EU åbner for genmodificerede fødevarer – GMO

Så kom gennembruddet for industrilandbrugets pres for at åbne landbrugsproduktionen for GMO, gensplejsede planter i europæiske lande. EU har godkendt 7 nye patenterede og manipulerede planter indenfor fødevarer og beklædning.

Det drejer sig om forskellige sorter af sojabønner, raps, majs og bomuld.
Selvom EU selvfølgelig påstår, at dette er ganske uskadeligt, er konsekvenserne ukendte og med sikkerhed følger et højere brug af sprøjtegiften RoundUp, som en stor del af de manipulerede planter er modstandsdygtige overfor.

Der er mange aspekter af beslutningen. Der er de ukendte skadevirkninger for mennesker og natur af Crispr-teknikken, der er brugt til genmanipuleringen. Der er den farlige brug af RoundUp, en gift der findes i flere og flere grundvandsboringer, og der er monopoliseringen af landbruget, hvor planter bliver patenteret og dermed privat ejendom. Landbrugere vil blive afhængige af kemi- og frømonopolerne, der sætter sig på produktionen og sælger en samlet pakke af patenterede frø, kunstgødning og sprøjtegift.

En naturlig plante kan ikke patenteres, men det er pludselig muligt, når der er pillet ved generne. Skal en landmand bruge de patenterede frø, skal der hvert år købes nyt såsæd, da det er forbudt selv at producere frøene til det kommende år ifølge kontrakten. Det rammer i særlig grad lande med traditionelt landbrug, hvor dette er normalt, og i øvrigt betyder, at man bruger lokale frø, der er tilpasset klima og jordbund på stedet.

Muligheden for at kunne sprøjte ukrudtet væk på f.eks. en hel majsmark vil billiggøre produktionen, men fødevarerne der kommer ud af det vil være giftige, og jorden en monokultur ørken.

Genmanipulerede fødevarer vil kunne indgå på supermarkedernes hylder, direkte eller indirekte gennem foderplanter, og forbrugerne har ikke en chance for at undgå dem. Dette skred er sket med indførslen af den nye GMO-teknik Crispr, som EU har besluttet er helt uskadelig, og derfor næppe skal advares om på varedeklarationen.

Lektor Mikkel Girke Jørgensen, der er lektor i syntetisk biologi udtaler i en artikel på SDUs hjemmeside:

– De modificerede planter kan give os meget mere mad på bordet, end vi nogen sinde har haft før. Og med stigende befolkningstal og klimaforandringer har vi brug for det.

Dette er ikke andet end en undskyldning for at fremme kemi- og landbrugsgiganterne interesser, hvor de sætter sig på hele produktionen og tjener styrtende profit gennem deres monopol og patenter.

Protest fra 162 organisationer

162 europæiske grønne organisationer, deriblandt danske NOAH, Dansk Vegetarisk Forening, Demeterforbundet i Danmark, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug, Frie Bønder, Levende Land, Grøn Hverdag, Landsforeningen Praktisk Økologi og Slow Food København har protesteret mod EU’s beslutning i et fælles åbent brev.

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater