Oktober Radio: Slavevilkår hos dansk online-supermarked er en tro kopi af Amazon

Udsendelsen den 17. april 2021

Når online-virksomheden Nemlig.com reklamerer med at man kan få leveret sin bestilte vare for kun 9 kr. Så er det ikke, fordi de har opfundet magi. Arbejdet udføres af helt almindelige lagerarbejdere og chauffører. Når prisen er så lav skyldes det alene at arbejderne bliver udnyttet og underbetalt.

I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om de seneste måneders afsløringer af arbejdsforholdene hos Nemlig.com og hvordan de er en tro kopi af de forhold, der kendes fra Amazon og efterhånden mange andre virksomheder, der systematisk udnytte lovgivning om import af billig arbejdskraft på elendige vilkår.

På et stort lager i Brøndby har Nemlig.com udviklet et system med tidligere militærfolk som mellemledere og importeret arbejdskraft fra lande udenfor EU. Fælles for mange af de ansatte er, at deres opholdstilladelse er betinget af at de er i arbejde. Og da lønnen er meget lav og flere samtidig er afhængige af overarbejde for at komme op på kravene i greencard ordningen.

De arbejdsforhold som beskrives på de såkaldt moderne højteknologiske lagre, ligner forhold fra fortiden. Det handler om udnyttelse af arbejdskraften målt helt ned til sekunder. De store danske virksomheder som Jysk sengetøj, Dansk Supermarked, og Coop har alle lignende historier som Nemlig.com. Hårdt arbejdstempo, massiv overvågning, og militær lignende mellemledere, der råber af de ansatte. Det er nøjagtig samme forhold, der er kæmpet imod hos Amazon.

Fælles er, at arbejdere er skjult i kæmpestore lagre, hvor de bliver behandlet som små robotter, og ikke som mennesker. Kan man få de ansatte til at løbe et sekund hurtigere og på den måde tjene en øre mere, så gør man det. Det kan aldrig gå for hurtigt, og det er intet andet end profit, der tæller. Og konkurrencen med de andre onlinevirksomheder er benhård.

Det viser tydeligt at kapitalen ikke har nogen grænse for hvor hårdt de udpiner arbejdskraften. Der er ikke nogen nedre grænser. Der er kun det her det problem, hvis de så bryder sammen eller de kommer til skade. Jamen så bliver de så smidt ud.

Den massive overvågning skyldes også at ledelsen holder øje med at de ansatte ikke taler med hinanden, for det der især også kendetegner Amazon og disse andre kæmpe online-virksomheder, er at de hader fagforeningen. Og udnytter at statsmagten hjælper og understøtter fri jagt på migrantarbejdere, unge og ufaglærte.

Det samme gælder også for hotelvirksomhed, rengøringsvirksomhed, og mange andre brancher, hvor statsmagten ikke beskytter de svageste, men tillader og faciliterer kapitalens udnyttelse og udpining af arbejdskraften. Kan man ikke klare mosten, så er det ud af klappen, og helt ud af landet.

Vi mener, at der skal organiseres, og solidariteten skal styrkes, og i sidste ende kæmpe for at få smidt kapitalismen på porten, fordi socialismen er vejen frem- Et system uden udbytning.

Direktørernes netværk
Til sidst i udsendelsen taler vi om direktørernes netværk, og hvordan kontrol tilsyneladende kun rammer de nederste i samfundet. Mens de dækker over hinanden i toppen.
De seneste uger har vi læst om en borgmestersag fra Fredericia og en direktør i Østjysk Bolig. Sagerne har ikke noget med hinanden at gøre og er egentlig vidt forskelige. Men sagerne har også det til fælles, at de handler om misbrug af magt og om underslæb. De har også det tilfælles, at de er ikke kommet frem fordi tilsyn og revision har opdaget fejl og problemer. De er kommet frem på grund af tip fra tilfældige borgere, ansatte og journalister.

Det viser, at hvis de øverste lag dækker over hinanden, og borgmester og kommunaldirektøren siger god for hinanden, eller f.eks. revisionsfirma og pengeinstitut og direktører gensidigt siger god for hinanden, så er der ingen uafhængig myndighed, der kigger efter.

Den valgte bestyrelse har heller ikke indsigt eller mulighed for at forstå, hvad det er der foregår. Systemerne er simpelthen baseret på tillid til at magteliten selv holder sig indenfor loven.

De to sager står ikke alene, det er et rent tilfælde når banditterne i toppen bliver opdaget. Helt anderledes forholder det sig for de syge, fattige og arbejdsløse. Her sparer myndighederne ingen ressourcer i overvågning og dobbelt kontrol og straffeaktioner. Dobbelt standarden er helt naturligt for borgerskabets stat.

Udsendelsen den 17. april 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater