Tyrkiet: 1. maj forbudt under påskud af corona pandemien

Fejring af arbejderklassens internationale kampdag 1. maj, forbydes i den ene tyrkiske region efter den anden. Også spredning af plakater og løbesedler er forbudt under påskud af corona sikkerhed. Men det stopper ikke organisationerne – 1. maj arrangementerne vil blive gennemført som planlagt!

Leve 1. maj! 1. maj vil blive fejret i Tyrkiet – på trods af forbud

Af Tyrkiets Arbejderparti, EMEP

Istanbul er blevet føjet til listen af 1. maj forbud, med pandemien som påskud, og alle aktiviteter I Istanbul området vil være forbudt med henvisning til pandemien frem til d. 17. maj – inklusive 1. maj.

Istanbuls guvernør fremlagde beslutningen om ‘begrænset nedlukning’, og i de seneste dage har guvernørerne i Kocaeli, Aydin og Denizli også annonceret forbuddet på en måde så det inkluderer 1. majdagen.

Fagforeningsformand på Gida-Is, Aslan: Det bedste svar er at stoppe produktionen

Blandt de mange kommentarer til 1. maj forbuddet lød reaktionen fra formanden for DISK (Sammenslutningen af revolutionære arbejderes fagforeninger o.a.) på Gida-Is, at det bedste svar vil være, at stoppe produktionen.

Aslan understregede, at det bedste svar på forbuddet fra regeringen vil være at bruge den magt der ligger i produktionen.

Aslan skrev på de sociale medier:

“Lige op til 1. maj dagen er der kommet det ene forbud efter det andet. Mens guvernørerne i Kocaeli og Gebze forbød 1. maj arrangementer forbød guvernørerne i Denizli og Kartal distribution af plakater og løbesedler frem til 17. maj. Men vi har ikke glemt de overfyldte regeringsmøder – 1. maj kan ikke forbydes!

Det svar som arbejderklassen og arbejderorganisationerne må give på 1. maj forbuddet er at bruge den magt der ligger i produktionen. Det betyder at stoppe produktionen og at råbe kravet ud på alle arbejdspladser, alle virksomheder uanset hvornår og hvor længe.

Den aktion arbejderklassen må tage op mod den flokimmunitet de bliver påført, mod døden på arbejdspladsen, arbejdsløshed, fattigdom, korruption, vold og drab på kvinder, udplyndring af naturen, diskrimination, undertrykkelse af rettigheder – er, at stå sammen, at stoppe produktionen”.

Fagforeninger og andre organisationer offentliggjorde deres 1. maj program: Alle dage – overalt – er det 1. maj dag”

I en fælles annoncering fremlagde DISK, KESK, TMMOB og TTB deres program for 1. maj 2021

Sammenslutningen af revolutionære arbejderes fagforeninger (DISK), Sammenslutningen af de offentligt ansattes fagforeninger (KESK), Fagforeningen for tyrkiske ingeniører og arkitekter (TMMOB) og Fagforeningen for tyrkiske læger annoncerede deres 1. maj program på et fælles pressemøde.

Som reaktion på forbuddet udtalte organisationerne:
“For et sundt, sikkert og menneskeværdigt liv er hver eneste dag 1. maj, og vi vil rejse vores krav på arbejdspladserne og på byens torve.”

DISK’s talsperson, Arzu Cerkezoglu; talsperson for KESK , Mehmet Bozgeyik; talsperson for TTB , Sebnem Korur Fincanci og talsperson for TMMOB, Tores Dincoz deltog på mødet, der fandt sted hos arkitekternes fagforening.

På vegne af organisationerne rettede DISKs talsperson Arzu Cerkezoglu opmærksomheden på de problemer arbejderne havde været udsat for gennem pandemien.

Idet hun understregede, at Tyrkiet ligger nr 2 i verden, som det land der har ydet mindst økonomisk hjælp til sine borgere, sagde Cerkezoglu:

“Arbejdsløsheden slår rekorder hver eneste dag. Vi bliver fyret på basis af Lov 29 (den paragraf der gør det “legalt” for tyrkiske arbejdsgivere at fyre under pandemien o.a.) uden nogen form for dækkende kompensation. Millioner af arbejdere og deres familier er tvunget til at leve for 50 lire om dagen under den ulønnede hjemsendelse. Millioner skubbes ud i sult pga inflation. Leveomkostningerne stiger; priserne stiger hver dag på de daglige fornødenheder.

Med fleksibelt arbejde som hjemmearbejdspladser spredes usikkerheden. Selv under pandemiens betingelser gives alle landets ressourcer til en håndfuld virksomheder. På den ene side: sult, fattigdom og arbejdsløshed, på den anden side opsamles rigdom. Under de økonomiske kriser og pandemiens betingelser står vi overfor uretfærdigheden i dens værste udgave”.

Reaktioner på forbuddene

Cerkezoglu gjorde opmærksom på, at deres 1. maj ansøgninger var blevet afvist, og sagde:

“De som ikke tog de anbefalinger til sig, som eksperterne anbefalede, de der afviste at stoppe ikke-livsnødvendig produktion i 28 dage, de der personligt gjorde vold mod de begrænsede tiltag der blev besluttet, de der har skabt sygdomsrisiko gennem deres overfyldte regeringsmøder, de trækker pandemien frem som grundlag for et 1. maj forbud. Visse guvernører har opdaget ‘muterede vira’ på de 1. maj plakater der hænger på murene overalt I byerne”.

“Vi vil fejre 1. maj så omfattende som overhovedet muligt”

Cerkezoglu fastslog at man ville fejre 1. maj 2021 på trods af alle forbud, og sagde:

“Vi vil råbe ‘For et sundt, sikkert og menneskeværdigt liv – enhver dag er en 1. majdag’, og vi vil markere vores krav gennem hele 1. maj-ugen. Vi vil sige ‘Ethvert sted er et 1. maj sted’, og være i front på arbejdspladser og gader i det videst mulige omfang.
Vi vil mødes d. 30. april på Kazanci bakken i Taksim til den mindebegivenhed vi har holdt hvert år. Vi vil mindes de liv vi mistede ved mordene 1. maj 1977, vi vil planlægge alle vores mindebegivenheder under hensyntagen til pandemiens betingelser.
Over alt i landet vil vi – også med hensyntagen til pandemien – fejre 1. maj og vi vil gennemføre det program vi har annonceret. Og 1. maj vil vi opfordre arbejdere der er på arbejde og de der er hjemme, på deres altaner, på gaden, på de sociale medier til at fejre 1. maj på alverdens måder”.

EMEP: 1. maj kan ikke forbydes, ingen kan stoppe 1. maj!

EMEPs talsperson Ercument Akdeniz:
Der gives ikke bøder til dem der kræver, at arbejdere står tæt på arbejdspladsen, men de kommer i en lind strøm til dem der uddeler løbesedler.”

Idet han rettede opmærksomheden mod denne dobbeltstandard sagde Akdeniz videre:

“Der gives endda bøder til dem der samler affaldsmad, men intet håndhæves ifht deres egne handlinger. Busser og toge er altid fyldte, arbejdere står side om side i fabrikkerne… Der er ingen bøder til dem der lader arbejderne arbejde på den måde. Men hvis 3 mennesker samles for at dele løbesedler ud eller hænge plakater op, bliver de ramt af en regn af bøder. Vores medlemmer har fået bøder for at dele 1. maj løbesedler ud og hænge plakater op om 1. maj. I dag har vi set hvordan kommunalarbejdere i Bakirkoy Kommune, der ville annoncere for et 1. maj arrangement på Bakirkoy Plads blev forhindret i det på samme måde”.

Akdeniz slog fast, at loven kun er til for regeringen og udtalte:

“Her i landet står det en frit for at dø, mens det er forbudt at gøre modstand. Til begravelsen (hvor en religiøs sekt samlede tusindvis af mennesker tæt sammen) er deltagerne nu i fare, fordi de stod så tæt. Dette udgør også en sundhedsrisiko”.

Med forbuddet mod at holde 1. maj i tankerne sagde EMEPs talsperson:

“1. maj ønsker folk at bruge deres ret til at protestere, sætte ord på deres krav. Lad dem turde åbne pladserne – og man vil se hvordan arbejdere er i stand til at holde afstand. Arbejderne er de bedste til at vise hvordan man optræder på en masseprotest. Lad det blive et lærestykke”. Og tilføjede:

“Der er desuden specialistudtalelser om dette. Hvis man følger reglerne er der ingen problemer ved udendørs protester. Det er noget helt andet end de overfyldte regeringsmøder og begravelsesceremonier”.

Vi accepterer ikke forsøget på at forbyde 1. maj!

På pressemødet udtalte Ercument Akdeniz:

“Hvis maskinerne kører på fabrikkerne, er fejring af 1. maj en rettighed! Vi har ikke tænkt os at acceptere forsøget på at forbyde 1. maj møderne. I sammenhæng med Arbejderugen annoncerer vi, at 1. maj arrangementerne vil blive gennemført”.


Artiklen er lettere forkortet af kpnets redaktion.

Se Tyrkiets Arbejderparti, EMEP’s hjemmeside her
og dagbladet på nettet Evrensel

EMEP er som APK medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer (CIPOML)
Se CIPOMLs  hjemmeside

 

 

 

 

 

Læs også
The boss’ dishonest weapon; code 29!
Evrensel 15. september 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne