Oktober Radio: Forurenerne skal betale klimakrisen

I de kommende uger afholdes FNs klimatopmøde, COP26, i Skotland. Men der tales ikke om hvem, der har skylden for klimakrisen. Det spørgsmål kommer aldrig op på FNs topmøder; tværtimod er man helt enige om at sende regningen for klimaforandringer og omstilling til arbejderklasen og de fattige lande. Vi kræver at forurenerne – og de har tjent formuer på at ødelægge miljøet – selv skal betale for oprydning.

Klimatopmødet i Glasgow bliver endnu en omgang varm luft, og kommer ikke til at betyde et stop for CO2 udledningen. Det kan vi allerede sige før mødet overhovedet er startet. Efter 30 år med tomme løfter er der ingen grund til at nære illusioner. Den seneste podcast fra Oktober Radio handler om at placerer et ansvar for klima-katestrofen. Og hvordan nogle store private virksomheder bevidst og i al hemmelighed, har gjort alt for at fortsætte udviklingen af den fossile sektor lang tid efter klimaforandringerne var videnskabelig bevist.

Det er blevet afsløret, at de store olieselskaber udmærket var klar over de skadelige virkninger af smog, partikler fra forbrændingsmotorer, luftforureningen fra kraftværker og transportsektoren. På samme måde som de godt er klar over de kæmpe store miljømæssige konsekvenser fra forurening fra olieudslip. Industrien er bare ligeglade, penge lugter ikke og profit står over alt. Forurening og giftige udslip er fortsat et kæmpe problem over hele Jorden. Men industriens svar er konsekvent, at de forsøger at skjule konsekvenserne.

De store olieselskaber vidste også meget tidligt, at CO2 udledningen til atmosfæren ville kunne føre til global opvarmning. Allerede i begyndelsen af 70erne havde både Exxon, Mobil og Total lavet grundige analyser, der afslørede en klar sammenhæng mellem temperaturer og CO2 koncentrationer, men de sagde det ikke til nogen. De gjorde alt for at holde den viden hemmelig.

Samtidig havde oliebranchen et tæt samarbejde med automobilindustrien. En af deres store sejre var at nedlægge store dele af den offentlige trafik der kørte på el – her i Danmark var det f.eks. sporvognsnettet. På vejene i byerne skulle der gøres plads til en voksende privatbilisme.

Først i løbet af 80erne begyndte den offentlige videnskab om klimaforandringer at trænge igennem til den brede offentlighed, og det international klimapanel (IPCC) blev etableret i 1988 og begyndte at udgive deres første rapporter. Men naturligvis fortalte olieselskaberne ikke, at deres videnskabsfolk var helt enige. Industriens mange mia. blev i stedet brugt på bestikkelse af politikere, og en bred vifte af misinformation med det formål at så tvivl om videnskaben og klimaforandringer.

I takt med at klimavidenskab er blevet bredt anerkendt, fortsatte og forstærkede industrien sit forsøg på at bremse og udskyde omstillingen til vedvarende energikilder. Senest er de begyndt at hævde, at det bliver alt for dyrt og at teknologien slet ikke er udviklet, så der er brug for mere tid og offentlig støtte osv. osv. I den rige del af verden har olieselskaberne konsekvent opkøbt og skjult forskning og patenter, der kunne understøtte en hurtig omstilling.

Sammenfatter man alle disse forhold er der ingen som helst tvivl om at olieselskaberne bevidst har fortiet, og med alle midler har bremset og forhindret omstilling alene af hensyn til at sikre deres kæmpe indtjening. De store olieselskaber er derfor blandt de hovedansvarlige for, at klimaforandringerne siden 60erne stødt og roligt har udviklet sig til en katastrofe.

Disse virksomheder skal ikke have økonomisk støtte, de skal derimod tvinges til at betale for omstilling og oprydning. Princippet om at forurenerne – der har tjent formuer på at ødelægge miljøet – skal betale for oprydning, skal også gøre sig gældende, når det kommer til klimakampen.

Hør Oktobers Radios her: Forurenerne skal betale for klimakrisen – 29. oktober 2021

Læs også:

APKs 9. kongres: Kampen for at stoppe klimaforandringer er en kamp mod imperialismen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater