Hjemmekontor – Besparelser på bekostning af de ansatte

Hvorfor fortsætter kapitalen så massivt med hjemmekontorer her efter Corona? De ansatte på hjemmekontoret har brug for klare regler og for at få opfyldt en række krav. Hvor hjemmearbejdspladser har mange fordele for virksomheder, så betyder de også en øget belastning for de ansatte. 

Af Arbeit Zukunft

Med Corona er hjemmearbejdspladser blevet det nye normale på mange kontorer. Hos Porsche skal 15.000 af de 22.000 medarbejdere i AG arbejde på hjemmekontoret i 12 dage om måneden efter Corona. Hos EBM Pope bliver det 1.500 ud af 3.800. Mere end 10.000 af 15.000 Opel-ansatte forventes at indrette hjemmekontorer i fremtiden. Listen over firmaer vil vokse i fremtiden.

Hvorfor fortsætter kapitalen så massivt med hjemmekontorer her efter Corona?

Det sparer omkostninger og øger produktiviteten. Dette er blevet afsløret af forskning. Der er brug for mindre kontorplads. Porsche har allerede reduceret i antallet af deres kontorarbejdspladser. Det sparer husleje eller ejendomsomkostninger. Ofte ser det udstyr, som virksomheden leverer til medarbejderne, magert ud: en bærbar computer og en smartphone med små skærme, hvor øjnene bliver ødelagt. Ergonomiske stole? Store skærme? Ergonomisk skrivebord? Det må man som regel kigge langt efter. Eller de ansatte er nødt til at købe selv. Det er spørgsmålet om udgifter til helbred og arbejdsmiljø.

Arbejde på hjemmekontoret er mere effektivt for virksomhederne, fordi medarbejderne ikke længere kan eller ikke ønsker at trække en grænse for arbejdstiden og derfor er betydeligt mere fleksible. Det er ikke længere virksomheden, men den enkelte ansatte, der udvider eller skruer ned for sin arbejdstid og hvornår man står til rådighed i forhold til virksomhedens behov.

Derudover er der dobbelt så mange opgaver eller flere, som den ansatte må klare alene.  Især kvinder er berørt. Børn og husholdninger er ofte overladt til kvinder selv i normalt arbejde. Hjemmekontoret gør transporttiden mindre, men forøger belastningen og presset fra arbejdet. Slukke? Rekreation? Det bliver sværere. Det er til fordel for virksomheden. Fordi der er færre fridage, der arbejdes under dage med et sygt barn. Her under Corona, hvor børnene har været og er hjemme i lang tid, blev arbejdsbyrden for forældrene meget større.

Kapitalen bruger de nye erfaringer til sin fordel. Hjemmekontor er billigere? Så bliver det indført! Hjemmekontor er mere effektivt? Enestående! Overskuddet stiger.

De første virksomhedsaftaler er en lille fortjeneste, men er ofte utilstrækkelig. Nogle ting er reguleret, men meget forbliver åbent. Derfor har de ansatte på hjemmekontoret brug for klare regler:

– Betaling af alt nødvendigt kontorudstyr af virksomheden!
– Ekstra aflastning såsom flere pauser og ekstra ferier for familier!
– Virksomheden skal betale lejeudgifterne for kontorarbejdspladsen (el, varme, husleje)

Oversat fra Arbeit Zukunft 19.maj 2021
Homeoffice – Kosten sparen zu Lasten der Beschäftigten

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater