Solidaritet med Amazon-arbejdernes kamp for retten til at organisere sig

Lørdag d. 20 februar er der national solidaritetsdag rundt omkring i USA ved mange af Amazones faciliteter som led i Amazon arbejdernes faglige kamp.
Mellem 8. februar og 29. marts vil ca. 6.000 Amazon lagerarbejdere i Bessemer, Alabama brevstemme om, hvorvidt deres aftaler om løn og arbejdsforhold skal forhandles af fagforening.
Indtil nu har Amazon bekæmpet ethvert tiltag i retning af fagforeninger, overenskomster og andre kollektive aftaler for de ansatte i deres pakhuse.

I november 2020 underrettede Amazon-arbejderne i Bessemer-lageret Alabamas myndigheder om, at de ville afholde et fagforeningsvalg og om forhandlingsret til fagforeningen Retail, Wholesale and Department Store Union. Baggrunden er at de notorisk dårlige arbejdsvilkår i monopolforetagendet, som er blevet stærkt forværret under COVID-19-epidemien.

Bessemer lageret er en af Amazons nyeste faciliteter, er er placeret i et område med en arbejderklasse med en stærk faglig tradition. Så Amazon arbejderne lader sig ikke bare skræmme af trusler og intimiderings taktikker.

Byens stålarbejdere har været i strejke mange gange, og det har også ført til direkte konfrontationer mellem strejkevagter på den ene side og skruebrækkere og virksomhedernes vagter på den anden.

Selvom disse kampe adskiller sig fra Amazon arbejdernes lever erfaringerne, og fra starten stod det klart at Amazon ville bruge alle midler for at undgå kollektive overenskomster. Erfaringen siger også, at den eneste vej frem for bedre forhold er at organisere sig og stå sammen, at tingene bliver bedre på arbejdspladser når en fagforening er anerkendt.

Systematiske angreb på fagforeninger

Under afstemningen har arbejderne været tvunget til at deltage på såkaldte “informations møder”, hvor virksomheden propaganderer massivt imod fagforeninger. Her har man samtidig truet med at flytte det nye centrallager og flytte de 6000 arbejdspladser.

Der findes en kæmpe industri af advokatkontorer, vagtselskaber og propagandaspecialister, der bekæmper fagforeninger i USA. En af de virksomheder, der har længst erfaring med brug af professionelle bøllemetoder og terror, er virksomheden Pinkerton, der i dag er ejet af Securitas AB. Det svensk-ejede vagtfirma står samtidig for den almindelige sikkerhed og patruljering hos Amazon.

Det Amerikanske Arbejdsministerium har opgivet, at 71 til 87 procent af arbejdsgiverne ansætter konsulenter til at styre anti-organiseringskampagner. Og selvom det er et lovkrav, at der skal oplyses om omfanget af disse aktiviteter, så er der stadig store smuthuller i loven. Det er kun toppen af isbjerget, der ses.

Loven kræver, at arbejdsgivere oplyser når de f.eks. ansætter overtagelsesagenter, der lader som om de er almindelige arbejdere, eller når konsulenterne er direkte med i: 1) Planlægning og koordinering af anti-organisering kampagner; 2) Udarbejdelse og distribution af propaganda; 3) Gennemførelse af informationsmøder; og 4) Gennemførelse af personale-politikker. Virksomheden skal f.eks. oplyse, hvis de bruger anti-organiserings konsulentfirmaer til at gennemføre medarbejdermøder eller til at uddanne mellemledere og tilsynsførende, samt udvikling af personalepolitik med disciplinære foranstaltninger, belønninger, overvågning og andre tiltag, der er målrettet fagligt aktive.

Loven begrænser på ingen måde virksomhederne. Den skal alene sikre indsigt i, hvem der siger hvad. Loven kræver ligeledes, at fagforeninger oplyser om deres udgifter, herunder udgifter til fagforeningsorganisations-kampagner, og offentliggør disse oplysninger.

Alligevel er det helt almindeligt, at virksomhederne i skjul betaler for stikkere, agenter, provokatører og falske kunder samt ansatte, der skal opspore fagforeningsaktivister.

Solidaritet med Amazon-arbejderes kamp

Arbejdernes kamp mod Amazon er samtidig en kamp mod Jeff Bezos, og hele den milliardærklasse, der er blevet forgyldt under krisen. Jeff Bezos er et af verdens rigeste mennesker og er berygtet som en af de største modstandere af fagforeninger overalt i verden hvor hans imperium breder sig.

Selvom online-salg og direkte levering kaldes for ‘fremtiden’, er arbejdsforholdene på virksomhedens gigantlagre kopieret fra tiden før slaveriets afskaffelse. Den lokale kamp som Amazon-arbejdere i Bessemer, Alabama fører lige nu, er derfor også en kamp, der har stor betydning for hele arbejderklassen. Og den kræver solidaritet og opbakning i hele verden. Overalt i verden fremstår den samme kamp nemlig tydeligere og tydeligere: Mellem arbejderne og storkapitalen og dens kapitalistiske stat.

Solidaritet med Amazonarbejderne
Læs her om den nationale solidaritetsdag lørdag d. 20. februar i USA, der finder sted ved Amazone faciliteter i USA ( Varehuse, distributionscentre etc.)
“February 20 – National Day of Solidarity with RWDSU in Bessemer”


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater