Oktober Radio: Stem nej til OK21

Udsendelsen den 27. februar 2021

I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om, hvordan man skal tolke resultatet af de offentlige overenskomstforhandlinger, og hvorfor vi anbefaler at stemme NEJ. Vi når også at tale om krise og præsidentvalg i Ecuador, og til sidst om slaveforhold for migrantarbejdere der bygger fodboldstadions i Qatar.

Forhandlingerne om de offentlige overenskomster i staten, kommuner og regioner er officielt ved at være afsluttet og meget snart bliver resultatet sendt til urafstemning blandt skolelærerne, pædagogerne, medhjælperne, sygeplejersker, Sosu assistenterne osv. Det er overenskomster, der sætter rammen for løn og arbejdsforhold for varme hænder på plejehjem, skoler, sygehuse, og i børnehaven, og resten af den offentlige sektor.

Man skulle tro, at i hvert fald en stor del af de offentlige ansatte, stod i en styrkeposition, fordi de har været centrale i at holde sundhedsvæsnet og dermed samfundet i gang under corona-krisen. Men i praksis er det ikke sådan klassekampen fungerer. Alle de kampe der stod før corona-krisen findes stadig. Nedskæringerne på sundhedsvæsnet har aldrig handlet om, hvad der vigtigt for samfundet, men om hvem der kan sikre skattefiduser til de rigeste og privatisering af velfærden.

Til de der håbede, at de offentlige ansatte nu skulle have løn som fortjent, simpelthen fordi de har bevist deres værd, så er dette et lærestykke i klassekamp. Løn og arbejdsforhold afspejler ikke arbejdets værdi. Forhandlingsresultater er nærmere udtryk for vilje til at sætte magt bag kravene. Og i arbejdskampe er kampmidlerne ikke mindst strejken.

Der er stor frustration og vrede over resultatet derude, og det klareste signal man overhovedet kan sende både til arbejdsgivere og til forhandlerne, det er simpelthen at sætte kryds ved nej. Stem nej i protest mod hele den måde som forhandlingerne er kørt på, og stem nej fordi det er et råddent resultat.

Læs også: Stem Nej til OK21 forligene.

Retssag om fiskekvoter
Tidligere statsminister Lars løkkes Rasmussens gode venner i fiskeriet, kom i sidste uge for retten efter en skandale der blev oprullet af nogle journalister for 4-5 år siden. Sagen omfatter stråmandsvirksomhed, dokumentfalsk, overtrædelse af fiskeriloven og fusk med oplysninger om ejerskab af fartøjer og fiskekvoter.

Udover retssagen mod kvotekongen er der rejst tiltale mod yderligere ni personer, for at hjælpe med omgåelse af reglerne om monopol på fiskekvoter. Det der gør sagen virkelig interessant er at der er tråde til toppolitikere og revisorer, advokater, og banker og til statens kontrolmyndighed, Fiskeristyrelsen. Alle kendte hinanden og mødtes til fadøl og tog imod partistøtte og penge til velgørende formål, mens de lukkede øjnene eller deltog aktivt i svindelen.

Hele det rådne system hvor fiskekvoter kan handles som værdipapirer skyldes EU, og er en skandale ovenpå det katastrofale overfiskeri og udpining af naturressourcer til havs, som EU fiskere står i spidsen for.

Krise og præsidentvalg i Ecuador
En lille baggrunds historie fra Ecuador, hvor der i øjeblikket står en kamp om resultatet fra første runde af præsidentvalget. Det er et land med en ekstrem ulighed, og hvor den oprindelige befolkning er blevet holdt nede i fattigdom og stadig mangler helt basale ting som strøm og skoler. Mens byerne har rige kvarterer og turistområder der er i helt moderne vestlig standard.

Selvom der opstillede omkring 20 kandidater til præsidentvalget 7. februar, så præsenterer medierne det som om der kun var 2 kandidater. Fortællingen om Rød og Blå blok kender vi også fra Danmark. Men denne gang slog en kandidat der repræsenterer den oprindelige befolkningen igennem og kom ind på andenpladsen. Det resultat kunne de etablerede partier ikke acceptere, og valgkommissionen brugte 14 dage på at underkende stemmer så man kunne nå til ”det rigtige resultat”.

Nu er der store demonstrationer og protester i Ecuador med kravet om at få indsigt i de usædvanligt høje antal ugyldige stemmer ved valget.

Slaveri og fodboldstadions
Qatar er blevet tildelt værtskabet af fodbold verdensmesterskaber i 2022, og har brugt en absurd mængde energi og penge de sidste 10 år på at bygge græsplæner og stadions. Bagsiden af medaljen er at arbejderne slet ikke er fra Qatar, men er migrant arbejdere fra Indien, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, og mange andre lande der ikke holder statistik med migrantarbejdere.

I Qatar er der registreret 6500 dødsfald blandt arbejdere direkte tilknyttet til byggerierne af stadions blandt de registrerede migrantarbejdere. Og mange flere ulykker med skader. Arbejdere bliver ofte behandlet på måder, der ikke kan skelnes fra direkte slaveri, og de fratages deres pas og retten til at sige op, for ikke at nævne retten til at organiserer sig, og konflikte for bedre arbejdsforhold.

I denne uge var den norske landstræner fremme med en opfordring til helt at boykotte VM i Qatar, og det er et krav som vi godt kan følge.

Læs opgørelsen om arbejdsulykker her: 6500 migrantarbejdere har mistet livet på VM byggepladser i Qatar
Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar as it gears up for World Cup | Global development | The Guardian

 

Udsendelsen den 20. februar 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater