Den 5. april 1946 – for 75 år siden – forlod den røde hær Bornholm. I følge de foreliggende aftaler mellem Vestmagterne og Sovjetunionen var hovedlinjen at fjenden (Nazityskland) skulle slås, hvor han blev antruffet. På Bornholm nægtede den tyske kommandant at overgive sig, hvilket som bekendt førte til direkte krigshandlinger, hvor både Rønne og Nexø blev bombet.
Kommunisthetzen og nutidens anspændte forhold til Rusland har gennem længere tid farvet eller rettere misfarvet synet på Den Røde Hærs 11 måneder på Bornholm 1945-46. Sovjet var ikke en besættelsesmagt på samme måde som Nazitysklands – og den adskiller sig reelt ikke fra den tilsvarende britiske i resten af landet omend den varede et par måneder længere.
Bornholm blev ikke besat af russerne, Bornholm blev befriet!
Vi bringer i den anledning en artikel fra det antifascistiske tidsskrift Håndslag 1/2015, skrevet af modstandsmanden Frede Klitgård som en kommentar til bogen “Bornholm Besat” af Jesper Gaarskjær, som bl.a. får dette skudsmål: I strid med alle historiske fakta og utallige artikler og bøger om emnet fremstiller han befrielsen som det stik modsatte, nemlig besættelse. Dette postulat må siges at være et hidtil markant højdepunkt i den banale antikommunismes historie. Bogen er faktisk et stinkende opkog af alle tænkelige løgnehistorier og myter.

Bornholms befrielse
Efter en ganske kort pause – den tid det tog at læse et netop modtaget hastetelegram – genoptog den daglige danske radioudsendelse, der blev sendt tidligt om aftenen i den britiske radio BBC, nyhedsoplæsningen.
Den kendte danske radiospeaker – nu radiovært – Johannes G. Sørensen åbnede igen for mikrofonen klokken 20.35. Bevæget videregav han den meddelelse om den delvise tyske kapitulation, der senere blev kendt som “frihedsbudskabet”:
“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery (britisk general med tilnavnet Ørkenræven) har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig.”
Den store jubel
Befrielsesbudskabet vakte en ubeskrivelig jubel overalt i landet og greb både store og små. Næsten fem års tysk tvang, mørklægning og vrede over terror med indsættelse af mange dansk-tyske nazistiske dødspatruljer fik udløsning gennem stormende glæde, iblandet tårer. Mørklægningsgardinerne blev flået ned, og folk strømmede ud på gader og pladser, forenet i den overvældende glæde. De næsten 60.000 medlemmer af den hemmelige hær fandt deres ellers godt gemte blå-hvid-røde armbind frem fra deres skjul og begav sig af sted til de aftalte mødepladser, hvor de fik udleveret våben og ammunition. Det var “godter”, som britiske fly havde leveret ad luftvejen, og som nu skulle affedtes, efterses og klargøres.
Problematisk kapitulation
Under Anden Verdenskrig var det naturligt, at de antifascistiske kræfter, der med stor anspændelse og ofre bekæmpede aggressorerne i den fascistiske Berlin-Rom-Tokyo- Akse, koordinerede deres fælles kamp. Det foregik gennem fælles civile og militære stabe og med godkendelse af De Allieredes øverste ledere, Churchill (Storbritannien), De Gaulle (Frankrig), Roosevelt, (senere Truman, USA) og Stalin (Sovjetunionen).
De Allierede var ved mange møder blevet enige om, at ingen af dem ville handle på egen hånd, og at de ville insistere på, at fjenden skulle tvinges til altomfattende og betingelsesløs kapitulation. Montgomery brød denne aftale på et sent tidspunkt, hvor han og andre var i færd med at udvikle den såkaldte kolde krig, der gik ud på at svigte og isolere Sovjetunionen. Churchill gik så vidt, at han af slagne tyske nazitropper udrustede og trænede en vældig tysk hær på over to millioner mand, der i givet fald skulle sættes ind i en ny krig imod Sovjetunionen.
Churchill opererede med den 1. juli 1945 som en sandsynlig dato for det planlagte angreb.
Bornholm kom ikke med
Trods mange forsøg er det aldrig lykkedes at få klarlagt Churchills motiver til at undtage Bornholm fra den tyske kapitulation. Måske fordi han handlede selvrådigt og uden tilslutning af de øvrige kampfæller eller som sædvanligt ville have “noget at handle med”.
Ferieøen i Østersøen var blevet ladt langt tilbage, da Den Røde Hær stødte frem langs Østersøkysten, og var således blevet et akut sovjetisk interesseområde. Den 7. maj fløj sovjetiske fly over Bornholm og blev heftigt beskudt af tysk antiluftskyts.
Den nazistiske tyske kaptajnløjtnant Gerhard von Kamptz, der var kommandant for øens tyske garnison på hen ved 25.000 mand, reagerede heller ikke på sovjetiske opfordringer til overgivelse. Sovjetiske fly bombede derefter havneområder i Nexø og Rønne, hvorved ni danskere, der havde negligeret russernes advarsler og opfordring til evakuering, blev dræbt, og der skete stor materiel skade med mange ødelagte huse.
Ved 19-tiden fulgte nye bombardementer og ny henvendelse til von Kamptz om at indlede forhandlinger om at opgive kampen.
Store ødelæggelser

Den bornholmske modstandsbevægelse lagde pres på den halsstarrige tyske officer, men han afviste alt. Om formiddagen den 8. maj indledte sovjetiske fly nye angreb på Rønne og Nexø.
I begge byer blev ca. 400 huse ødelagt og næsten lige så mange beskadiget. Med svenske præfabrikerede huse og omfattende økonomisk hjælp blev befolkningen senere genhuset.
Efter at den tyske totalkapitulation over for De Allierede var trådt i kraft den 8. maj, sejlede fem sovjetiske torpedobåde med 100 marine- infanterister til Rønne i fuldt dagslys og lagde til kaj klokken 15.30 uden tysk modstand. De tyske tropper blev straks afvæbnet.
Dermed var Bornholm befriet, og det kom straks til glædesudbrud, selv om glæden var iblandet sorg og vrede.
Men vreden vendte sig retteligt imod den fanatiske tyske kommandant, der ikke ville opgive kampen for en verden under hagekorset. Der udvikledes straks et udmærket samarbejde mellem den bornholmske modstandsbevægelse og Den Røde Hærs befrielsesstyrker.
Den omvendte krig

Under indtryk af Den Kolde Krig, der allerede var godt i gang, startede en voldsom kampagne imod “Russerne på Bornholm “. Bagved lå de gængse modstanderes indgroede antikommunisme og politiske uvidenhed. Befrierne blev fremstillet som en bande uciviliserede forbrydere, der jog gade op og gade ned for at finde kvinder, de kunne voldtage, som med fryd slukkede tørsten ved at drikke petroleum, parfume, eddike, brillantine og fernis, og som røvede ure og andre værdigenstande fra de civile borgere. Det viste sig senere, at det var ellers skikkelige bornholmske bønder og fiskere, som havde lokket russerne til at indtage de uappetitlige væsker. 20 danskere blev straffet ved domstolene for at have stået bag den makabre “spøg”. Sovjetunionen gjorde end ikke tilløb til at omdanne Bornholm til en militærbase med særlige havnefaciliteter, artilleristillinger og andre militære installationer og dementerede således alle påstande om “kommunisternes aggressivitet”.
Stalins “plyndringsrække”
En voldsom kampagne udfoldedes i internationalt regi. Et af de store slagnumre var, at “Stalin’’ havde udleveret rummelige rygsække til de sovjetiske tropper med opfordring til dem om at at fylde dem op med Vestens gode sager. Propagandaen flød over med luftige påstande om, at “Onkel Joe”, det vil sige Stalin i vestlig terminologi, ville “oversvømme” og besætte hele Vesteuropa og gøre alle de befriede lande til vasalstater. Hvor russerne rykkede frem, blev det automatisk betegnet som “besættelse”, men hvor vestmagterne rykkede frem, blev det lige så automatisk betegnet som “befrielse”.
Det gjaldt også Grækenland, hvor den store modstandshær blev brutalt angrebet og nedkæmpet ved hjælp af bl.a. græske landsforrædere i korps, modsvarende Hipo- og Schalburg-korpsene i Danmark. Under nedkæmpelsen af folkenes fælles fjende havde Den Røde Hær helt eller delvist befriet eller i nazistisk sprogbrug besat en lang række lande i Østeuropa, bl.a. Jugoslavien samt store dele af Kina og Korea, Finland og Nordnorge.
I forbindelse med De Allieredes fælles besættelse af Tyskland blev der i nogle år opretholdt flere korridorer, der blev benyttet ved transport af tropper og forsyninger til besættelsesstyrkerne.
Det er en historisk kendsgerning, som alle kan efterkontrollere, at efter at have fået det civile liv bragt på fode og nogenlunde sikret blev de sovjetiske styrker trukket tilbage fra de nævnte lande. Her kan som eksempler nævnes tilbagetrækningen fra Nordnorge (Finmarken), Korea og Kina.
Britisk besættelse
De vestallieredes militære invasionsstyrker blev ved nytårstid 1943-44 samlet under navnet SHAEF (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Forces). Organisationen søgte formelt samarbejde med de europæiske modstandsstyrker, herunder de danske gennem Frihedsrådet, og ønskede også kommandomæssig kontrol over dem. Den danske jernbane- og skibssabotage blev i vidt omfang afstemt efter SHAEF’s planer og ønsker.
Ved kapitulationen kom en del britiske styrker til Danmark og satte sig på mange statslige funktioner. Alsgade Skole i København blev benyttet som midlertidigt hovedkvarter. Der blev bl.a. indrettet arrest og afhøringslokaler i forbindelse med pågribelsen af tyske og danske krigsforbrydere. Også Kastellet med dets arrestbygning blev anvendt.
De britiske udsendinge med ofte pompøse titler teede sig som småkonger og besættelsesmagt og blandede sig unødigt i mange danske anliggender. Det skabte en del forvirring og fortørnelse hos den danske “befrielsesregering”, der ved kompromiser var blevet sammensat af ni modstandsfolk og ni repræsentanter fra de gamle politiske partier, altså også folk, der havde samarbejdet med Nazityskland. Først hen i oktober måned lovede Storbritannien efter pres fra den danske regering gennem udenrigsministeriet, at de ville indrømme Danmark fuld suverænitet, når de havde “løst deres opgaver”. Det ville ske inden for få måneder, lød det beroligende.
Stalins løfte
Som svar på den vedholdende antikommunistiske og antisovjetiske propaganda om, at russerne sikkert aldrig ville forlade Bornholm, men beholde den som “en prop” i Østersøen og derfra kontrollere et vældigt område, udsendte den sovjetiske regering alias “Stalin” allerede den 23. maj denne erklæring:
“Øen Bornholm er en del af Danmark, og den er kun besat af vores tropper, fordi den ligger bag vores tyske okkupationszone. Øen er besat af Den Røde Hærs tropper midlertidigt, indtil de eksisterende spørgsmål i Tyskland i forbindelse med krigen er løst.”
I modsætning til den sovjetiske invasionsstyrke etablerede englænderne ikke noget nært samarbejde med modstandsbevægelsen, men kun med nogle få ledere.
Med rutinerne fra det britiske imperium og som en udløber af besættelsen af Tyskland var det helt naturligt for englænderne, at de uden overenskomst eller andre dikkedarer invaderede Danmark og forblev der. Det var med god grund, at de betragtede det officielle Danmark som et tysk-nazistisk lydland, der skulle befris.
Det lyder måske utroligt, men med englændernes særlige sans for diplomatisk spil krævede de af den danske regering, at den satte russerne stolen for døren og krævede, at de straks skulle forlade Bornholm (mens de selv blev!). Briterne blandede sig godt og grundigt i danske anliggender! Der var ingen forhandlinger, men kun ensidige krav. Som et led i de løbende forhandlinger erklærede den sovjetiske regering allerede den 5. marts 1946, at den var rede til at trække sine tropper tilbage fra klippeøen:
“Når Danmark nu er i stand til med egne tropper at besætte øen Bornholm og dér oprette sin egen administrative myndighed uden nogen som helst deltagelse af fremmede tropper og fremmede administrationer, vil den sovjetiske regering tilbagekalde sine tropper fra Bornholm og overdrage øen til den danske stat.”
Den 24. marts ankom en lille styrke danske soldater til Bornholm. De var iført kakifarvede britiske battledress og udrustet med britiske våben, så man kunne tro, der var tale om en britisk styrke.
Den 5. april 1946 tog den sidste sovjetiske kommandant, Aleksander Jakusjov, afsked med de sidste sovjetiske soldater, og Bornholm var atter helt fri.
Det mange gange hysteriske postyr om Bornholm tjente udelukkende de bizarre antikommunistiske holdninger på den internationale scene og den almindelige “russerskræk”, der hele tiden blev rigeligt gødet, og som ofte lykkedes over for ringe skolede og naive mennesker.
Tegn abonnement på Håndslag 4 numre årligt 150,- kr. her eller skriv til Håndslag mail: haandslag@gmail.com
Tidligere nr. kan bestilles via redaktionen – 30 kr. plus porto.
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne