“Det os på gulvet. Vores stædige og modige kamp sammen. Der vil gøre forskellen”

Folkeskolelærer Karna Larsen’s tale på demonstrationen i København d. 24. september 2021: “Fælles sag på tværs af fag”

Kære kolleger på tværs af fag og sektor.

At få mulighed for at tale i dag. At være med til at mærke og styrke solidariteten blandt os, der hver dag lægger en stor del af vores vågne timer i arbejde som sikrer at der er et samfund at vågne op til – Er mig en stor glæde.

Jeg er inviteret til at tale som folkeskolelærer.

Skole er noget vi laver for børnenes skyld. For at de i fællesskabet kan afprøve og udvikle hvad de hver især rummer. For at de kan få øje på alsidigheden de selv besidder og på at andre mennesker også er her i egen ret. At muligheder og potentiale er noget vi skaber i fællesskabet. Skolefolk før mig har udtrykt det mere kortfattet “I skolen bliver mennesker til – her bliver man til nogen”

Selvom mange lærere strækker sig selv af led for at beskytte børnene er det jeg netop har sagt desværre ikke  virkeligheden.

Skiftende regeringer har med demokrati-indskrænkninger, reformamok, skolereform med umenneskelige lange skoledage og mål- og testregimer, nedskæringer, umulige arbejdsforhold for lærerne trukket folkeskolen i retning af forrige århundreders sorte skole og børnesorteringsmaskineri.

Sortering i dur og dur ikke, der for det enkelte menneske betyder indskrænkning i livets muligheder.

Skal vi som forældre findes os i det? NEJ. Skal vi som lærere finde os i at blive brugt til det? NEJ.

Nok er nok.

Det må være slut med at læreres berettigede bekymringer for elever der mister gnisten og motivationen bliver vendt så meget på hovedet at ministre kommer op med en flidskarakter som løsning i stedet for at afkorte dagen og give lærerne tid til at løse opgaven ordenligt.

Ministre skal holde op med deres dårlige løsninger. Tag i stedet ansvar for ordentlige vilkår. Giv lærerne friheden og økonomien og ressourcerne til at lave en skole for børn. Så skal vi nok løse opgaven med høj faglighed og varme hjerter. At der stadig er børn der lærer noget og trives i folkeskolen er i den grad på TRODS af skiftende regeringers neoliberale og arbejdsgivervenlige politik.

Også hos os oplever vi at mange gode kolleger forlader faget, færre søger ind og gennemfører uddannelsen og færre bliver hængende i lærerjobbet som nyuddannede.

Så på den måde ser vores hverdag som ansatte i den offentlige sektor på tværs af fag ens ud. Arbejdsgivere der i årevis har udsultet områderne, indført elendige it-systemer, foregøglet befolkningen guld og grønne skove, og kastet al ansvaret for at få alle de umulige ender til at mødes over på de ansatte. Vores arbejdsbyrde vokser år for år.

Det vil vi ikke længere finde os i.

Arbejdsgiver skal vide at ingen kan få varer de ikke vil betale for. Heller ikke arbejdsgiver. Så når de bruger staten til alligevel at få det til den pris de selv vælger, så må vi stå sammen i kampen i mod. Vi har set at det kun bliver værre når vi ikke får sagt stop. Og vi har set at det ikke batter når en enkelt faggruppe hopper på arbejdsgivers lilletånegl. Vi er nødt til at hoppe samlet så de kan mærke på begge fødder – at vi mener det.

Der skal penge på bordet nu!! 

Vi skal tro på at vores voksende fællesskabs styrke og vilje til at få et samfund der er godt at være menneske i netop kan skabe den forandring vi ønsker.

Der kommer ikke en rig onkel og redder os. Fagtoppen er alt for fedtet ind i stat og politik. Derfra kommer ingen forandring.

Det os på gulvet. Vores stædige og modige kamp. Hver dag. Sammen. Der vil gøre forskellen.

Tak for ordet. God kamp!

Se også
Landsdækkende demonstration “Fælles sag på tværs af fag” – reportage fra 24. september


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne