Polen: Strejker og demonstrationer over hele landet mod anti-abort lovgivning

I Polen har der hele den sidste uge været massive masseprotester mod stramning af abortlovgivningen, og torsdag rapporterede officielle tal 410 demonstrationer med et samlet antal på 430.000 mennesker. Der er blevet strejket og taget mange andre aktionsformer i brug. Fredag er der igen indkaldt til landsdækkende protester.

Årsagen til de store protester er en bebudet stramning af abortlovgivningen. Lignende stramninger har tidligere været tilbagevist af store protester og strejker i Polen, men regeringen forsøger lige nu at udnytte corona-krisen ved at slå til igen. Men trods det forsamlingsforbud for over 10 personer regeringen har indført under coronaen, har hundred tusinder altså sagt fra gennem fysiske protester.

Abortlovgivningen i Polen er allerede yderst stram, men hvis de nye lovforslag bliver til virkelighed, vil kvinder kun kunne få en abort efter voldtægt, incest, eller hvis graviditeten udgør en trussel mod morens liv eller helbred. Også abort af misdannede fostre vil herefter være forbudt.

Det vil betyde påtvungne graviditeter og titusindvis af illegale aborter, hvor morens liv og helbred vil være truet. Et andet forslag forbyder sexualundervisning i skolerne, og det er formuleret så bredt, at selv forældres samtale med deres børn om sex kan betragtes som strafbart.

Protesterne er meget brede i Polen og udover kernen af kvinder har bevægelsen tilslutning af mandlige arbejdere, som minearbejderne, der er opbakning fra landmænd, taxa-chauffører og mange flere. Protesten rettes både mod regeringen og mod den katolske kirke, der er en stærk magtfaktor i Polen, der vender sig mod abort.

En af aktionsformerne har været at demonstrere i bil, hvor flere hundrede bilister blokerer trafikken, mens de bruger hornet, og mandag aften blev trafikken blokeret på samme tid over hele landet.

I Nowy Dwór Gdański, en by med omkring 10,000 indbyggere i det nordlige Polen, kørte de lokale bønder deres traktorer langsomt gennem byen i protest.

Demonstrationerne har været fredelige, men er i en række tilfælde blevet angrebet af højreekstremister. En af de højreorienterede grupper har erklæret, at de er i gang med at danne en ’Nationalgarde’ til beskyttelse af katolikker mod ”de ny bolsjevikiske revolutionære”.
Efter annoncering af planen om at opbygge den private millits samlede demonstranter sig, hvorfefter demonstrationen blev opløst af politiet ved brug af tåregas.

Søndag fjernede højreekstremister fysisk en gruppe kvindelige demonstranter udenfor en katolske kirke, og flere steder i landet har tilsvarende fysiske angreb fundet sted fra højreekstremister mod demonstranterne.

Regeringen tillader de højreekstremes fremfærd og forsøger også desperat selv at stoppe modstanden. Polens nationale anklager har instrueret retsvæsenet i at starte sager op mod organisatorer i masseprotesterne, og undervisningsministeren har udtalt, at regeringen vil skære i støtten til uddannelsessteder, der har udtrykt støtte til bevægelsen. Nogle universiteter lukkede undervisningen og tillod de studerende at deltage i demonstrationerne og et universitet har tilbud juridisk hjælp til studerende der kommer i vanskeligheder pga deltagelse i protesterne.

Dette har undervisningsministeren stemplet som kriminel aktivitet, og udtaler: ”De unge er blevet oprørske….vi skal genindføre den autoritære ånd”.

I dag fredag er der indkaldt til landsdækkende demonstrationer. Kampen fortsætter.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne