Kæmpe regning på vej fra monopolernes EU til den arbejdende befolkning

EU medlemskabet koster hvert år almindelige skatteydere mia. af kroner, og systemet beskytter systematisk de store forurenere, og millionæren i skattely.

På topmødet i denne uge have EU travlt med at tale om NextGeneration EU reformer og alle de penge, der skal investeres på at sikre en ”grøn” omstilling. Men de talte meget lidt om at ulykkerne kommer fra gigant virksomheder som det franske olieselskab Total, og den store tyske bilfabrikant VolksWagen og deres dieselgate, og det danske konglomerat Mærsk.

Senest er det kommet frem hvordan den franske oliegigant Total, der for et par år siden fik lov til at overtage nordsøforretning fra Mærsk, i 50 år har vidst at CO2 ophobning i atmosfæren ville føre til klimaforandringer. På trods af sin viden besluttede Total i 80erne aktivt at propagandere falske påstande for at så tvivl om det videnskabelige grundlag om den globale opvarmning. Og selv efter at de offentligt anerkendte videnskaben, fortsatte de med at bruge mange millioner på lobbyisme, der skulle forsinke omstillingen til vedvarende energi, og bremse videnskabelig og offentlig kontrol med forurening. Dette er en af de største virksomheder i et af EUs store kernelande, der er afsløret i sin medvirken til den menneskeskabte klimakatestrofe.

Det samme kan siges om alle andre aktører i olie og kul branchen, men det gør ikke sagen bedre. Det helt centrale er, at de store forurenere ifølge EU ikke skal betale, tværtimod er det netop Total og andre store forurenere, der er udset til at få EUs støtte til den ”grønne” omstilling.

En støtte der financieres gennem kollektive lån og medlemskontingent fra de relativt rigeste EU-lande, plastik- og CO2-afgifter der vender den tunge ende nedad. Kæmpe regningen for den ”grønne” omstilling lander altså i sidste ende som skat hos almindelige arbejdere, der til gengæld kan se hvordan pengene mangler i sundhedsvæsenet og den offentlige velfærd.

Skattesvindlere afsløret igen igen
EUs rolle er ikke kun omfordeling fra arbejdere til storkapitalen. De seneste års afsløringer af skattely viser også at EUs lovgivning har givet svindlere og forbrydere meget bedre muligheder.

I begyndelsen af oktober kunne internationale journalister igen afsløre et nyt sæt af omfattende brug skattely, denne gang kaldet Pandora papirerne. Siden ”Offshoreleaks” i 2013 og flere andre lækager, herunder Lux Leaks i 2014, Panama-papirerne i 2015, og Paradise-papirerne i 2017, har EU gjort meget, meget lidt. I stedet for at intensivere kampen mod skatteunddragelse er de nationale skattemyndigheder i medlemsstaterne systematisk blevet reduceret. Mellem 2008 og 2018 blev 100.000 arbejdspladser skåret væk i skattekontorer i de 28 EU medlemslande. Det svarer til et fald på 14,3% eller tab af ca. en ud af syv arbejdspladser. Herhjemme gik Fogh Rasmussen regering foran og kastede hele skattevæsnet ud i en katestrofe. Og ingen af de efterfølgende regeringer har for alvor gjort skaden god igen. Det har kostet et ukendt antal mia. til internationale svindlere og skatteforbrydere af enhver slags, bare for den danske statskasse.

EUs regler og lovgivning, åbne grænser for kapital og varer er en central del af problemet, det gør det vanskeligt at efterforske svindel, og EU medvirker i praksis til at dække over skattelylande, der muliggør svindel. Derfor havner kæmperegningen tilbage hos befolkningen, der aldrig selv vil se en krone.

Links:
Pandora Papers nye skattelyafsløringer

Den franske oliegigant Total kendte til sammenhængen mellem CO2 og klimaforandringer, men startede en løgnekampagne for at bevare forretningen.
Early warnings and emerging accountability: Total’s responses to global warming, 1971–2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne