Regeringskonference om “Fremtidens Danmark”: Billig arbejdskraft og nul velfærd

500 inviterede deltog tirsdag i en stort anlagt regeringskonference for landets elite, under overskriften ”Danmarks Fremtid”. En lille gruppe tillidsfolk fik også lov til at komme med som alibi. Som tilskuere. Snak om ”verdens bedste samfundsmodel”  var rent ordgejl – til fulde demonstreret af regeringens varslede lovindgreb i sygeplejerskernes strejke. Det drejer sig om at imødekomme direktørernes krav om billig arbejdskraft og om nye sociale nedskæringer.

Arbejde, arbejde, arbejde. Alle skal i arbejde, og skal arbejde mere, og længere, forklarede Statsminister Mette Frederiksen på den stort anlagte regeringskonference. Regeringen har ikke tænkt, at den selv skal smøge ærmerne op, og løse nogle af alle de kriser som Danmark står i. Det er alle andre der skal være flittigere. Så de rige kan blive rigere. Og vigtigt at nævne at det ikke må koste noget. Arbejdet bærer nemlig lønnen i sig selv.

Et arbejde skal ses som meget mere end en økonomisk nødvendighed. At arbejde og dø for kapitalen, skal være målet med livet, og skal indprentes i den danske kultur og værdipolitik. Rigtige arbejdere skal sætte en ære i at arbejde, uanset rådne forhold og dårlig løn. Til gengæld er alle der ikke arbejder pr. definition uden værdighed. Alle ville blive mødt med et krav om at arbejde, fra skoleelever og studerende, til de syge og ældre.

Vi skal se arbejde som meget mere end økonomi og forsørgelse. Måske sågar blæse til en ny værdikamp”. Forklarede statsministeren. Hun kunne lige så godt have forklaret, at arbejde er den nye statsreligion, og fabrikken den nye kirke. Arbeit macht frei.

Forkvinde for Fagbevægelsens Hovedorganisationen, Lizette Risgaard og direktøren for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, sad med i panelet om at gøre landet flittigere, og de var begejstrede. Risgaard ønsker flere penge til efteruddannelse. Dansk Industri kunne supplere med deres konkrete krav om lavere dagpenge til nyuddannede, og senere pensionsalder.

Med konferencen og den såkaldt røde regerings lille pamflet ”Danmark kan mere – Ti fremskridt til debat”, bliver kapitalisme skønmalet som verdens bedste samfundsmodel.

Reelt set var der intet nyt på tapetet, reformerne skal øge det såkaldte ”arbejdsudbud”, ved at piske de svageste og de syge, og de mange som i dag dumper folkeskolen.

”Verdens bedste samfundsmodel” rummer tydeligvis ikke et opgør med uligeløn eller en sikring af den offentlige sektor – eller velfærd. Det blev onsdag slået helt fast med varslingen af at trække en nul-løsning ned over hovedet på de strejkende sygeplejersker. En kæmpe provokation, og en tydeliggørelse af Mette Frederiksen plan for Danmark. Et Danmark for de rige.

Se også

Regeringsindgreb tromler hen over kampen mod uligeløn

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater