Tid til forandring, tid til retfærdighed, tid til ordentlige arbejdsforhold – tid til ligeløn!

Tale ved Rikke Boje Witt “FÆLLES SAG PÅ TVÆRS AF FAG” demonstrationen i Odense fredag d. 24. sept. 2021

Kære kollegaer, kære venner

Jeg hedder Rikke Boje Witt og er offentligt ansat. Så må I selv gætte hvilket, men jeg kan afsløre at det er i et af de kvinde dominerende fag.
Tusind tak for, at jeg må tale for jer i dag. Og tusind tak til de seje mennesker der står bag denne demonstration: Det er stærkt gået.

Der var en gang hvor kvinder i Danmark ikke havde stemmeret. Sådan er det heldigvis ikke længere.
Der var engang, hvor de fleste kvinder gik hjemme og var afhængige af manden. Sådan er det heldigvis ikke længere.
Der var engang, hvor kvinder fik lavere løn end mænd – blot fordi de var kvinder. Sådan er det, heldigvis…øv.. desværre, stadig.

Sygeplejersker har strejker i 10 uger for ligeløn. Fordi de mener at det typiske kvindefag bliver dårligere betalt, end de mandsdominerede fag!
Men hvor ligger Danmark endelig i forhold til ligestilling? Ja det har jeg prøvet at undersøge.

Ja det er lidt forskellige bud på i litteraturen og mange forskellige statistikker alt efter hvilke parameter man måler efter.
En artikel som jeg vurderer har stor validitet er “Global Gender Gap Rapport 2021″ der udkom d 31. marts 2021.
I denne rapport bliver Danmark fremhævet!!!
Ja Fremhævet du hørte rigtigt! Fremhævet som et af de lande i verden, med en ellers vel udviklet økonomi, hvor løngabet er allerstørste mellem køn. Ja fremhævet, men IKKE på den flatterende måde.

Det har sikret Danmark en ”flot” 29. plads på verdens-ranglisten.
Mens vores nordiske naboer Island, Norge, Findland Og Sverige alle ligger i top 5.
Jeg vil påstå at vi siden 00érne har stået stille i forhold til at sikre ligestilling. I 2006 lå Danmark faktisk på en 8. plads, det er måske derfor, at vi tror, at vi var ret godt kørende i forhold til ligestilling.

Vi har måske lidt gået rundt og haft en selvforståelse af, at vi er et moderne samfund, som er et foregangs land for tolerance og ligestilling. For vi er jo faktisk det land i verden hvor flest kvinder er på arbejdsmarkedet. MEN det i sig selv skaber bare ikke ligestilling, når de kvindedominerende fag siden 1969 er blevet aflønnet efter et sexistisk lønsystem. Også kaldt tjenestemandsreformen.

For hvert år der går bliver vi overhalet af lande, som vi normalt ikke sammenligner os med. Vi kan takke rødstrømpe bevægelsen for meget, men vi, i vores generation har glemt at tage stafetten.
Vi ligger nu langt bagud i forhold til vores nordiske nabolande og brødre.
Det synes jeg faktisk er lidt pinligt.
Heldigvis ved vi godt hvor vi skal sætte ind, hvis vi skal uligheden til livs.

Det vigtige element til at skabe ligestilling i hverdagen, er ligestilling i arbejdslivet. Derfor skal vi i det offentlige kræve ligeløn. For hvis vi ikke har det i det offentlige, hvordan kan vi så nogensinde forvente at få det på det privat arbejdsmarked.
Men ligeløn koster mange penge, hvor skal pengene komme fra? Og gør det endeligt noget at vi ikke har ligeløn og ligestilling i Danmark??? Vi har det jo egenligt meget godt, har vi ikke!?

Ja det gør faktisk noget, at vi ikke har ligeløn. Det er en tikkende bombe under vores velfærdssystem! Vores højt agtet velfærdssamfund, bygger i højgrad på de såkaldte kvindefag så som pædagoger, jordmøder, SOSU, sygeplejerske, socialrådgiver, tandplejer med flere. Men kvinder vil ikke længere acceptere at blive underbetalte, så de vælger det klassiske underbetalte fag i det offentlige fra. Det her er ikke noget, der kommer til at ske i fremtiden! Det her er løbende sket gennem de sidste mange år, at kvinder har sagt fra og fundet sig et andet job.

For det er IKKE nogen naturlov, at vi, der går på arbejde hver dag for at hjælpe de syge, børnene og de socialt og psykisk sårbare – at vi får mindre i løn. Vi vil have løn efter vores uddannelse og kompetencer.

Vi har gang på gang, i årevis prøvet at råbe politikerne op! Men synes at tale for døve øren. Jeg håber at I NU kan høre os.

Sygeplejerskernes lovlige strejke, afsluttede regeringen med et lovindgreb! Og vedtog det som sygeplejerskerne havde stemt NEJ til, hvor er vores demokrati henne i det?!! Regeringen kunne have gjort så meget andet for at slutte konflikten på fredelig vis.
Så var sygeplejerskernes strejke da så bare helt forgæves? Både ja og nej sygeplejerskerne fik ikke en løn krone mere ud af det, tværtimod skal de nu til at betale tilbage til strejkekassen.

Men strejken har været med til at sætte ligeløn på dagsordenen og skabt en bevægelse på tværs af faggrænser.
VI, ja OS alle sammen, fik det også det ud af strejken, at regeringen også kom til at vedtage ved lov, at der skal nedsættes en lønstrukturs komite. Er det nu endnu en syltekrukke tænker du måske???

Ja det kan det godt komme til at blive! For de forpligtede sig ikke til, at efterkomme de konklusioner og anbefalinger denne komite ville komme frem til.
Så derfor kære venner det er nu vi skal blive ved med at stå sammen og kræve at regeringen forpligter sig til at efterleve anbefalingerne af komiteen så vi en gang for alle kan få skabt ligeløn. Fremgang er ikke noget der sker af sig selv.
Vi skal fastholde presset. Det er nu, vi skal vise politikerne, at vi stadig er her, når de engang på et tidspunkt åbner øjnene.

Vi skal bliver ved med at råbe op, til de finder løsninger.
Vi skal stå fast, og vi skal stå sammen på tværs af faggrupper – og vi skal have hele fagbevægelsen med os.

Det er tid til forandring, tid til retfærdighed, tid til ordentlige arbejdsforhold – tid til ligeløn!

Se også
Landsdækkende demonstration “Fælles sag på tværs af fag” – reportage fra 24. september

 

 

Rikke Boje Witt er med i kampagne-videoen: TIL KAMP FOR LIGELØN:

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater