Hvad skal forslaget til epidemilov bruges til og hvorfor kommer det nu?

“Epidemiloven er skabt i frygt for den dag, hvor den stadig hårdere krisepolitik mødes med voksende protester og ikke længere kan gennemføres. Virus og baktier udryddes ikke med overvågning, og tvang. … Det er borgerskabet klassestat der opruster til at komme igennem den voksende økonomiske og sociale krise.”

 

Af Dorte Grenaa, APK – indlæg i APK’s kongresdebat 2021

Hvad skal forslaget til epidemilov bruges til og hvorfor kommer det nu?

Det nemme svar ville være, at der er fordi vi har en Corona pandemi og smitte skal bekæmpes. Det er bare ikke sådan det forholder sig. Smitsomme pandemier bekæmpes ved at opruste det offentlige sundhedsvæsen, så der er ansatte, sengepladser, udstyr nok. De bekæmpes ved at sikre sociale-, bolig- og arbejdsmiljø forhold bringes i top. Og ved at sikre kontrol og adgang til værnemidler, test, vacciner og medicin.

Epidemiloven har da også et helt andet sigte. Den er designet som et direkte værktøj i klassekampen, direkte vendt mod arbejderklassen og arbejderklassens kamp. Den herskende klasse og deres statsapparat kan, ligesom i terrorlovgivningen selv bestemme, hvad en almen sygdom og en samfunds kritisk sygdom er. Og det er alt hvad der kan true deres profit og ret til denne. På det grundlag kan de erklære fuld undtagelsestilstand, sætte alle borgerlige demokratiske rettigheder ud af kraft, tvangsfjerne og tvangsisolere og tvangsbehandle ”smittede” og ”smittespredende personer”. Historien og virkeligheden i dag i verden er fuld af eksempler på, hvad det kan betyde for arbejder, ungdom og befolkninger, der protester over den førte klassepolitik.

Epidemiloven er skabt i frygt for den dag, hvor den stadig hårdere krisepolitik mødes med voksende protester og ikke længere kan gennemføres. Virus og baktier udryddes ikke med overvågning, og tvang. Allerede lang tid før Corona var denne udvikling i gang med en endeløs række af terror-, lømmel-, bande- og andre love med deres klare klassestempler. Og senest et politiforlig lige før jul, der med Enhedslistens stemmer giver statens voldsapperat inklusiv militæret endnu flere våben, midler og beføjelser til at sætte ind ved social uro og ”samfundskritiske” situationer.

Det er borgerskabet klassestat der opruster til at komme igennem den voksende økonomiske og sociale krise. De bruger den frygt i befolkningen, som Coronapandemien og den utilstrækkelige håndtering har skabt til ” demokratisk” at gennemfører det.

Denne lov er så alvorlig, at fagforeningerne burde sætte foden ned og bruge den magt, der ligger i at stoppe al produktion og arbejde, det eneste magthaverne har respekt for, indtil loven var taget af bordet. De såkaldte venstrefløjspartier, der hævder at være vores talerør i Folketinget burde trække deres parlamentariske grundlag under regeringen, hvis loven ikke tages af bordet. I stedet ser det ud til at topledelserne begge steder hytter deres eget skin og poster, lukker øjnene til det er for sent og lader som de ikke kender konsekvenserne, mens de højst retter skønhedsfejl.

Lige nu er det populistiske og højrefløjs grupper der tegner modstanden mod epidemiloven på gaderne. For kommunisterne, APK er det vigtigt at arbejderklassens interesser bliver synlig, da det i sidste ende er dem epidemiloven vil blive brugt imod.

Læs også: Skrot forslaget til epidemilov!

Forslag til lov om epidemier m.v
Folketinget


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne