Palæstina: Modstandens ånd er levende og har det godt

Af Ahmed Abu Artema

Israels bestræbelser på at skabe et billede af sig selv som stabilt og velstående er mislykkedes. I stedet er det den palæstinensiske bevægelse, der sendte en påmindelse om, at et kolonisamfund er et unormalt samfund.
Nu er det øjeblikket for tilhængere af palæstinensiske rettigheder rundt om i verden til at fordoble deres bestræbelser på at pålægge Israels koloniale apartheidsystem verdensomspændende isolation.

Mens Israel bomber Gazas civilbefolkning udløses i Jerusalem generalstrejke og massive protester

Den seneste kamprunde i Palæstina blev afsluttet med våbenhvile den 21. maj, men konfliktens rødder forbliver uadresseret.

Disse rødder, efterlades de uden ekstra opmærksomhed, vil det blot resultere i mere optrapning og flere ofre.

Strukturen i det zionistiske projekt forbliver uændret. Det er et projekt, der fra begyndelsen har været baseret på udskillelsen af ​​den indfødte befolkning i Palæstina, etnisk udrensning, tyveri af jord og ressourcer, udryddelse af den palæstinensiske identitet, diskrimination, den totale kontrol over det palæstinensiske folks liv og benægtelse af grundlæggende palæstinensiske rettigheder.

Så længe projektet er det samme, er den eneste forskel mellem korte runder med militær optrapning og såkaldte perioder med ro, at der er forskellig grad af aggression. Under militære optrapninger dræber Israel palæstinensere. I perioder med ro stjæler Israel palæstinensisk land.

Under begge scenarier ydmyger Israels undertrykkelsessystem palæstinensere, kontrollerer deres liv, oprører dem og diskriminerer dem.

Men majs optrapning demonstrerede også det palæstinensiske folks beslutsomhed og deres standhaftighed over for det zionistiske forsøg på at fortrænge dem, udrydde deres identitet og bryde deres moral.

Et spørgsmål, der opstod efter den seneste optrapning, som det gør efter hver optrapning, er simpelthen, hvem vandt?

Før man besvarer det, er det værd at bemærke, at kriterierne for sejr for et koloniseret folk er forskellige fra kriterierne for en kolonimagt.

Dette burde være temmelig indlysende, men det er værd at belyse det alligevel. Gennem historien har kolonimagterne haft militær overlegenhed, international politisk støtte og rigelige økonomiske ressourcer. Det er netop disse fordele, der tillader kolonimagter at invadere andre nationer. En magtbalance ville faktisk udelukke kolonialisme.

Som et resultat var koloniserede folks tab af liv og ejendom tilsvarende større. De bar hårdt på grund af magtens ubalance.

Undgå falsk ækvivalens
Derfor er det vigtigt at definere kriterierne for at måle, hvordan sejr eller nederlag ser ud i dette tilfælde uden sammenligninger hvor der begås fejlen ved at sidestille siderne.

Det strategiske mål med det zionistiske projekt siden dets start er etablering af et sikkert land for jøder fra hele verden. For moralsk at retfærdiggøre dette mål portrætterede dette zionistiske projekt Palæstina som et land uden folk.

Den har brugt en lang række foranstaltninger til at udrydde den palæstinensiske identitet og tilstedeværelse fra landet, fra direkte massakrer og tvungne udvisninger til ødelæggelse af landsbyer og indførelse af kvælende foranstaltninger for at underminere den palæstinensiske evne til at overleve. I Jerusalem fortsætter det zionistiske projekt den dag i dag med at forhindre endda med rejsning af det palæstinensiske flag.

Parallelt med forsøget på at slette den palæstinensiske tilstedeværelse rettede det zionistiske projekt også sine bestræbelser på at fremstille et image af Israel som et naturligt, sikkert, avanceret og investorvenligt sted – et normalt land. Dette forklarer Israels overdrevne fejring af enhver normalisering af forholdet til ethvert land, selv om det er et lille land.

Hvordan modstod det palæstinensiske folk disse bestræbelser?

Det palæstinensiske folk vinder først og fremmest ved simpelthen at opretholde deres tilstedeværelse. Den palæstinensiske identitet er selve modsætningen af ​​det zionistiske koloniale projekt. Eksistensen af ​​navnet Palæstina og det palæstinensiske folk er en konstant påmindelse om, at Israel er en kolonistat, der erstattede palæstinenserne, og hvis eksistens forårsager lidelser for millioner af oprindelige folk.

Det zionistiske projekt håbede bestemt, at palæstinenserne ville lide den samme skæbne som den oprindelige befolkning i Nordamerika og Australien. Dette skete ikke. Israel skal nu stå over for den konstante udfordring med ustabilitet.

Palæstinensere opretholdt ikke kun deres eksistens, men ændrede den lidelse og underkastelse, som det zionistiske projekt udøvede, til en tilstand af modstand. Ubevidst har Israel været med til at opretholde denne ånd af modstand. Ydmygelsen ved de israelske militære kontrolpunkter, fortsat jordtyveri, judaiseringen af ​​palæstinensiske kvarterer og apartheidsystemet er konstante påmindelser om, at virkeligheden ikke kan tilpasses, at forholdet til Israel er et forhold mellem offer overfor angriberen og forholdet mellem den retmæssige ejer med en tyv.

Det modsatte af rationel
Ud over de grundlæggende egenskaber ved Israel som et land med kolonialisme, aggression og vold kan vi tilføje tåbelighed og arrogance.

Hvad ønsker dette land efter at have erobret 80 procent af det historiske Palæstina og kontrolleret dets ressourcer og grænser?

Hvorfor tager det ikke initiativet til at afbøde konflikten og lade palæstinensere leve i stabilitet i resten af ​​landet?

Hvad vil det vinde ved at ryde nogle få familier mere i Sheikh Jarrah eller krænke al-Aqsa-moskeen, et af de mest hellige steder for omkring 2 milliarder mennesker verden over?

Måske er det bedre at stille spørgsmålet: Kan vi virkelig forvente, at et land baseret på erobring, aggression, etnisk udrensning og gentagne massakrer pludselig vil gå over til en rationel tilstand?

Aggression og uretfærdighed er det modsatte af rationalisme. Dette er en af ​​søjlerne i universel retfærdighed. Jo mere en kolonimagt udviser dens grådighed og aggression, der er forbundet med dens natur, jo større er modstanden.

Det var Israels igangværende projekt at judaisere Jerusalem og udvise dets oprindelige befolkning, der forårsagede denne seneste optrapning.

Dermed hjalp Israel med at påminde det palæstinensiske folk om deres enhed. Palæstinensere på alle lokaliteter deltog i denne runde mod besættelsesstyrker fra Jerusalem, Gaza, Israel og Vestbredden til flygtningene i Jordan og Libanon, der skyndte sig mod Palæstinas grænser for at udtrykke deres vrede.

Palæstinensere indenfor grænserne for det besatte 1948 Palæstina – også kendt som Israel – er dem, der overlevede den etniske udrensning i 1948. Det land, der blev kaldt Israel, gav dem statsborgerskab og satsede på, at oprindelige folk kunne israeliseres. Som en del af denne indsats forsøgte staten at fjerne alle symboler og påmindelser om deres palæstinensiske identitet.

Imidlertid glemte palæstinenserne i Israel ikke deres rødder. Og i den sidste eskaleringsrunde bekræftede de deres identitet; organiserede udbredte demonstrationer tog det koloniale flag ned og hævede Palæstina i stedet for. De brændte også politistationer og køretøjer, fordi disse ikke er symboler for lov og orden, men snarere håndhævere af kolonialisme.

En global sag
Sådan omfattende folkelig deltagelse har sendt en stærkt budskab om det palæstinensiske folks revolutionære styrke. Det viste en ny generation af palæstinensere, der ikke har glemt deres nationale bevidsthed, selvom de voksede op i et forvrænget politisk miljø, der fremmede overgivelse som fred og ikke oplevede tidligere intifadaer og konfrontationer.

Den folkelige bevægelse fik også udbredt international solidaritet. Store demonstrationer fandt sted i snesevis af lande verden over, herunder i USA, hvis administration er verdens stærkeste tilhænger af Israel.

Især de vestlige magter er fortsat partiske til fordel for Israel, som næsten har ubegrænset vestlig støtte med hensyn til våben, penge og politisk dækning. Massedemonstrationer blandt græsrødder indikerer dog en verdensomspændende vækkelse af ​​samvittigheden. Dette vil igen gøre stillinger til støtte for Israel i stigende grad pinlige for embedsmænd, der står for at ville kæmpe for at retfærdiggøre politikker, hvis etiske grundlag er blevet undergravet.

Scener af israelske forbrydelser mod børn og civile, ødelæggelsen af ​​hele boligkvarterer og angreb fra besættelsesstyrker og bosættere i Jerusalem har fremskyndet den verdensomspændende opposition til Israel.

Lige så vigtigt har været billeder og optagelser af palæstinensisk modstand. Folk føler med ofrene, men de henter også inspiration fra eksempler på kamp og heltemod.

Det er fortsat altafgørende at fortsætte med at minde verden om, at palæstinensere er ofrene. Der er en enorm ubalance mellem dem og Israel. De er den side, der lider mest i tab af menneskeliv og ejendom.

Men det er også vigtigt at forstå den væbnede modstand. At slå Tel Aviv med raketter handler ikke primært om den skade, det medfører, men den meddelelse, det sender.

Værdien af ​​palæstinensiske modstandsvåben – rå og hjemmelavet som de er – handler ikke om, hvordan de måler sig med Israels avancerede og meget dødelige arsenal. Værdien i ​​at udvikle og bruge disse våben ligger i viljen til at kæmpe på trods af den ubalance i magt, det illustrerer.

Disse våben tjener til at vise det palæstinensiske folks beslutsomhed om at afvise og konstant udfordre okkupanten og demonstrere et afslag på at tilpasse sig den koloniale logik, der ligger til grund for det zionistiske projekts eksistens.

Israels bestræbelser på at skabe et billede af sig selv som stabilt og velstående er mislykkedes. I stedet er det den palæstinensiske bevægelse, der sendte en påmindelse om, at et kolonisamfund er et unormalt samfund.

Nu er det øjeblikket for tilhængere af palæstinensiske rettigheder rundt om i verden til at fordoble deres bestræbelser på at pålægge Israels koloniale apartheidsystem verdensomspændende isolation.

 

Oversat fra:
The spirit of resistance is alive and well

Den Elektroniske Intifada 23. juni 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne