Oktober Radio: Kapitalen kræver ny asfalt og nye kampfly

Udsendelsen den 10. april 2021

I ugens podcast kommer vi bl.a. ind på Regeringens udspil til investeringer i infrastrukturen. Det viser at der alene tænkes på de store industrimonopolers interesser. Alt grønt skal plastres til i motorveje. Vi når også at tale om sukkerfabrikkerne på Falster, og Danmarks første nye F-35 kampfly blev afleveret fra fabrikken. Det viser sig at prisen pr. flyvetime også er ekstremt høj.

Motorvejene dominerer de danske investeringer i infrastrukturen. Det har kortet rejsetiden ned mellem landsdele for folk med bil, men reelt øget mængden af tidsspilde bag ratet, mens mængden af støj og giftige partikler bare øges. Motorveje er først og fremmest til gavn for lastbil kolonnerne og varetransporten rundt i EU. Billig transport af gods, betyder det er nemmere at flytte arbejdet derhen hvor arbejdskraften er billigst.

Når Folketinget brænder pengene af på asfalt, og centraliseringer af alt omkring storbyerne, så lukker de samtidig for at udbygge andre dele af infrastrukturen, der rent faktisk kunne komme de mindre byer og udkantsdanmark til gavn. Når det kommer til den offentlige trafik, skal man altså ikke forvente der kommer nogen forbedringer eller grønne investeringer fra den socialdemokratiske regering.

Sukkerproduktion på gas
Sukkerroer har været en del af Lolland-Falsters historie siden 1870erne, hvor det lykkedes at lære hvordan man dyrker og behandlede dem, så man kunne producere det eftertragtede hvide sukker.

Sukker produktion kan sagtens udvikles til at køre på ren el, men i stedet har man besluttet at grave en ekstra gasrørledning på 115 kilometer fra Sjælland til Nykøbing Falster og Nakskov. I forvejen er EU ved at grave flere tusinde km ny naturgas rørledninger tværs gennem Danmark, fra Nordsøen til Polen. Gasrørledningen til Lolland-Falster kommer til at koste Danmark 792 mio. kr. Prisen på lang sigt er at Danmark har bundet investeringer i biogasanlæg og naturgas og andre forbrændingsbasserede energiformer, og dermed bundet landet til mange års fortsatte CO2 udledninger. Vedvarende energi er allerede meget billigere, så eneste måde at forstå dette projekt er som direkte industristøtte til den fossile sektor.

Et helt andet spørgsmål er, om det overhovedet bør indgå så meget sukker i vores diæt. Er tiden ikke løbet fra det hvide sukker og slik og kager.

Jagerformationer
Det første af de nye danske kampfly F-35 blev leveret fra fabrikken i denne uge. Det er et super avanceret bombefly der skal erstatte F-16.

Der er intet godt at sige om at Danmark vil bruge minimum 55.mia på kampfly. Den eneste grund til, at man netop investerer i dem, er jo for også potentielt set at bruge dem. Det har vi jo erfaring med F-16 kampflyene, der var en stor udskrivning i firserne. Også dengang var argumentet først og fremmest propaganda mod russerne, men vi har jo set at F-16 aldrig blot handlede om forsvar. Det handler i særdeleshed om at de danske regeringer vil angribe og smide bomber på folk i andre lande.

Teknologisk set er kampflyet allerede forældet. Fremtiden i luften er ubemandet. Desuden bliver en tur i F-35 så dyr at det måske nok mest kommer til at stå stille. F.eks. vil en tur op til og rundt om f.eks. Grønland komme op over en mio. kr. Så kan man selv regne ud hvor mange sygeplejersker der lige måtte fyres pr. tur. Meget bedre for alle parter om luftvåbnet i stedet indkøbte nogle store stykker pap, og malede fly på dem. Så kom ingen til skade, og de mange mia. kunne gå til noget fornuftigt.

EU som grøn supermagt
Dagen efter 9. april udkom Bjarke Møller – den tidligere direktør for europabevægelsen – med en moppedreng af en bog, hvor han forsvarer det fantastiske i nazisternes drøm om det 3. rige. Eller rettere så skriver han ikke helt det. I bogen ”Håbets politik – Sådan overvinder Europa kriserne og bliver en grøn supermagt”, beskriver Bjarke Møller at EU skal være både være grønt og demokratisk.

Men det kan ikke fjerne fornemmelsen af at den storpolitiske ambition om at opbygge et forenet og bevæbnet Europa, der kan understøtte monopolernes interesser, i kamp mod arbejderklassen og andre af verdens stormagter at denne ambition kommer samme sted fra som nazisternes.

Vi taler til sidst i udsendelsen om hvorfor det er vigtigt at holde fast i at nazismen blev dømt ulovlig, og det er vigtigt at bekæmpe de konstante forsøg fra den moderne borgerlige historierevisionisme der dækker over nazismen, deres tankegods og gerningsmænd.

Udsendelsen den 10. april 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater