Sæt foden ned overfor Nemlig.com!

Hvordan kan det overhovedet gå til, at arbejdsforhold som dem der hersker hos Nemlig.com er virkelighed i Danmark i dag – med ekstremt tempo, vilkårlig arbejdstid og computerovervågning af alle arbejdsfunktioner? Hvor har fagbevægelsen været de sidste 10 år, hvor de har haft overenskomst med Nemlig? Og er 3F overhovedet kun begyndt at røre ved sagen fordi HK presser på for at være den fagforening, der tegner overenskomst for alle lagerarbejdere hos Nemlig?

Foto: PR-materiale fra Nemlig.com

Helt absurd er det nu kommet frem, at en strid i fagbevægelsen om ’markedsandele’ blandt arbejderne spiller en rolle i sagen om Nemlig.com. Det er 3F, der de sidste 10 år har haft overenskomst med Nemlig ifht. lageret i Brøndby, der under corona’en har fordoblet antallet af lagerarbejdere. Nu har HK tegnet overenskomst med Nemligs nye lager i Århus, og lægger også billet ind på at være den fagforening der tegner overenskomst for de øvrige lagerarbejdere.

Ikke fordi HK lader til at have planer om at slås mere for de ansatte end 3F har gjort det. Tværtimod træder de ind på scenen som forsvarere af Nemlig. Det er åbenbart metoden at skamrose Nemlig og lægge op til, at med HK skal man ikke forvente noget bøvl og krav til medlemmernes arbejdsforhold.

”Vi har jo også medlemmer derude i Brøndby, og de har mig bekendt ikke klaget over et dårligt arbejdsmiljø”, siger Per Tønnesen fra HK til Politiken. Men her er der altså tale om funktionærerne på kontoret!

Den ekstreme udbytning der får lov at vinde indpas kan få den konsekvens, at lagerarbejdernes og chaufførernes forhold bliver den ny normal på arbejdsmarkedet. Passivitet fra fagbevægelsen åbner en ladeport. Der tages nu mindre skridt fra 3F med at varsle konflikt med en del af vognmændene og forhandlinger med Nemlig. Men det lader ikke til, at de virkelig sætter magt bag ved kravet om ordentlige arbejdsforhold.

Det at Nemlig.com har været overenskomstdækket i 3F i 10 år, har ikke forhindret et umenneskeligt regime, hvor arbejderne får dikteret hver minimal arbejdsopgave af en computer, der holder dem oppe i tempo, og samtidig registrerer hver en bevægelse og omformer den til karakter – grøn – orange eller rød på en kæmpe skær, som alle kan se. Ryger tempoet ned i orange eller rød står man foran fyring. En fyring som demonstrativt foregår i form af en udvisning, der gennemføres synligt for alle ansatte på lageret, til skræk og advarsel. Mens firmaet har ansat tidligere sergenter til at agere ridefogeder, der råber af med folk.

Set-up’et skaber en total stresstilstand, hvor man altid er under pres. Det skaber kaotiske og farlige situationer, hvor en myretue af arbejdere kæmper for at holde tempoet med store og tunge arbejdsvogne. Der er påkørsler og sammenstød og høj puls. Og arbejdstiden er uforudsigelig, rettet ind efter firmaets behov. Nogle uger med få arbejdstimer, andre med masser af overarbejde.
Udefra kommende bump på vejen, som når der mangler varer på reolerne betales af den ansatte, som desperat må forsøge at indhente forsinkelsen.

Samme principper gælder for chaufførerne. De er sat under lignende tempopres, og tidstab ved trafikpropper o.lign. betales af chaufføren.

Selvom Nemlig.com har fået en afgørelse i Arbejdstilsynet, der siger at chaufførerne betragtes som ansatte hos Nemlig, fralægger firmaet sig ethvert ansvar og kalder chaufførerne for selvstændige vognmænd. Mange af dem er falske selvstændige, dvs. en enkeltperson der leaser en bil og enten bliver hyret direkte af Nemlig eller som underleverandør til en større vognmand. Almindelige arbejdere, men helt uden rettigheder til sygedagpenge, pension eller feriepenge.

Ny normal presses igennem

Den danske indvandrerpolitik der på alle måder gør livet sværest muligt for indvandrere og flygtninge fungerer også som hjælp til firmaer som Nemlig.com. Alle lagerarbejdere er udlændinge, der vil miste opholdstilladelse hvis de står uden arbejde. Den frygt udnyttes til de ekstreme arbejdsvilkår.

Det er en undergravning, der er med til at gøre lovløsheden på arbejdsmarkedet til den ’ny normal’. Som en sygeplejerske siger det, så har vi faktisk allerede systemet i sundhedsvæsenet. Her er arbejdsdagen også så presset, at der mange gange hverken er tid til at drikke vand, gå på toilettet eller holde pause.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne