Store virksomheder vil kaste regningen for grøn omstilling over på befolkningen – med statslige Energinets hjælp

Der skal lægges om til grøn energi. Fint, siger de store virksomhedsejere – så længe arbejderklassen og befolkningen betaler. Og fint siger det statslige Energinet – vi omlægger tarifferne så det sker. APK siger: Lad forureneren betale – lad kapitalen betale!

I dag fredag d. 5.11. sender Energinet et forslag til nye tariffer i høring. Idéen er, at 3 millioner husholdninger skal betale, så de store strømforbrugere kan få rabat. Her ligger et af de store klassespørgsmål i den grønne omstilling. Hvem skal betale?

Virksomhederne ser den grønne omstilling til el som et kommende profiteventyr, og med de nye tariffer kan de endelig få omlagt elpriserne til deres fordel. En gammel drøm, der kommer til at batte mere end nogensinde, efterhånden som el-energi vinde frem.

Prishop på 50-85% på forbrugernes elpris

– Vi er nødt til at modernisere vores tariffer for at kunne understøtte en grøn omstilling, der er så omkostningseffektiv som mulig, udtaler man fra Energinet.

Med al tydelighed viser det hvilken klasse staten varetager med deres ’omkostningseffektivitet’. Det viser også, hvordan det offentlige er omskabt til at drive deres områder som private kapitalistiske virksomheder. Energinet er en såkaldt selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Energinet vurderer selv, at omlægningen af tarifferne vil betyde et prishop på forbrugernes elregning på 50-85%. Penge der ryger over i kapitalens lomme.

– Det er problematisk, at den model som Energinet foreslår, betyder ekstra udgifter for især de mindste elforbrugere – typisk folk i lejligheder. Mens virksomheder med et stort elforbrug for millionrabat, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Virksomhederne har kæmpe profitter på deres produktion. Svaret kan kun være, at en grøn omstilling skal betales af forureneren selv og betales af profitten, ikke af arbejderklassen eller befolkningen bredt, ikke af de almindelige husholdninger. Lad kapitalen betale!

Forslaget er sendt i høring

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne