Højere løn. Stakkels kapitalister!

Kommentar Dorte Grenaa, APK

En ny trussel har ramt oplevelsesindustrien. Ligesom lykkehjulet skulle til at køre. Unge der hellere vil arbejde for højere løn og bedre vilkår end den, de tilbydes på cafeer og restauranter.  Det kan være smittefarligt.

Der har været mange tiltag for at redde den Coronaramte restaurationsbranche. Økonomisk støtte, udsættelse af betalinger, momsnedsættelse, lønkompensationsordninger, særlige puljer. Ingen har kunnet undgå at bemærke den konstante propagandastrøm om, hvor hårdt oplevelsesindustrien har det. Eller hvor nødvendigt det er, at staten går ind og hjælper dem.

Vi skal vænnes til elektroniske identitetspas, der skal vises og registreres overalt, så vi alle kan komme ud og nyde det. En del kommuner deler endda ud af skattekroner til gavekort til restauranter og oplevelser samtidig med, at de skærer ned på de sociale udgifter. Dansk Industri og flere partier foreslår et særligt oplevelses skattefradrag til dem, der har råd til at bruge det.

Nu skal hjulene køre, restauranter, maver og pengekasser skal igen fyldes. Men ak!

Erhvervslivets og storkapitalens talerør nr.1 Dagbladet Børsen har afsløret en ny og langt større forhindring for, at det kan ske. Og nej, det er ikke at de små steder, hvor støttekronerne aldrig nåede helt ud, må dreje nøglen om. Det er blot en uundgåelig følgeskade af et kapitalistisk system, hvor de store overlever og æder de små.

Børsen kan berette om unge, der tidligere gik som tjenere og opvaskere, nu har fundet bedre lønnede job som podere i de store testcentrer landet over og har tænkt at blive der, så længe det varer.

Arbejdsgiverne råber straks op om mangel på arbejdskraft. Det vil skade økonomien, væksten og fædrelandet. Men kender vi dem ret, skal de hurtigt få fyldt hullerne ud med endnu mere underbetalte illegale og legale migrantarbejdere. Deres virkelig bekymring er at højere løn er smittefarlig og som en virus kan mutere og brede sig ud over oplevelsesindustrien til andre brancher – til skade for profitten. Derfor må arbejdsgiverne sætte foden ned, inden de unge begynder at tro, at løn- og arbejdsforhold skal være bedre under ”det nye normale” arbejdsmarked. Den kapitalistiske klasselogik er, at skal profitten op skal lønnen ned. Og arbejdsforhold forringes så udbytningen kan øges.

Trods alt deres ynk og klynk så er den omvendte klasselogik dog lige så klar. Vil arbejdsgivere have deres job besat, må de betale en højere løn.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne