Statskup i Tunesien efter år med økonomisk sammenbrud

Tunesiens præsident Kais Saied greb i weekenden magten i et kup, og sendte parlamentet hjem, ophævede parlamentsmedlemmernes immunitet og spærrede af for adgang til bygningen med militæret. Premierministeren, Hichem Mechichim og flere andre ministre er blevet afsat. Samtidig har præsidenten dekreteret en måneds natligt udgangsforbud og forbud mod forsamlinger på mere end tre personer på offentlige steder.

Den tunesiske præsident påberåbte sig søndag nødretstilstand i henhold til forfatningen efter et år med coronakrise og økonomisk sammenbrud. Måneders protester mod regeringen blev brugt som skindemokratisk fernis da han afskedige premierministeren, justits- og forsvarsministrene og suspenderede parlamentet i 30 dage. Samtidig lagde han ikke skjul på, at protester mod ham selv ville blive mødt med magt.

En del af Tunesiens industri, turismesektor og toppen af dele af fagbevægelsen støtter op om præsidentens statskup med argumenter om at få bugt med corona-pandamien. Men en tilbagevenden til diktaturet kan aldrig være løsningen.

Tunesiens Arbejderparti har advaret om de dystre udsigter, herunder muligheden for kupforsøg.

Præsidentens skridt kom nemlig ikke helt ud af det blå. Foranstaltninger under corona nedlukningen har været brugt til gradvis afmontering af parlamentet og koncentration af magten under præsidenten. Qais Saeeds har monopoliseret alle beføjelser og gradvist bevæget sig tilbage til diktaturets tid.

Følg Tunesiens Arbejderparti på facebook

Læs CIPOMLs udtalelse: Vi støtter den folkelige kamp i Tunesien


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne