Resultatet fra OK18 var på ingen måde den succes fagtoppen vil gøre den til

Forhandlingerne til OK21 går snart i gang. Som optakt har man kunnet høre topforhandlerne rose sig selv i høje toner for det gode resultat fra sidste overenskomst. Men OK18 blev trods den kæmpe kampgejst og solidaritet brat afsluttet af forhandlerne – med et yderst ringe resultat.

Den kæmpe store mobilisering under OK18 kunne have givet resultater, men blev nedlagt af fagtoppen med et råddent forlig

Historien som forhandlerne forsøger at bygge op som optakt til OK21 lyder:

’Den danske model virker fantastisk’.
Sandheden er, at fagtoppen afblæste hele kampen da det passede dem. Uden at lærerne havde fået en arbejdstidsaftale og med en skrabet lønramme, der knap rakte til at dække prisstigningerne – og det var de lavtlønnede der fik mindst. Den betalte frokostpause blev aldrig overenskomstsikret.

OK18 blev endda forhandlet i en økonomisk opgangstid. Alligevel var det arbejdsgiverne og regeringen der fik lov at diktere de store linjer, trods den kæmpe mobilisering der kunne have været brugt til at stå op imod regeringens og Moderniseringsstyrelsens krav.

For aldrig havde der været så stor solidaritet blandt de offentlige ansatte og så stor opbakning i befolkningen. De offentlige arbejdsgivere var i den grad presset af kravet om en fælles løsning og så lukkede LO-toppen kampen ned. Rollen at stikke en kniv i ryggen på bevægelsen gik til Dennis Kristensen, inden han trak sig som FOA-formand.

Ligesom i 2018 drejer OK-kampen sig også om at sikre en offentlig sektor med flere varme hænder og kraftigt forbedrede arbejdsforhold og en højere løn der kan mærkes. Fra alle sider – fra stat, regioner og kommuner høres den samme sang ”Vi klapper af frontpersonalet og vi ville så gerne belønne dem – men desværre har vi ikke råd”.

Jo vel er der råd! Det er et spørgsmål om hvilke grupper og hvilken klasse man fra samfundets top side vælger at give sin opbakning. Regeringens filosofi lyder: Støt virksomhederne, så følger velfærden efter automatisk. En stor fed undskyldning for at forgylde kapitalen, mens ’coronatidens helte’ – frontpersonalet – kan knokle videre på en lav løn og i en endnu mere presset hverdag.

Fagtoppen er tæt forbundet med regeringen gennem trepartsforhandlinger og klassesamarbejdet i ’den danske model’ og vil ikke tage et brud med de økonomiske sparerammer, som vil blive lagt frem fra regeringen.

Derfor må en af de erfaringer vi også tager videre med fra OK18 være: Stol på egne kræfter, skab organisering for OK-kravene fra gulvet – og nej til et råddent corona-forlig.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater