SF, Radikale og Socialdemokratiets manglende støtte til folkeafstemning om Amager Fælled er udemokratisk

Læserindlæg af Tue Magnussen, cand. mag.

Det er flot og imponerende, at Amager Fælleds Venner, Fiskerhavnens Venner og Danmark Naturfredningsforening København tirsdag 2. november på Københavns Rådhus kunne aflevere mere end 52.000 underskrifter til Københavns socialdemokratiske overborgmester Lars Weiss på kravet om en vejledende folkeafstemning om – også politisk – at få stoppet byggeriet på det tidligere fredede område på Amager Fælled i København kaldet Lærkesletten og Stejlepladsen.

Til gengæld er det skuffende og udemokratisk, at hverken SF, Radikale eller Socialdemokratiet vil støtte en folkeafstemning.

Tidligere har Planklagenævnet juridisk afgjort, at arbejdet med at bebygge Amager Fælled straks skulle stoppes og ikke må genoptages, før nævnet har truffet en endelig afgørelse, nok inden udgangen af januar 2022. Det skete, fordi byggeplanerne muligvis er i strid med EU’s naturbeskyttelsesregler, og nævnet vurderer, at der kan ske »uoprettelig skade« i forhold til de beskyttede arter eller beskyttet natur, hvis byggeriet fortsætter.Såvel de mange underskrifter som klagen og den efterfølgende afgørelse samt ikke mindst indsamlingen af et millionbeløb på rekordtid for at stille sikkerhed viser, at sammenhold og protest nytter.

Det er takket være en mangfoldig og broget skare af naturglade aktivister, fagfolk og andre ’klimatosser’, at protesten og de mange initiativer har givet genlyd i en grad, så 76 procent af københavnerne i en meningsmåling fra Epinion i februar erklærede, at de er enten helt uenige eller delvis uenige i byggeriet.71 procent mente, at politikerne helt bør droppe byggeriet – også selv om kommunen må finde midler til metrobyggeriet på anden vis.

I en ny undersøgelse udarbejdet af Epinion på vegne af Danmarks Naturfredning og offenliggjort 3. november slår vælgerne fast, at de fortsat mener, at byggeriet er en dårlig idé. Hovedparten af vælgerne hos hver af de seks aftalepartier S, V, RV, K, SF og DF, svarer, at de er helt eller delvist uenige i beslutningen om at bygge på Amager Fælled. Ud af alle undersøgelsens 516 respondenter svarer 67 procent, på tværs af alle partier, at de er helt eller delvist uenige i beslutningen, mens kun 18 procent er helt eller delvist enige i, at der skal bygges på Amager Fælled.

Nu er det vigtigt at bruge den resterende del af den kommunale valgkamp på – fremfor bulldozerpolitik – at understrege kravet om en folkeafstemning for at fastholde byggestoppet og sikre den lille, men nu – især i lyset af COP26 – symbolsk vigtige og landspolitiske berømte naturperle på Amager Fælled og Stejlepladsen.

Opbakningen til de naturglade aktivister, fagfolk og andre ’klimatosser’ i Amager Fælleds Venner kan indtil en folkeafstemning bedst vises ved opslutning om Folkets Klimamarch, som det skete 6. november og demonstrationen for bevarelse af Amager Fælled søndag 14. november samt ikke mindst på valgdagen 16. november.

Debatindlægget blev forkortet bragt i dagbladet Politiken 6. november. 

Send et læserindlæg til KPnet: Skriv til redaktion@kpnet.dk
Se andre læserindlæg
Synspunkterne i læserindlæg deles ikke nødvendigvis af KPnet

Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne