Oktober Radio: Smitteudbrud blandt migrantarbejdere udstiller manglerne i sygdomsforebyggelse

Udsendelsen den 24. oktober 2020

I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi først om corona-krisen, der er trådt ind i en ny bølge, og hvordan det har vist sig, at myndighederne har undladt at håndtere opsporing og forebyggelse blandt forskellige grupper af migrantarbejdere. Vi når også kort at tale om medicin i psykiatrien, og til sidst i udsendelsen reklamerer vi for Engels bog om Familien, Privatejendommen og Statens oprindelse.

I denne uge fortalte Statens Serum institut at de udelukkende havde skrevet rundt til landets 926 minkavlere på e-boks, og kun havde givet en opfordring til frivilligt at lade sig teste og opgive navne på de virksomheder og ansatte, der havde adgang til deres pelsproduktion.
Da kun een svarede tilbage, forsøgte ma så at sende en rykker, og gjorde så ikke mere for at komme i kontakt med erhvervet.
Om ikke andet så viser det med al ønskelige tydelighed, at den højt berømmede danske digitalisering er et korthus af vås, der kun venter på en pandemi for at styrte sammen. Det er ikke muligt at gennemføre en såkaldt isolation og smitteopsporing via computeren, man må ud og tale med folk og få dem inddraget i test og skærpet kontrol af alle, der har adgang til virksomheder og byggepladser osv.
Ikke mindst blandt migrantarbejdere, der er ansat via vikarbureauer, har der vist sig en håbløs brist i forebyggelsen af smittespredning. Lige fra begyndelsen af corona-krisen har der været talrige eksempler på, at de usle arbejdsforhold og indkvarteringssteder og mangler i adgang til sundhed og ret til sygedagpenge, har givet sygdommen gode betingelser. Men selv om man altså ved det, så er der stort set intet gjort for at stoppe de utålelige forhold. Profit frem for sundhed er regeringens sande motto.

Piller der gør folk til zombier
Et debat indlæg af Jonas Vennike Ditlevsen i Politiken, sætter igen fokus på hvordan medicin i psykiatrien somme tider har bivirkninger, der er næsten lige så invaliderende som den sygdom de skulle afhjælpe. Han skriver at han har oplevet at patienter bliver så trætte, at de ikke orker at bevæge sig. Vi taler om, at der er meget sygdom, der udspringer af de arbejds- og levevilkår som kapitalismen byder på, og mange flere kunne hjælpes bedre, hvis der blev brugt tid på de egentlige årsager til at så mange får en kronisk psykisk sygdom.

Hvad der er det vigtigste råstof skifter hele tiden
Til sidst opfordrer vi til at man for læst Familien, Privatejendommen og Statens oprindelse, af Friedrich Engels. Bogen giver en grundforståelse af hvordan klassesamfundet opstod, og giver samtidig plads til en diskussion af, hvad der så i dag er betydende for samfundsudviklingen.

Vi taler om at det som havde værdi for 100 år siden ikke nødvendigvis har det i dag, og viden og adgang til ressourcer og kapital hele tiden er afgørende for hvilke stater, der klarer sig godt i imperialisternes indbyrdes kamp. Man kan se det på, at det der bliver udkæmpet krige som skifter hele tiden. Fremtidens kampe tegner til at blive forbundet med adgangen til programører og højt specialiserede ingeniører, der kan udvikle moderne industri.

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne