Oktober Radio: Frit energimarked betyder al magt til monopolerne og høje forbrugerpriser

De seneste halve år er energipriserne stødt vokset i det meste af verden. I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om hvordan nogle gigantiske private og statslige monopoler bestemmer priserne, mens de konkurrerer indbyrdes om magt og profit. Til sidst i udsendelsen anbefaler vi bogen Fordømte her på jorden, der netop er genudgivet på Informations Forlag, bogen udkom første gang i Frankrig i november 1961 og står stadig som et skarpt kampråb mod europæisk kolonialisme og imperialisme.

I første del af udsendelsen taler vi om hvorfor energipriserne har fået et gevaldigt hug opad. I Kina har man ligefrem oplevet mangel på energi og perioder med såkaldt rullende strømafbrydelse.

EU landene bruger stadig gas som en primær kilde til opvarmning, og den kommer via rørledninger fra Rusland, men også fra Norge og Mellemøsten. I princippet reguleres prisen efter udbud og efterspørgsel på det globale marked. Men man forsøger at garantere sig mod store prisudsving ved gennem kontrakter med lang løbetid, på et bestemt antal kubikmeter til en fast pris. Samtidig har man opbygget store bufferlagre så man ikke skal betale dobbelt hvis det pludselig bliver koldt, og der er brug for ekstra.

Sidste år var faktisk en kold vinter, og i stedet for at købe ekstra udover det der allerede var aftalt til en dyr pris brugte man i stedet af lagrene. Indkøberne har ventet det seneste halve år på at prisen skulle falde igen så man kunne fylde lagrene op inden vinter. Det er bare ikke sket. Man fejlvurderede tendenserne i det globale markedet.

Rusland har opfyldt sine forpligtigelser og leveret det man havde kontrakt på. Men har ikke sendt mere gas ud på markedet. Til gengæld har man en klar fornemmelse af at der bliver sendt et signal fra Rusland til Tyskland om at få åbnet for Nord Stream 2 gasrørledningen, som er bygget og egentlig er klar til ibrugtagning. De tyske myndigheder har gang på gang udskudt den endelige godkendelse.

På den anden side står Norge, Danmark og Polen med støtte fra USA, fordi disse lande har et konkurrerende projekt med Baltic Pipe, der krydser Nord Stream 2 i Østersøen og skal sende gas til Polen og den vej ind i det Europæiske gasnet.

Det er altså konkurrerende økonomiske interesser og storpolitik, i kombination med forfejlet spekulation i prisudvikling, der samlet er skyld i stigende priser og begrænsninger i gasforsyningerne.

Vedvarende energi er løsningen

Det gode ved at bruge vedvarende energikilder er at det koster det samme at bygge og vedligeholde et kraftværk, der kan producere den samme mængde megawatt timer, uanset om det er fossilbasseret baseret eller vindmøller. Men mens der skal betale i dyre domme for kul og olie og naturgas, eller hvad man nu ellers brænder af, så koster vind og solskin ikke noget.

Omstillingen til ren vedvarende energi, er ikke kun en god ide fordi der hjælper med at bekæmpe klimaforandringer og sikre et bedre miljø. Det er også en god ide rent økonomisk, og giver forsynings sikkerhed, og selvstændighed mod storkapitalens profitjagt og stormagternes magtspil.

Med batterier og adgang til vandkraft og andre typer af backup i energi systemet, så kunne vedvarende kilder producere al den strøm, verden har brug for.

Men så længe “det frie markedet” får lov til at bestemme, betyder det i virkeligheden at storkapitalen har magten, der styre helt udenom samfundsinteresser, og kun tænker på at skraber mere magt og penge ind til sig selv.

Den fossile branche som helhed har en interesse i at skabe lidt panik, og propaganda om at vedvarende kilder slet ikke er en langsigtet løsning. Og det virker. Problemerne med forsynings sikkerhed har fået EU til at rejse en debat om at øge investeringerne i den fossile infrastruktur, og sætte pres om at dæmpe tempoet i ambitionerne på det kommende klimatopmøde i november.

Læs også APKs 9. kongres: Kampen for at stoppe klimaforandringer er en kamp mod imperialismen

Fordømte her på Jorden

I år er det 60 år siden, Frantz Fanon skarpe kritik af europæisk kolonialisme udkom første gang. Bogen Fordømte her på Jorden, blev anset for at være så farlig at den blev forbudt i Frankrig, og den blev først lovlig efter af Frankrig havde tabt den blodige kolonikrig i Algeriet.

Et lille citat fra bogen er også er gengivet bag på Savage Rose pladen Dødens Triumf. Det rammer tonen i bogen:

“Lad os ikke spilde tid på golde litanier og kvalmende efterligninger. Lad os opgive dette Europa, der aldrig bliver færdig med at tale om mennesket, samtidig med at det myrder mennesker overalt, hvor det møder dem, på alle sine egne gadehjørner, i alle verdenshjørner. I århundreder har de kvalt næsten hele menneskeheden i et såkaldt “åndeligt eventyrtogts navn”. Europa styrter nu, i vild forvirret fart, lige mod afgrunden, der er bedre, vi holder os borte.”

Vi vil gerne anbefale bogen til efterårsferien. Den findes antikvarisk udgivet på Rhodos, og så er der netop udkommet en ny udgave på Informations Forlag.

Fordømte her på jorden

Note om Baltic Pipe

Baltic Pipe er en gasrørledning der forventes at skulle transportere ti mia. kubikmeter fossilt naturgas årligt. 900 km fra de norske gasfelter i Nordsøen, gennem Danmark og videre til Polen. De statsejede selvskaber danske Energinet, polske Gaz-System S.A. er bygherrer på projektet.

Energinet forventer, at prisen for den danske del af Baltic Pipe stiger til 8,2 milliarder!! Regningen for det fossile vandvid sendes i sidste ende videre til forbrugerne, og danske skatteydere.

Billede fra modstandere mod Baltic Pipe

Kilde: Gaskunder står til prissmæk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne