Syltekrukke ikke milepæl – STEM NEJ

Førstebehandlingen i sidste uge af forslaget om at afskaffe Tjenestemandsreformen 1969 blev en våd klud i hovedet på de mange, der i månedsvis har protesteret for at få den afskaffet.

”Efter den opvisning i aften i Folketingets drøftelse af borgerforslaget, kan jeg kun stemme NEJ. De fastholder at det ordnes ved ‘Den danske model’ og der var ikke flertal for at sætte et fælles mål om at afskaffe uligelønnen. Milepæl my a..” – var bare en af de mange kommentarer bagefter.

Regeringen afviste blankt at afskaffe Tjenestemandsreformen og pegede på den danske model med forslaget til en generel lønkomite, som den nye mæglingsskitse efter sygeplejerskernes nej indeholder. Dermed står også klart, at den ikke vil indeholde ligeløn.

At sygeplejerskerne får for lidt i løn er alle enige om, så Ja-sigernes argumenter går mest på, at det ikke kan nytte at stemme nej og strejke, men at man i stedet må stole på at lønspørgsmålet løses på Christiansborg. En del af mæglingsskitsen er et forslag om en lønkomite. Noget som formanden for DSR kalder en milepæl.

Men som en af de mange vrede sygeplejersker skriver:

”Jeg må blankt erkende, at jeg ser syltekrukken og ikke milepælen, når jeg læser mæglingsforslaget. Det kan godt være, at der nedsættes en komité, der skal analysere lønstrukturerne i den offentlige sektor. Men jeg kan ikke læse nogen steder, at regeringen er forpligtet til at følge anbefalingerne og rette op på lønefterslæbet.”

Det er ikke første gang, at sygeplejerskerne er blevet spist af med kommissioner i stedet for løn. Efter den store sygeplejerske strejke i 2008 blev der nedsat en lønkommission, der skulle undersøge lønnen. Det gjorde den også. Men sygeplejerskerne fik ikke mere i løn.

En anden sygeplejerske udtrykker utilfredsheden:

”En ting er, at man kan hoppe på den en gang i 2008, med løfter om en kommission, der skulle gøre det hele bedre. Det kan vel næsten tilgives. Vi sygeplejersker har det jo med at se det gode i folk. Vi ser mulighederne. Vi støtter op og indgyder håb. Vi troede faktisk på, at de ville os det godt den gang…
Men at blive taget i røven på præcis samme måde to gange med kun 12 års mellemrum, det er vel nærmest utilgiveligt, og i hvert fald torskedumt. ”

Protesterne mod uligeløn vokser i styrke samtidig med sygeplejerskerne og de varme hænder i kvindefagene oplever det ene svigt efter det andet fra både politikere og deres egen fagtop.

På trods af at sygeplejerskerne lige har stemt nej til OK21-forliget, der bød på en alt for lille lønstigning, opfordrer DSR nu sygeplejerskerne til at stemme ja til i kroner og øre præcis det samme forslag. Det har fået vreden og utilfredsheden til at ulme blandt sygeplejerskerne. En sygeplejerske skriver på Facebook:

”Hvad skal vi med en strejkekasse, som bugner, hvis vi som fagforening ikke gider at kæmpe for et bedre forhandlingsresultat?
De penge, vi har indbetalt, skal bruges i kampen for vores krav, når arbejdsgivernes økonomiske ramme er hermetisk lukket, som den er nu.”

Sygeplejerskerne skal stemme om mæglingsskitsen frem til d. 16. juni. Stemningen for et nyt Nej vokser og tirsdagsdemoerne for ligeløn og afskaffelse af Tjenestemandsreformen breder sig til nye byer og nye ugedage.

Læs også
NEJ til mæglingsskitsen. Nej til ny syltekrukke med lønkomite!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater