Made in Bangladesh


Kulturanbefaling af Poul Andersen

Her under corona er der gang i streamingtjenesterne. Det har vist sig at 15 procent af de danskere der ikke i forvejen havde et Netflix-abonnement, har tegnet sig et under Corona krisen. Og det er da også fristende at råkigge sæsoner af de mange serier der ligger der, nu da vi er delvis isolerede derhjemme. Det kræver et abonnement på 99 kr månedligt for at få adgang.

Der er dog et alternativ- og det koster gratis. Bibliotekernes streaming tjeneste “Filmstriben” har et stort udvalg af film liggende. Hvis du er oprettet som låner på det lokale bibliotek er der fri adgang til rigtig mange film her. Også mere smalle film og film der ikke er produceret i USA. Forleden så jeg her en film som jeg gerne vil varmt anbefale. Den hedder “Made in Bangladesh”.

Filmens kvindelige hovedperson er Shimo der arbejder i Bangladesh’ benhårde tøjindustri. Hun knokler løs bag symaskinen på en tekstilfabrik i hovedstaden Dhaka. Hun er en af fabrikkens mest dedikerede ansatte, for hun og hendes arbejdsløse mand er bagud med huslejen.

I løbet af en helt almindelig arbejdsdag på fabrikken syr Shimu 1650 T-shirts. To-tre af dem er det samme værd som hendes månedsløn. En sen eftermiddag bryder en af symaskinerne i brand og en af Shimos medsøstre omkommer. Det tænder den første spæde gnist i hende, for cheferne på fabrikken tøver både med at betale kvinderne for deres overarbejde og med at udbetale erstatning til den afdødes familie. Shimo kommer i kontakt med en kvindelig aktivist og starter en kamp for at danne en fagforening.

Det er dog ikke kun kampen for at organisere kvinderne på fabrikken, der er filmens omdrejningspunkt, men i lige så høj grad kampen mod et uhørt patriarkalsk samfundssystem, der bl.a. også bringer Shimo i konflikt med hendes mand. Ligeledes er kampen mod korruption i regeringskontorerne en forhindring i kampen for at forbedre arbejdsforholdene på fabrikken. De stærke kvinders kamp er fint skildret, mens vi bevæger os gennem alle Dhakas små, beskidte kringelkroge til lyden af dyttende køretøjer, småsnak på gaden og dundrende symaskiner på fabrikken. Filmen slutter dog med at håb. Hermed anbefalet.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater