Sultestrejke for klimaet

Syv unge har netop afsluttet 7 dages sultestrejke for klimaet foran Christiansborg. De spørger: Hvad skal der egentlig til for at regeringen lytter? De vil ikke lytte til videnskaben. De vil ikke lytte til befolkningen. Er det efterhånden kun erhvervsinteresser som der bliver lyttet til hos Socialdemokratiet?

På Christiansborg slotsplads er der i øjeblikket fuld gang i protester af forskellig karakter. Syrere demonstrerer dagligt mod udvisninger af flygtninge. Hver tirsdag kæmpes der for ligeløn og mod tjenestemandsreformen fra 1969.

En anden gruppe består af 7 unge fra Den Grønne Studenterbevægelse, som i dag har afsluttet 1 uges sultestrejke for klimaet foran Christiansborg.

Sultestrejken opstod samtidig med og i forlængelse af den store klimamarch d. 22. maj. Den 22. maj gik flere tusinde mennesker (primært unge) på gaden for at kræve handling i forhold til at reducere de skader som den globale opvarmning har forårsaget. KPnet var også tilstede ved demonstrationen, og de unges kampråb var ikke til at tage fejl af. ’Lyt til hvad eksperterne siger. Aftalerne er pis og papir’ blev der råbt fra megafoner og buldrende højtalere. Tiden er løbet fra de pæne demonstrationer: Klimahandling nu!

Men 7 unge valgte altså at gå skridtet videre og gå i sultestrejke for klimaet. KPnet fik talt med Oscar, en af de unge der har sultestrejket. Han er 23 år, studerer statskundskab på Københavns universitet og er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse.

“Vi har forsøgt at gøre opmærksom på, at der fortsat er et problem med klimaaftalerne. Vi har i det omfang som pandemien har tilladt det, været på gader og råbt op hver eneste gang der har været forhandlinger og pressemøder. Vi har forsøgt at påvirke den politiske proces med debatindlæg og lobbyarbejde, men uanset hvad vi har gjort, er vi blevet præsenteret for den ene dårlige aftale efter den anden. Derfor besluttede vi i Den grønne Studenterbevægelse, at lave en kampagne der hedder ‘endnu et tabt år’. Vi sultestrejker for at få genforhandlet klimaaftalerne”.

Hvad har effekten af protesterne og sultestrejken så været? Ifølge aktivisterne er der bred enighed om, at det har skabt stor opmærksomhed. Tidligere har de haft vanskeligt ved at slå igennem i de større medier, men denne gang har der været større interesse fra forskellige medier i form af TV, radio og aviser. Men aktivisterne er også bevidste om, at regeringen ikke har tænkt sig at følge op med handling, blot fordi nogle aktivister råber op. Aktivisterne stoler ikke på politikernes ord, medmindre de ser handling bag ordene.

“Regeringen har indgået det her nye 2025-mål, som forpligter dem til en 50-54% reduktion, og når man har et så relativt højt mål, kan man ikke vente med at handle.Men i alle de her klimaaftaler, er der en gennemgående tendens til at politikerne udskyder handling til meget langt ud i fremtiden”.

Aktivisterne er også utilfredse med, at der ikke er blevet realiseret en ensartet CO2 afgift. Det strider mod mange anbefalinger og råd. Regeringens landbrugsudspil kommer til at frede animalsk produktion hvilket også er utilfredsstillende for klimaforkæmperne. Regeringens infrastruktur udspil fører til flere motorveje, og deraf flere biler på vejene.

“Hvad skal der egentlig til for at regeringen lytter? De vil ikke lytte til videnskaben. De vil ikke lytte til befolkningen. Er det efterhånden kun erhvervsinteresser som der bliver lyttet til hos socialdemokratiet?”

Som det ser ud nu har Mette Frederiksen og regeringen ikke være lydhør overfor aktivisternes ord eller krav. Den Grønne Studenterbevægelse opfordrer alle danskere til at deltage i kampen for klimaet. Når sultestrejken er ovre, skal aktivisterne naturligvis bruge noget tid på at komme til kræfter, da de har været synligt udmattede. Oskar fortæller også, at kampen for klimaet vil blive intensiveret efter sommerferien på vej mod kommunalvalget i november.

Læs også
Regeringens sorte klimamarch
KPnet 22. maj 2021

Link til Den Grønne Studenterbevægelse


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne