Mindst 130 migranter druknede i denne uge i Middelhavet mens EUs grænsepoliti nægtede at hjælpe

En gummibåd fyldt med flygtninge stod til havs fra Al Khoms-området øst for Tripoli, i Libyen, men kæntrede før den nåede til EU på grund af dårligt vejr. Ulykken blev registreret fra luften af Frontex, EUs semimilitære grænsevagter. Men uden der blev taget skridt til at redde de nødstedte.

FN’s Flygtningeorganisation har bekræftet rapporter om et tragisk forlis ud for Libyens kyst. Frygten er, at denne seneste ulykke kan have kostet op til 130 mennesker livet. Ialt er over 300 mennesker bekræftet druknet i år i forsøget på at rejse til EU.

Det første nødopkald blev modtaget af myndighederne onsdag morgen. SOS Méditerranée og kommercielle fartøjer afsøgte området torsdag morgen, man fandt ingen overlevende.

Et vidne fra SOS Méditerranée rednings skib, Ocean Viking fortæller: Vi genoptog vores eftersøgning ved daggry sammen med tre handelsskibe uden koordinering eller hjælp fra nogen stater. Hvis et fly var styrtet ned i samme område, ville flåderne i halvdelen af Europa have været der, men det var bare migranter, jord til Middelhavskirkegården, for hvem det er meningsløst at løbe efter, og vi blev faktisk ladt alene.

Tab af liv
Dette ville være det største tab af menneskeliv registreret i det centrale Middelhav siden begyndelsen af året. Alene i 2021 er mindst 300 andre mennesker druknet eller forsvundet i det centrale Middelhav. Det er en betydelig stigning i forhold til samme periode sidste år, hvor omkring 150 mennesker druknede eller forsvandt på samme rute.

IOM og UNHCR advarer om, at flere migranter og flygtninge kan forsøge denne farlige passage, efterhånden som vejr- og havforholdene forbedres, og levevilkårene i Libyen forværres.

I Libyen udsættes migranter og flygtninge fortsat for vilkårlig tilbageholdelse, mishandling, udnyttelse og vold, forhold, der presser dem til at tage risikable rejser, især via havet, der kan ende med fatale konsekvenser. Andre veje til sikkerhed er på den anden side totalt lukket ned.

FN har gang på gang opfordret EU og andre lande rundt om Middelhavet til at træffe de nødvendige foranstaltninger for at sætte en stopper for tab af menneskeliv på havet. Men EU har lukket for al støtte til eftersøgnings- og redningsoperationer i Middelhavet, når det gælder migranter. EU holder stejlt på at bådflygtninge skal presses tilbage til Libyen.

Det er ikke en bådsulykke i Middelhavet, det er en massakre
Ifølge de oplysninger, der citeres af “Alarm Phone”, blev der på trods af underretning til de libyske og europæiske myndigheder om de nødstedtes position, ikke ydet nogen hjælp, og folk blev overladt til at dø. Frontex så båden fra luften, men fralagde sig ansvaret, da området er under de libyske myndigheder.

I sin rapport fremlagde Alarm Phone en tidslinje over begivenhederne for klart at angive, hvordan dette forlis udviklede sig, og den viser tydeligt at EU’s myndigheder kunne have hjulpet. Alle myndigheder i regionerne nægter at tage ansvar for at koordinere en hurtig eftersøgnings- og redningsaktion, og de ansvarlige for hundreder af menneskers død er primært dem, der sætter dem på migrationsruterne og derefter så dem dø.

EU ser på flygtninge, som om det var dem der er et sikkerhedsproblem og vedtager hele tiden nye foranstaltninger, der skal forhindre mennesker i at nå sikkert frem. I praksis er det en politik, der er garanti for de fortsatte massakrerne. Millioner af mennesker vil fortsat falde på migrationsruterne, efterhånden som krigene, fattigdommen og uligheden forværres og fører til, at folk flygter,

De lande der lukker deres dør for flygtninge, nægter dem også retten til livet. Det er ikke flygtningene, der er de skyldige. Men de lande der lukker deres grænser, der er ansvarlige for disse dødsfald.

Link
Coordinating a maritime disaster: Up to 130 people drown off Libya : AlarmPhone | AlarmPhone

Læs også KPnet artiklen: EU’s Fort Europa – en kriminel imperialistisk politik


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne