at splitte kampen endnu en gang.

Fagforeningstoppen repræsenterer ikke deres egne medlemmernes interesser. Men de kører samtidig et pilråddent spil, hvor enkelte fag spilles ud mod hinanden. Sygeplejerskerne er jo ikke alene om at have dårlige løn- og arbejdsforhold. Det er helt generelt i hele den offentlige sektor. Derfor skal der siges klart fra overfor det spil hvor de enkelte fag stiller op til lukkede separate møder.

Mona Striib fra FOA har hele tiden agiteret for at man ikke skulle give sygeplejersker en krone bare fordi de har stemt nej og strejket. Nu er hun igen på banen og prøver at få det til at se ud som om at sygeplejerskerne vil tage penge fra andre faggrupper og give til sygeplejersker ”En situation, hvor Christiansborg bevilger 5.000 kr. i corona-fastholdelsestillæg til sygeplejerskerne, som alle andre faggrupper skal betale for ved at gå ned i løn, så udløses tredje verdenskrig i den offentlige sektor. Det kan jeg godt skrive under på.” udtaler Mona Striib til A4.

Mona Striibs budskab har konsekvent været, at strejker og ballade ikke skal kunne betale sig. I stedet skal man vente som pæne piger, og knokle sig til stress på sin dårlige løn, mens hun sidder med sin gode hyre og holder møde i en eller anden lukket syltekrukke uden penge. Og måske kommer med et resultat til næste overenskomst. Eller måske om hundrede år.

Sig nej til fagtoppens splittelsesforsøg. Der skal først og fremmest penge på bordet til et løft af hele den offentlige velfærds- og sundhedssektor. Regeringen skal åbne kassen. Budskabet har hele tiden stået krystalklart: Spræng de økonomiske rammer Folketinget har bestemt, væk med tjenestemandsreformen og uligeløn, og væk med den rådne reguleringsordning der betyder at offentligt ansatte risikerer at gå ned i grundløn.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne