Ved Ramsey Clarks død

Overalt hvor USA-imperialismen har hærget gennem de sidste mange år har man kunnet finde Ramsey Clark som en modig modstander af USA’s krige og krigsforbrydelser. I Danmark deltog han i 2002 en stort anlagt international høring mod dansk og amerikansk terrorkrig i Afghanistan arrangeret af antikrigsbevægelsen. Se link nedenfor. Vi bringer her en beskrivelse af Ramsey Clarks virke, skrevet af Sara Founders fra The International Action Center 


Ramsey Clark – forkæmper for menneskerettigheder og fred – 1927-2021

Af Sara Flounders

Vi mindes Ramsey Clark, som døde d. 9. april 2021, en fremtrædende forsvarer for alle former for folkelig modstand mod undertrykkelse, en ledende skikkelse som altid var rede til at udfordre USA’s forbrydelser, militarisme og globale arrogance.

Ramsey Clark vil blive husket af folk og fra kampe verden over som en fremtrædende person, der brugte sit navn, ry og juridiske færdigheder til at forsvare folkelige bevægelser og ledere, som de herskende medier havde dæmoniseret.

Clarks tidlige tiltro til USA blev ændret fuldstændigt gennem barske erfaringer og observationer af det som han anså som USA’s krigsforbrydelser, frem til en overbevisning om at han måtte udfordre den amerikanske politik og forsvare ofrene for USA’s aggression, uden hensyn til personlige omkostninger. Han lederskab og skribentvirksomhed – og først og fremmest hans handlinger – viste hans politiske udvikling gennem de seneste 60 år.

Født ind i en prominent Texas familie i 1927 – hans far var højesteretsdommer Tom Clark – blev Ramsey opdraget til at tro på styrken af USA’s love. Han voksede op da USA’s magt var på toppen efter 2. verdenskrig og oplevede det amerikanske imperiums lange nedgangsperiode og forfald Han blev udnævnt til assisterende rigsadvokat i 1961 under John F Kennedys regering og rigsadvokat under Lyndon Johnsons regering i 1967.

1960’ernes stærke menneskerettighedsbevægelse og de sortes befrielseskamp krævede en forandring i regeringsførelsen. Som advokat håndhævede Clark retten til blandede skoler i Syden og superviserede udarbejdelsen af loven om stemmeret af 1965 og borgerrettighedsloven af 1968.

Han skrev udkast til boliglovgivning og håndhævelse af oprindelige nationers traktatrettigheder. Ulig næsten alle andre ansatte på hans niveau i regeringen, som efter ansættelsen gik videre fra deres post til en milliondollars-karriere, omsatte Ramsey Clark sin rolle som tidligere rigsadvokat til forsvar for de fattige og for dem uden talerør.

Vietnam, Iran, Cuba, Venezuela

I 1972 rejste han til Nordvietnam under præsident Nixons bombardementer. Han var i Teheran i Iran i 1979 i de dage hvor millioner af iranere trodsede Savak-politiets maskingeværer og væltede den brutale USA-støttede shah og hele hans regime. Han besøgte Cuba adskillige gange for at udfordre USA’s blokade og udtrykke sin dybe beundring for de dramatiske forandringer som den cubanske revolution havde gjort mulige.

Samtidig med demonstrationer med titusinder af deltagere mod USA’s krige i 1991 og 2003 stod Ramsey Clark i spidsen for vigtige massemøder i solidaritet med Cuba i Javits Concention Center i 1992 og med bolivariske Venezuela ved Town Hall i 2005.

Clark støttede i 1979 den sandinistiske revolution i Nicaragua og befrielseskampen i El Salvador i 1980’erne mod det USA-støttede diktatur. Han rejste til Panama efter USA’s invasion i december 1989 for at dokumentere den enorme betydning for tilværelsen der.

Mens mange hyldede Sovjet Unionens sammenbrud som en afslutning på den kolde krig og indvarslingen af en æra af fred og velstand, havde Clark den opfattelse, at dette ville føre til endeløs krig fra USA’s side, ekspansion og til en genkolonisering af en række lande.

USA går i krig mod Irak

Med stor personlig risko rejste Ramsey Clark til Irak, da USA’s bombardementer i 1991 var på deres højeste. Han omsatte personligt mod til politisk og juridiske indsats og skrev et 19-punkts anklageskrift mod Bush-regeringen for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, der gav genklang verden over.

Anklageskriftet kom til at udgøre grundlaget for en undersøgelseskommission, der holdt folkelige massehøringer i 19 lande og 26 amerikanske byer. Ramsey deltog på alle møderne. Det afsluttende tribunal blev holdt i New York City i februar 1992 foran tusindvis af mennesker og internationale delegater. Begivenhederne trak stor mediedækning over hele verden og var udsat for total censur i de ledende amerikanske medier.

Under årene med dødelige sanktioner mod Irak, der over 4 år var skyld i en halv million døde børn, samlede Ramsey hvert eneste år internationale delegationer, der udfordrede og afslørede følgerne af sanktionerne.

Disse menneskerettigheds delegationer og indsamling af fakta inkluderede næsten altid videografer, journalister og fotografer, der dokumenterede følgevirkningerne for den forsvarsløse civilbefolkning. Han opmuntrede også andre til at organisere solidaritetsdelegationer.

Herefter fulgte i 2003 den amerikansk-britiske invasion og besættelse af Irak og under endnu farligere betingelser rejste Clark til Irak adskillige gange. Han skaffede juridisk forsvar for Saddam Hussein, Iraks tilfangetagne præsident, som USA og dets irakiske lakajer førte gennem en skueproces.

Selvom resultatet var uundgåeligt, var Clark fast besluttet på, at afsløre at den egentlige forbrydelse var USA’s ødelæggelse af Irak og han var urokkelig i sit forsvar af Saddam Hussein. Tre af Saddam Husseins irakiske forsvarsadvokater blev myrdet pga deres forsvar for ham, og Hussein blev henrettet d. 30. december 2006.

Sudan, Yugoslavien

I 1998 bombede USA en lille medicinsk virksomhed, der producerede den eneste malariamedicin i Sudan, og påstod der var tale om en hemmelig nervegas produktion. Ramsey organiserede straks læger, farmaceuter og videografer til at afsløre denne forbrydelse imod civilbefolkningen.

I den største og farligste aggression indenfor Europas grænser siden 1945 var USA fast besluttet på at udvide militæralliancen NATO ind i Balkan og Østeuropa og lancerede 1999-krigen for at opløse og ødelægge Jugoslavien, under Bill Clintons regering.

Ramsey Clark var i Jugoslavien to gange under det 78 dages uafbrudte amerikanske bombardement, hvor han udtrykte sin solidaritet med en befolkning under angreb og dokumenterede hvordan Pentagon bevidst rettede angrebene mod civile.
Clark prioriterede at besøge bombede skoler, hospitaler, markedspladser, vandrensningsanlæg, kornsiloer og medicinproduktion, som han også gjorde det i andre lande som USA bombede.

Efter krigen udarbejdede han en offentlig anklage mod Clinton og andre ledere i NATO-landene og inspirerede et folkeligt tribunal for USA’s krigsforbrydelser i Jugoslavien, hvis afsluttende høring gennemførtes i juni 2000.

Clark havde mod til at mødes med den jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic i Yugoslavien under de amerikanske bombardementer og senere i Haag efter den tilfangetagne præsident stod overfor en international snydedomstol, som USA havde oprettet for at dømme de jugoslaviske ledere.

Det var Ramseys synspunkt, at det var de forkerte ledere der stod under anklage. Ifølge hans tiltale ved 2000-tribunalet, var det Clinton der skulle have siddet på anklagebænken, sammen med udenrigsminister Madeleine Albright og de øvrige ledere fra Tyskland, Storbritannien, Frankrig og andre NATO-lande (herunder Danmark o.a.).

USA’s politiske fanger

Mens meget af Ramsey Clarks arbejde fokuserede på forsvar af nationer der var under angreb fra USA forsvarede han også hundredvis af politiske fanger under imperiet, i og udenfor USA. Det inkluderede aktivisten Leonard Peltier; Imam Jamil Al-Amin (aka H. Rap Brown), der sidder som fange i et højsikret fængsel. Han og Lynne Stewart var parate til at forsvare den egyptiske sheik
Omar Abdel Rahman. (For hendes rolle i dette blev Stewart anklaget og sat i fængsel).

Han støttede Puerto Ricos selvstændighed og frihed for dets mange politiske fanger. Han rejste til Peru for at forsvare den amerikanske statsborger Lori Berenson, der blev holdt fanget af diktaturet i Peru og til Filipinerne. Clark forsvarede offentligt Dr. Aafia Siddiqui, en pakistansk kvinde, der blev tortureret i Afghanistan og idømt 86 års fængsel i USA.

Han rejste til Nepal, da en revolutionær opstand indsatte en ny regering og til Den demokratiske folkerepublik Korea for at protestere imod USA’s krigsøvelser og atomtrusler.

Solidaritet med Palæstina

Da den palæstinensiske leder Yasser Arafat blev angrebet af amerikanske og israelske tropper mødtes Clark med ham i Libanon og rejste senere til Gaza under total israelsk blokade og mødtes med Hamas’ ledelse.

Clarks årelange støtte til den palæstinensiske frihedskamp betød, at zionistiske kræfter altid fordømte ham.

Clark fordømte ethvert aspekt af ”USA’s krig mod terror” som en krig mod islam med endeløse militære operationer, sanktioner, droneangreb, regime change-operationer, henrettelser, hemmelige fængsler og en række af baser fra Afrika til Centralasien og Golfstaterne.

I 2011 udnyttede NATO-imperialisterne en åbning skabt af det arabiske forår og masseopstanden der væltede diktaturerne i Tunesien og Egypten, til at indlede et 220-dages bombardement af Libyen og myrde Libyens leder Muammar Gaddafi. Dette destruerede landet med den højeste levestandard i Afrika.

USA-imperialismen rettede derefter sin fulde styrke mod at afsætte regeringen i Syrien. Ramsey rejste til Syrien adskillige gange for atter at rette opmærksomheden mod USA’s undergravning af civilbefolkningens liv.

Med fare for personlig risiko afslørede Clark hvad USA’s sanktioner, bevæbningen af titusindvis af lejetropper og bombning af vital infrastruktur gjorde ved hele lande.

Gennem alle årene fastholdt Ramsey en intens tidsplan med at lytte og involvere sig med aktivister i udfordrende projekter, samtidig med at han talte, rejste og havde kontakt med mennesker under angreb.

Oversat fra

Ramsey Clark, human rights fighter – 1927-2021
By Sara Flounders–Co-Director of the International Action Center

Ramsey Clark taler ved den internationale fredskonference i København 2002

Læs om den internationale fredskonference i København i 2002, hvor Ramsey Clark deltog
Et brag af en international fredskonference


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater