Oktober Radio: For et fuldt kvindeliv 8. marts 2021

Udsendelsen den 6. marts 2021

I denne uges podcast har vi en gæst fra initiativet Kvinder i Kamp, og hun fortæller lidt om 8. marts arrangementerne og om de spørgsmål der trænger sig på i kvindekampen. Efter det kommer vi ind på den danske statsministers udflugt i Israel. Til sidst taler vi om varme hænder kontra robotter på plejehjem.

Mandag den 8. marts afholder initiativet Kvinder i Kamp 2 arrangementer. Det ene er et gade fremstød med taler i København i nærheden af Jagtvej 69, der hvor Clara Zetkin i 1910 var med til at indstifte kvindernes internationale kampdag. Om aftenen er der et onlinemøde med et flot program med deltagelse og oplæg fra hele landet.

Se mere om programmet 8. marts længere nede.

Vi har ringet op til Karin fra initiativet, og hun fortæller om den politiske platform og kampen for ligestilling. Årets grundlag har vægt på spørgsmålet om et fuldt kvindeliv og kampen for ligeløn. Og har samtidig fokus på Stop volden mod kvinder, sociale rettigheder for alle kvinder, og international solidaritet. Talerlisten indeholder kvinder, fra en række forskellige felter og kampe.

– Noget af det jeg synes er vigtigt, det handler om at få arbejde og fritid og familieliv til at hænge sammen, fortæller Karin. Vi har set under corona pandamien at de typiske kvindefag er blevet ekstra presset. Der er ikke hænder nok, der er ikke udannede nok, og lønnen den matcher ikke de kompetencer, kvinder har og bruger på arbejdet.

– Jeg synes der skal kæmpes for flere hænder og bedre løn, og så også en kortere arbejdsuge, der bliver sat ned til 30 timer. De spørgsmål gælder jo ikke kun for kvinder. Det gælder jo også for mænd, vi skal jo have arbejde og fritid og familie til at hænge sammen, og det gør det ikke i dag.

– Kvinder i Kamp handler også om at se samlet på alle de spørgsmål. Og samtidig engagere og prøve at rejse en bevægelse, der kan skære igennem og fokusere på de vigtigste økonomiske og klassemæssige spørgsmål. Vi skal nå ud til unge kvinder. Det er selvfølgelig godt med erfaringen, men det er enormt vigtigt, at vi får unge mennesker med.

– Kvindekamp er en kamp for alle mennesker, fordi mange af de ting som kvinder kæmper for, er rettigheder, ligestilling og frigørelse. Det går ikke mellem mænd og kvinder. Det gjorde det ikke dengang for 100 år siden, og det gør det ikke nu. Altså, det er jo en kamp mellem progressive kræfter og reaktionære kræfter, og det går mellem samfundets klasseskel, hvor der både er mænd og kvinder på begge sider.

– Kvinde kampen handler også om international solidaritet, altså det er en international kampdag og i solidaritet med kvinder i hele verden. Slutter Karin.

Kvinder i Kamp facebook.

GADEMØDE KL. 16-17 RUNDDELEN PÅ NØRREBRO VED JAGTVEJ 69

Læs mere om begivenheden GADEMØDE: klik på billedet!

AFTENMØDE ONLINE KL. 19-20
Kvinder i Kamp bygger en digital talerstol til vigtige kvindestemmer.
Vær med- gå ind på dette link: https://meet.jit.si/8.martsKvinderikamp

Læs mere om begivenheden AFTENMØDE ONLINE: klik på billedet!


Israel gate

Den danske statsministers rejste i denne uge ned til Israel og fik taget sit billede sammen med den østrigske kansler Sebastian Kurz, og Benjamin Netanyahu.
Vi taler om at der er en masse ting i den her historie, som absolut på ingen måde passer med det som bliver fortalt fra statsministeren. Det handler ikke om hvor gode Israel har været til at skaffe sig vacciner.
Alt det er et røgslør for stille sig til et gruppebillede midt i en Israelsk valgkamp.

De varme hænder
Til sidst taler vi en lille historie, om brug af robotter til sociale formål på demens plejehjem. Et forsøg med automatiserede bamser med dådyrøjne?

Vi ønsker at der skal være rigtige mennesker ansat på plejehjemmene. Ja, der skal være rigeligt med ansatte. Som har tid og kan forstå at tage sig af de her mennesker. Ellers kan man jo nøjagtig lige så godt stable folk op i fængsler og sætte dem foran et tv.

 

Udsendelsen den 6. marts 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater