Kampfly for milliarder til krig og våbenproducenter – mens staten kræver nul-overenskomst

Mens de offentligt ansatte får at vide, at der ikke ‘er råd’ til at rette op på lavtløn og undernormeringer er de militære budgetter på himmelflugt. Med fanfarer blev det første af i alt 27 F-35A kampfly, i denne måned leveret fra amerikanske Lockheed Martin, til det danske luftvåben. Stykprisen er 500 mio. kr. uden udstyr. Når de kommer i luften bliver det endnu dyrere. Prisen betales af nedskæringer på de syge, de unge, de arbejdsløse, og på de varme hænder i den offentlige sektor.

Flere penge til militærindustrien har længe været et krav fra EU og NATO. Og i Danmark presser sikkerhedsvirksomheder og våbenproducenterne på for oprustning og mere statsstøtte. Målet er at komme op på at bruge 30 mia. kr. om året fra 2023, og inden udgangen af næste forsvarsforlig at komme op på 40 mia. kr. årligt. Hertil kommer særlige udgifter til krigsførelse, og hemmelige anlæg og missioner.

Militære udgifter bliver ikke betalt med penge der kommer ud af det blå, de skaffes ved nedskæringer på andre områder, og investeringerne kommer ikke igen. 20 års krigsførelse i Afghanistan er ikke blot en krigsforbrydelse, det er en økonomisk og menneskelig katastrofe. Og det forstærkes blot af at de penge er taget fra f.eks. nedskæringer på ungdomsuddannelser.

Unge mennesker kommer heller ikke ud af ingenting. Når statsmagten rekrutterer unge til krig og gennem 20 år har udsendt 11.000 til Afghanistan, betyder det at mange unge aldrig kommer hjem og bliver f.eks. tømrere og elektrikere. Imperialisternes krige for kontrol og råstoffer giver intet tilbage, andet end lidelse. Mens de unge der f.eks. bliver håndværkere og SOSU- assistenter skaber værdierne.

Danmarks første F-35 er leveret

Danmarks første F-35 er leveret fra Lockheed Martin, en af verdens største våbenvirksomheder. Flyet skal blive i USA hvor det indgår i uddannelse af de første piloter og mekanikere og andet militærpersonale i løbet af 2022.

Det første F-35 kampfly kommer til Danmark i 2023, hvor de nye bunkeranlæg i Skrydstrup skal stå klar. Udfasningen F-16 sker i løbet af 2024.

Indkøbet af de nye kampfly vil koste 20 mia. kr. i anskaffelsesomkostninger, pengene er en del af det øgede forsvarsbudgettet. Drift og vedligeholdelse i flyenes levetid forventes at koste yderligere 35 mia. så minimum en samlet regning på 56,4 milliarder kroner for de 27 F-35-fly.

De danske fly forventes at flyve 5 timer om ugen, eller 250 timer om året. Og for hver time i luften vil det koste mellem 100.000 til 300.000 kr., altså op til 75 mio. kr. om året, alene i personel og reservedele til drift af et enkelt fly.

Stop løgnene om oprustningen

De nye kampfly er et stjerneeksempel på den løgn der findes omkring EU og NATO’s oprustnings planer. Når flertallet bag indkøbet af F-35 skal forklare de gigantiske summer der bruges, så fortæller de det handler om ”tryghed for danskerne”. ‘Kampfly skal sørge for, at vi alle kan sove trygt om natten, det nationens skjold mod alle verdens fjender’, og mere vås i samme skure. Virkeligheden er, at kampfly bliver brugt mod mennesker i fjerne lande. De krige handler heller ikke at bekæmpe ”ondskab og tyranner”, men om stormagternes og de imperialistiske alliancers kamp om overherredømme.

De 56,4 mia. inkluderer ikke de penge der bruges på krudt og kugler. Og det undervurderer omkostningerne ved alle de nødvendige faciliteter til vedligeholdelse, og træning osv. skulle flyet rent faktisk i kamp. Og her er slet ikke medtaget alle de ulykker som såkaldte vellykkede missioner regner ned over mennesker i andre lande.

En anden funktion af statens øgede forsvarsudgifter er støtte til det militærindustrien. Lockheed Martin og de andre leverandører til F-35 programmet har modtaget gigantiske summer fra det amerikanske forsvarsministerium og andre statsmagter til at udvikle og bygge krigsmateriel, og samtidig har de hvert eneste år givet et pænt overskud til deres private investorer. Desto mere NATO og EU kræver oprustning, desto mere velhavende bliver krigens supermarkeder.

Prisen betales med nedskæringer på de syge, de unge, de arbejdsløse, og på de varme hænder i den offentlige sektor.

Stop løgnene – brug penge på velfærd ikke bomber!

Læs også

Militarisering gennemsyrer dansk økonomi
KPnet 28. december 2019

 

F-35 Roll Out
Forsvarsministeriet

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne