Kampdag i Ecuador mod undtagelsestilstand og svindelpræsident

De seneste måneder er protesterne taget til i styrke mod Ecuadors præsident, og de er ikke blevet mindre efter hans navn dukkede op i en ny international læk af skattebedragere. Protesterne begynder at ligne oprøret i Ecuador i oktober 2019, og har mange af de samme elementer. Fælles kamp mod et korrupt regime, protester over stigende benzinpriser, og løftebrud overfor offentlige ansatte, arbejdere og landarbejdere. Samtidig har en længere konflikt mellem kriminelle bander fået lov til at eskalere med adskillige døde. Situationen fik midt i oktober præsidenten til at indføre militær undtagelsestilstand og forbud mod demonstrationer. Svaret fra folket har været en styrkelse af protesterne. Den 26. oktober er erklæret for kampdag med demonstrationer og blokader.

Ingen analyse forudså, at den nyvalgte præsident i Ecuador, Guillermo Lasso og hans regering, kun et halvt år efter valget ville stå midt i en kamp for overlevelse. Lasso og hans team havde straks efter valget fremlagt en lovpakke med en benhård neoliberalistisk diskurs og var tilsyneladende overbevidste om deres egen usårlighed. Men de “glemte”, at deres taburetter ikke var vundet, men dels skyldes udbredt valgsvindel i første runde af præsidentvalget og dels, at en stor andel af de stemmer, der gik til Lasso i anden runde, blev afgivet i protest imod det siddende korrupte Correísta parti.

I begyndelsen af oktober afslørede de såkaldte Pandora Papers at Guillermo Lasso gennem forskellige selskaber havde sendt millioner ud af Ecuador til konti i skattely.

Ecuadors lovgivende forsamling har reageret ved at iværksætte en undersøgelse af præsidentens offshore finanser for at afgøre, om der kan rejses tiltale. Ifølge Pandora Papers har Lasso haft forbindelser med 10 offshore-virksomheder og fonde i Panama, South Dakota og Delaware.

Kan det bevises, at det stod på, mens han har stillet op til præsidentembedet, er han ikke kun skatteforbryder, men har forbrudt sig mod lovgivningen om valgbarhed og kan tvinges til at træde tilbage. Loven forbyder kandidater og embedsmænd at have deres ressourcer eller aktiver i skattely.

Selv nægter præsidenten, at der er sket noget ulovligt og fortæller, at det hele skam var opløst før præsidentvalget, og de der siger det modsatte anklages for at være kupmagere. Ingen tror på hans historie. Og det gør han tilsyneladende heller ikke selv. I hvert fald er der indført 2 måneders undtagelsestilstand og forsamlingsforbud, og politi og militær er beordret til at bryde demonstrationer og vejblokader med vold.

Erfaringerne med oprøret i 2019

Erfaringerne fra det sejrende oprør i oktober 2019 er i klar erindring. Arbejdere, oprindelige folk, og studerende, landmænd og mange andre er igen gået sammen i en fælles front.

Og kampen står igen mod en svindelpræsident, månedlige stigninger i brændstofpriserne, regeringens manglende evne til at garantere sundhed og sikkerhed, de brudte valgløfter om støtte til landmænd og sundhedsvæsnet. Alt det er klare aspekter i den folkelige vrede og mobilisering, der udspiller sig.

Lasso regeringens første neoliberale lovpakke til fordel for storkapitalejernes interesser blev mødt med kæmpe demonstrationer og blev i første omgang bremset af parlamentet. Regeringen har dog ikke stoppet sine planer og har derfor fremsat indholdet en gang til, men denne gang i tre mindre dele. Flere andre nyliberalistiske tiltag er også kun rullet midlertidigt tilbage, herunder deregulering af priser på fødevare og energi.

Kampen viser hvordan situationen står klart og tydeligt: Det er arbejderne, ungdommen, kvinderne og de oprindelige folk i fælles kamp mod regeringens anti-folkelige politik.

Folket konfronterer regeringen og dens allierede ved at styrke deres fælles organisatoriske organer, såsom Folkefronten, FUT, og ved at gå på gaden i protest og lukke hovedstaden ned. Flere aktioner og kampe er blevet udviklet i de seneste uger og dage, og der er andre, der er planlagt. En af dem er kampdagen den 26. oktober, som udtrykker massebevægelsens styrke og den folkelige afvisning af en regering, der varetager de riges og den udenlandske kapitals interesser.

Læs også: Sejr gennem enhed og fælles kamp – Udtalelse fra PCMLE, Ecuador

Links: Pandora Papers nye skattelyafsløringer

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater