Amazon arbejdere: Kamp for organisering i USA og strejke i Tyskland og Italien

Arbejdsforholdene på Amazons lagre over hele verden er berygtede, og i USA har milliardæren Jeff Bezos indtil nu forhindret enhver faglig organisering. Men Amazon arbejderne på lageret i Bessemer, Alabama tilkæmpede sig en afstemning om retten til kollektiv organisering og forhandlingsret, og i perioden fra d. 8. februar og 29. marts har de stemt pr brev. Nu venter optællingen af stemmerne. På den globale aktionsdag i februar deltog 72 byer – og i Europa har Amazon arbejdere strejket i Italien i sidste uge og gør det aktuelt i Tyskland frem til påske.

Foto RWDSU, fagforeningen Retail, Wholesale and Department Store Union

Strejker i Tyskland og Italien

Også hos Amazons filialer i andre lande fører arbejdsforholdene til store protester. I Italien gennemførte størstedelen af de 8.500 Amazon arbejdere en endags strejke over hele landet for en uge siden. De stiller bl.a. krav til skift, til arbejdstempoet, kortere arbejdstid, større sikkerhed for løst ansatte og sikkerhed for hjælp, hvis de bliver ramt af covid-19. Amazon benævner deres ansatte som “uundværlige”, men behandler dem som det modsatte – udskiftelige.

“Hvis vi ikke får forbedringer vil det blive nødvendigt at organisere flere strejker”, lød det fra fagforeningen.

Corona-pandemien har givet en kæmpe ekstra profit til Amazon, mens arbejderne har været udsat for opskruet arbejdstempo og ekstraarbejde, og sikkerheden ifht corona har været elendig. Amazons profit steg med 84% i det seneste år, hvor nethandel er eksploderet, og Jeff Bezos kunne lægge 72 milliarder dollars ekstra til sin formue. En åbenlys demonstration af den ekstreme udnyttelse af Amazons lagerarbejdere og chauffører og en provokation overfor de ansatte.
De italienske chauffører leverer f.eks. i øjeblikket op mod 180-200 pakker om dagen. Et af deres centrale krav er “en mere menneskelig arbejdsmængde”.

I Tyskland strejker Amazon arbejderne nu for højere løn, bl.a. som en reaktion på firmaets meddelelse om, at de nu ansætter yderligere 5000 i Tyskland, der er Amazons næststørste marked efter USA med 23.000 ansatte. Strejken startede søndag og løber på 6 lagre frem til torsdag. Kravet er en kollektiv aftale om højere løn og sundhed på arbejdspladsen.

“Vi øger presset nu, for Amazon sætter arbejdernes liv på spil for profit”, udtaler en talsperson.

Vi genudgiver her et uddrag af en artikel fra 19. februar om Amazon arbejdernes kamp for organisering, den giver god baggrundsviden.

Solidaritet med Amazon-arbejdernes kamp for retten til at organisere sig

I november 2020 underrettede Amazon-arbejderne i Bessemer-lageret Alabamas myndigheder om, at de ville afholde et fagforeningsvalg og om forhandlingsret til fagforeningen Retail, Wholesale and Department Store Union. Baggrunden er at de notorisk dårlige arbejdsvilkår i monopolforetagendet, som er blevet stærkt forværret under COVID-19-epidemien.

Bessemer lageret er en af Amazons nyeste faciliteter, er er placeret i et område med en arbejderklasse med en stærk faglig tradition. Så Amazon arbejderne lader sig ikke bare skræmme af trusler og intimiderings taktikker.

Byens stålarbejdere har været i strejke mange gange, og det har også ført til direkte konfrontationer mellem strejkevagter på den ene side og skruebrækkere og virksomhedernes vagter på den anden.

Selvom disse kampe adskiller sig fra Amazon arbejdernes lever erfaringerne, og fra starten stod det klart at Amazon ville bruge alle midler for at undgå kollektive overenskomster. Erfaringen siger også, at den eneste vej frem for bedre forhold er at organisere sig og stå sammen, at tingene bliver bedre på arbejdspladser når en fagforening er anerkendt.

Systematiske angreb på fagforeninger

Under afstemningen har arbejderne været tvunget til at deltage på såkaldte “informations møder”, hvor virksomheden propaganderer massivt imod fagforeninger. Her har man samtidig truet med at flytte det nye centrallager og flytte de 6000 arbejdspladser.

Der findes en kæmpe industri af advokatkontorer, vagtselskaber og propagandaspecialister, der bekæmper fagforeninger i USA. En af de virksomheder, der har længst erfaring med brug af professionelle bøllemetoder og terror, er virksomheden Pinkerton, der i dag er ejet af Securitas AB. Det svensk-ejede vagtfirma står samtidig for den almindelige sikkerhed og patruljering hos Amazon.

Det Amerikanske Arbejdsministerium har opgivet, at 71 til 87 procent af arbejdsgiverne ansætter konsulenter til at styre anti-organiseringskampagner. Og selvom det er et lovkrav, at der skal oplyses om omfanget af disse aktiviteter, så er der stadig store smuthuller i loven. Det er kun toppen af isbjerget, der ses.

Loven kræver, at arbejdsgivere oplyser når de f.eks. ansætter overtagelsesagenter, der lader som om de er almindelige arbejdere, eller når konsulenterne er direkte med i: 1) Planlægning og koordinering af anti-organisering kampagner; 2) Udarbejdelse og distribution af propaganda; 3) Gennemførelse af informationsmøder; og 4) Gennemførelse af personale-politikker. Virksomheden skal f.eks. oplyse, hvis de bruger anti-organiserings konsulentfirmaer til at gennemføre medarbejdermøder eller til at uddanne mellemledere og tilsynsførende, samt udvikling af personalepolitik med disciplinære foranstaltninger, belønninger, overvågning og andre tiltag, der er målrettet fagligt aktive.

Loven begrænser på ingen måde virksomhederne. Den skal alene sikre indsigt i, hvem der siger hvad. Loven kræver ligeledes, at fagforeninger oplyser om deres udgifter, herunder udgifter til fagforeningsorganisations-kampagner, og offentliggør disse oplysninger.

Alligevel er det helt almindeligt, at virksomhederne i skjul betaler for stikkere, agenter, provokatører og falske kunder samt ansatte, der skal opspore fagforeningsaktivister.

Solidaritet med Amazon arbejdernes kamp

Arbejdernes kamp mod Amazon er samtidig en kamp mod Jeff Bezos, og hele den milliardærklasse, der er blevet forgyldt under krisen. Jeff Bezos er et af verdens rigeste mennesker og er berygtet som en af de største modstandere af fagforeninger overalt i verden hvor hans imperium breder sig.

Selvom online-salg og direkte levering kaldes for ‘fremtiden’, er arbejdsforholdene på virksomhedens gigantlagre kopieret fra tiden før slaveriets afskaffelse. Den lokale kamp som Amazon-arbejdere i Bessemer, Alabama fører lige nu, er derfor også en kamp, der har stor betydning for hele arbejderklassen. Og den kræver solidaritet og opbakning i hele verden. Overalt i verden fremstår den samme kamp nemlig tydeligere og tydeligere: Mellem arbejderne og storkapitalen og dens kapitalistiske stat.

Læs også
Inside an Amazon Warehouse During “Peak Season”
Red Phoenix 23. marts 2021

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater